Valabilitatea alimentelor: când expiră și cât timp le poți consuma de fapt

DCMedical Team |
Data publicării:
Valabilitatea alimentelor, date de expirare. Foto: DC Medical
Valabilitatea alimentelor, date de expirare. Foto: DC Medical

Valabilitatea alimentelor: Datele de pe produsele alimentare nu sunt așa de „bătute în cuie” pe cât ați putea crede. În afară de formulele pentru sugari și anumite alimente pentru bebeluși, majoritatea alimentelor încă sunt comestibile după ce „data de expirare” a trecut. Cu toate acestea, aroma poate fi afectată.

Valabilitatea alimentelor: Înainte de a arunca mâncare bună pe baza datelor de expirare, asigurați-vă că știți ce înseamnă următoarele expresii:

Coduri diferite

- Poate fi comercializat până la data de: nu cumpărați produsul după această dată. Aceasta este data de expirare.

- A se folosi/consuma înainte de data: Aroma sau calitatea este mai bună înainte de această dată, dar produsul încă este comestibil după data în cauză.

- Expiră la data de: Aceasta este ultima zi în care producătorul garantează calitatea produsului.

Consultativ decât imperativ

Datele enumerate pe produsele alimentare sunt în principiu orientări, atât pentru vânzători, cât și pentru clienți. Majoritatea datelor nu sunt de fapt date de expirare și nu înseamnă că vă veți îmbolnăvi dacă mâncați ceva care a expirat ieri, ci doar că ieri a fost dara până la care vă era recomandat să consumați acel aliment. 

La ortodocși e un păcat să arunci mâncarea, să faci risipă. Asta însă nu înseamnă că trebuie să mâncăm ceva stricat. E mai avantajos să cumpărăm cantități mici și să le consumăm până la data la care expiră. Dacă totuși a trecut această dată și produsele au stat doar în frigider, câteva zile în plus nu le vor strica. Dacă un produs are un miros urât sau un aspect urât/ciudat, nu-l mâncați. Dacă aveți o cutie de biscuiți care nu au mucegăit, ar trebui să fie în regulă să o consumați dacă a stat nedesigilată. La fel, dacă v-au rămas două ouă în frigider care au data de expirare trecută de câteva zile, mai bine faceți o prăjitură decât să le aruncați. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel