Varicela, factor de risc pentru accidentul vascular cerebral. Riscul, triplu pentru cei sub 40 de ani

Sonia Baciu |
Data publicării:
varicela factor de risc pentru accidentul vascular cerebral. FOTO: Freepik @kjpargeter
varicela factor de risc pentru accidentul vascular cerebral. FOTO: Freepik @kjpargeter

Varicela este factor de risc pentru accidentul vascular cerebral, arată un studiu recent.

Accidentul vascular cerebral (AVC) se produce în momentul în care alimentarea cu oxigen și substanțe nutritive a unei zone din creier este întreruptă sau redusă. În acest caz, celulele cerebrale încep să moară în decurs de câteva minute, motiv pentru care accidentul vascular cerebral reprezintă o urgență medicală.

Peste 90% din populația lumii are virusul care provoacă varicela, virusul varicelo-zosterian (VVZ) aflat în stare latentă în sistemul nervos, acesta fiind contactat încă din vremea copilăriei, varicela este de altfel una dintre ”bolile copilăriei”.

În timp ce majoritatea oamenilor sunt familiarizați cu erupția dureroasă pe care VVZ o provoacă la apariția varicelei și a Zonei Zoster, un spectru larg de complicații pot apărea, de asemenea, chiar și fără simptome cutanate vizibile, notează Science Alert.

Potrivit sursei menționate, printre cele mai grave complicații se numără accidentul vascular cerebral, în special cel ischemic. Astfel, persoanele care suferă de Zona Zoster au un risc de AVC cu aproximativ 80% mai mare decât cei care nu suferă de această boală, iar acest risc rămâne ridicat până la un an după ce erupția cutanată a dispărut.

Riscul de accident vascular cerebral este aproape dublu pentru cei care au erupția pe față și triplu pentru cei cu vârsta sub 40 de ani.

Deși mecanismul care stă la baza acestui risc nu este pe deplin cunoscut, cercetătorii consideră că infecția directă a arterelor ar putea fi cauza.

Andrew Bubak, profesor, cercetător și neurovirolog la Universitatea din Colorado (SUA), susține că ”reactivarea VVZ declanșează formarea de saci celulari, exozomi, care transportă proteinele care contribuie la coagularea sângelui și la inflamații”. De altfel, în cadrul laboratorului este studiat modul în care acest virus contribuie la tulburările neurologice, cum ar fi AVC și demența. Recent, un alt studiu a asociat varicela și herpesul cu riscul de a dezvolta boala Alzheimer, o boală neurodegenerativă care este prezentă la 60-70% dintre pacienții cu demență.

Vezi și: Stenoza aortică, boala tăcută extrem de periculoasă. Primul semn de alarmă. Costache: Dacă nu este tratat, pacientul moare în câteva săptămâni

Ce sunt exozomii

Exozomii sunt vezicule mici, sau saci plini de lichid, produse în interiorul celulelor din întregul organism. Deși sunt esențiali pentru funcții biologice esențiale, cum ar fi comunicarea dintre celule, exozomii pot juca, de asemenea, un rol cheie în progresia bolilor și sunt ținte medicamentoase pentru multe boli.

”Am vrut să vedem dacă pacienții cu Zona Zoster dezvoltă exosomi care transportă proteine implicate în coagularea sângelui, crescând astfel riscul de accident vascular cerebral.

Așa că am izolat exozomi din sângele a 13 pacienți în momentul erupției de Zona Zoster și i-am comparat cu exozomi izolați de la donatori sănătoși.

Când am analizat conținutul acestor exozomi, am descoperit că pacienții cu Zona Zoster aveau niveluri de nouă ori mai mari de proteine de coagulare decât pacienții sănătoși”, a transmis cercetătorul, care a adăugat că exozomii pacienților cu Zona Zoster aveau încă niveluri ridicate ale acestor proteine la trei luni după erupția inițială.

Mai mult decât atât, că ”expunerea trombocitelor la exozomii de Zona Zoster le-a determinat să se aglomereze și să formeze agregate cu alte tipuri de celule sanguine, așa cum ar face în cazul formării unui cheag de sânge”.

Trebuie reamintit că atât pentru varicelă, cât și pentru Zona Zoster există vaccinuri.

Accidentul vascular cerebral, cauze și factori de risc

Există două cauze principale ale accidentului vascular cerebral: o arteră blocată (accident vascular cerebral ischemic) sau o scurgere sau spargere a unui vas de sânge (accident vascular cerebral hemoragic).

Unii oameni pot avea doar o întrerupere temporară a fluxului sanguin către creier, cunoscută sub numele de atac ischemic tranzitoriu (AIT), care nu provoacă simptome de durată.

Factorii care pot crește riscul de AVC sunt:

Factorii legați de stilul de viață:

- obezitate sau supraponderabilitate

- sedentarismul

- consumul în exces de alcool.

Factorii medicali:

- hipertensiune

- fumat sau fumat pasiv

- colesterol crescut

- diabet

- apnee obstructivă în somn

- istoric medical de AVC, infarct de miocard

- infecția cu COVID-19.

Alți factori asociați cu riscul crescut de AVC pot fi:

- vârsta, cei peste 55 de ani au un risc mai crescut decât tinerii

- genul, bărbații au un risc mai crescut decât femeile, în timp ce acestea din urmă dacă sunt mai în vârstă pot suferi de AVC, mai mult, pot avea un risc de decese mai mare în comparație cu bărbații de aceeași vârstă

- hormonii. Folosirea pilulelor contraceptive sau a terapiilor hormonale cu estrogen cresc riscul de AVC.

Vezi și: AVC-ul, problemă majoră a României. Medic: Cu cât este diagnosticat mai rapid, cu atât șansele de supraviețuire și recuperare a pacientului sunt mai mari

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel