Varicele, de ce apar și care este riscul de a face cheaguri de sânge care să ajungă la inimă

Dana Lascu |
Data publicării:
Varice
Varice

Varicele sunt acele vene sparte și uneori dureroase care formează tipare asemănătoare cu pânza de păianjel pe picioare sau altundeva pe corp. Dar sunt ele un capabile să producă cheaguri de sânge care să afecteze inima?

Varicele sunt o afecțiune comună, care se agravează pe măsură ce îmbătrânim. Asemănător cu țevi scurte de la o instalație de alimentare cu apă, venele, în timp ce întorc sângele din periferie spre inimă, uneori nu reușesc să se închidă complet. Se întind și se sparg, iar sângele se scurge în jur provocând acel model ca pe pânză de păianjen denumit varice, care poate cauza disconfort.

Varicele pot provoca cheaguri de sânge? 

Dr. Tanya Flohr, chirurg vascular la Institutul de Boli Cardiovasculare Penn State, spune că cei mai mulți dintre oamenii care vin în cabinetul ei cu varice sunt îngrijorați că acestea pot provoca cheaguri de sânge care să ajungă la inimă și să provoace un infarct.

„Varicele (venele varicoase) sunt mai puțin probabil să dezvolte cheaguri de sânge, deoarece acestea sunt vene superficiale", a spus ea. „Dar ele pot provoca dureri și se pot infecta".

Pe măsură ce îmbătrânim riscul de a dezvolta varice crește. Femeile - în special cele care sunt însărcinate, persoanele sedentare și fumători - au un risc mai mare.

Moștenirea genetică joacă, de asemenea, un rol. „Dacă ambii părinți au varice, există o șansă de 90% pe că și voi veți avea", a spus Flohr.
În afară păstrarea în stare activă și menținerea unei greutăți sănătoase, se pot face puține lucruri pentru a preveni apariția venelor varicoase și acestea nici nu vor dispărea de la sine odată ce apar.

Dr. Flohr recomandă persoanelor care sunt în pericol să ia pauze de la locul de muncă și să se așeze sau să-și ridice picioarele dacă își petrec mult timp în picioare. De asemenea, ar trebui să evite încrucișarea picioarelor.

Unde apar și cum le tratezi

Varicele apar frecvent în extremitățile inferioare, dar pot apărea oriunde.

„De regulă, nu sunt dureroase, dar pot duce la decolorare și schimbări ale țesutului înconjurător, care se poate irita", a spus ea.
Pentru pacienții care au dureri sau o senzație nebișnuită, de greutate, disconfort la nivelul picioarelor, dr. Flohr recomandă o evaluare vasculară.

„Facem o ecografie (ultrasunele, n.r.), ne uităm la artere și privim atât vasele profunde cât și cele superficiale pentru a vedea cât de bine lucrează", a spus ea.

Utilizarea ciorapilor de compresie care ajung până la genunchi sau mai sus poate reduce disconfortul și încetini dezvoltarea de noi varice.

Dacă simptomele persistă sau varicele sunt mari și dureroase, atunci intervenția chirurgicală poate fi realizată pentru a închide vena afectată. Chirurgii vasculari pot introduce catetere cu laser sau sonde cu microunde prin vene pentru a le încălzi din interior, cauzând închiderea și reluarea fluxului sangvin. Sau pot pune un soi de lipici în interiorul venelor pentru a le închide.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel