Veste bună pentru cei care nu mănâncă pește de frica oaselor: Chinezii au creat carasul fără oasele mici care riscă să-ți rămână în gât!

Cercetători chinezi au reușit să creeze și să înmulțească un nou tip de caras care nu are oasele intramusculare, ceea ce va face popularul pește mai ușor de mâncat și atrăgător inclusiv pentru cei care se...
O echipă de biologi chinezi au reușit să obțină o nouă varietate de caras, dare nu are deloc oase intramusculare, a anunțat agenția chineză oficială Xinhua.
Cercetătorii, care fac parte din Academia națională chineză de Științe pentru Piscicultură, au folosit o tehnică care presupune editarea genetică pentru a realiza proiectul revoluționar.
Carasul, a cărui denumire științifică este carassius carassius, este un pește foarte popular în China pentru carnea sa fragedă, însă oasele sale mici intramusculare, multe și greu de curățat, îl fac dificil de mâncat. Mulți se plâng că aceste oasele fine le pot rămâne înfipte în gât și evită să-l mănânce, iar aceste oase îngreunează, totodată, și procesarea lui industrială, notează Xinhua.
Grupul de experți biologi a descoperit însă care este gena principală care controlează dezvoltarea acestor oase, printre 1.600 de gene identificate la carași.
Încă din 2021, cercetătorii chinezi au reușit să crească un grup de carași care au transmis caracteristicile lor genetice modificate și la următoarea generație.
Acest proiect reprezintă „un mare pas înainte în creșterea calității speciei de caras”, au anunțat reprezentanții Academiei de Științe pentru Piscicultură, și reușita biologilor chinezi ar putea avea, în viitor, „un mare impact asupra consumului de viețuitoare acvatice”.
Cât de bun este carasul pentru sănătate
Carasul este un pește care se găsește în aproape peste tot în lume i este un pește de apă dulce. El incredibil de rezilient, pentru că poate supraviețui atunci când alte specii de pești mor. Acest lucru se datorează faptului că acest pește se poate îngropa în nămol și ierna în astfel de condiții, fiind într-o stare ca hibernarea la mamifere. Are carnea destul de gustoasă și grasă, și poate fi consumat fiert, fript sau prăjit.
Carnea de crap are un conținut ridicat de proteine, conținutul caloric fiind de circa 87 kcal la 100 g de produs proaspăt.
100 g de caras fiert conțin 102 kcal, iar valoarea energetică a crapului gătit la flacără este de 126 kcal la 100 g. Consumul moderat de caras nu va duce, însă, la obezitate, pentru că peștele în general este ușor de digerat.
În jur de 60% dintr-un caras este comestibil, adică chiar mai mult decât crapul. Conținutul de grăsime al carasului ajunge la 6-7%, conținutul de proteine este de circa 18% din greutatea sa vie. Peștele este practic singurul produs care conține un număr mare de vitamine liposolubile precum vitaminele A, C, D, E și vitaminele B.
-
Somnolența diurnă la vârstnici, semnal ascuns al declinului cognitiv15.10.2025, 15:47
-
-
Viața mereu pe fugă crește riscul de demență, avertizează experții15.10.2025, 12:25
-
CNAS anunță înlocuirea platformei PIAS cu un sistem modern și sigur15.10.2025, 10:08
-
6 greșeli pe care designerii de interior nu le fac niciodată în propriile case
Cum să cureți grăsimea și mâncarea arsă de pe aragaz. Ingredientul care șterge orice pată
Ce înseamnă când apar păianjeni în casă
4 măsuri esențiale care îți pot salva viața pe timp de caniculă. Dr. Ciuhodaru, explicații
Noua sare recomandată de OMS: de ce ar putea salva milioane de vieți
Bisglicinatul de Magneziu: Secretul unei vieți mai liniștite și a unui corp echilibrat
Mersul japonez topește kilogramele și scade tensiunea. Uite ce trebuie să faci
De ce să nu mai ții periuța de dinți lângă chiuvetă
Trucul genial cu tableta pentru mașina de spălat vase. Cum să cureți ușor plita ceramică
Orele la care trebuie să bei cafeaua. Când e momentul să te oprești
Aceasta este ora exactă la care trebuie să îți bei cafeaua.
Șterge oglinda cu hârtie de ziar și oțet. De ce să nu mai folosești lavete
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care îl vei adora
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care nu ți l-a spus nimeni până acum și pe care trebuie să îl încerci.
De ce să fierbi apa înainte de a face cuburi de gheață
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.