Veste bună pentru cei care nu mănâncă pește de frica oaselor: Chinezii au creat carasul fără oasele mici care riscă să-ți rămână în gât!

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
carasul chinezesc fără oasele mici intramusculare: Foto: Xinhua/Pexels
carasul chinezesc fără oasele mici intramusculare: Foto: Xinhua/Pexels

Cercetători chinezi au reușit să creeze și să înmulțească un nou tip de caras care nu are oasele intramusculare, ceea ce va face popularul pește mai ușor de mâncat și atrăgător inclusiv pentru cei care se fereau de el de teamă să nu se înece. 

O echipă de biologi chinezi au reușit să obțină o nouă varietate de caras, dare nu are deloc oase intramusculare, a anunțat agenția chineză oficială Xinhua.

Cercetătorii, care fac parte din Academia națională chineză de Științe pentru Piscicultură, au folosit o tehnică care presupune editarea genetică pentru a realiza proiectul revoluționar.

Carasul, a cărui denumire științifică este carassius carassius, este un pește foarte popular în China pentru carnea sa fragedă, însă oasele sale mici intramusculare, multe și greu de curățat, îl fac dificil de mâncat. Mulți se plâng că aceste oasele fine le pot rămâne înfipte în gât și evită să-l mănânce, iar aceste oase îngreunează, totodată, și procesarea lui industrială, notează Xinhua.

Grupul de experți biologi a descoperit însă care este gena principală care controlează dezvoltarea acestor oase, printre 1.600 de gene identificate la carași.

Încă din 2021, cercetătorii chinezi au reușit să crească un grup de carași care au transmis caracteristicile lor genetice modificate și la următoarea generație.

Acest proiect reprezintă „un mare pas înainte în creșterea calității speciei de caras”, au anunțat reprezentanții Academiei de Științe pentru Piscicultură, și reușita biologilor chinezi ar putea avea, în viitor, „un mare impact asupra consumului de viețuitoare acvatice”.

Cât de bun este carasul pentru sănătate

Carasul este un pește care se găsește în aproape peste tot în lume i este un pește de apă dulce. El incredibil de rezilient, pentru că poate supraviețui atunci când alte specii de pești mor. Acest lucru se datorează faptului că acest pește se poate îngropa în nămol și ierna în astfel de condiții, fiind într-o stare ca hibernarea la mamifere. Are carnea destul de gustoasă și grasă, și poate fi consumat fiert, fript sau prăjit. 

Carnea de crap are un conținut ridicat de proteine, conținutul caloric fiind de circa 87 kcal la 100 g de produs proaspăt.

100 g de caras fiert conțin 102 kcal, iar valoarea energetică a crapului gătit la flacără este de 126 kcal la 100 g. Consumul moderat de caras nu va duce, însă, la obezitate, pentru că peștele în general este ușor de digerat. 

În jur de 60% dintr-un caras este comestibil, adică chiar mai mult decât crapul. Conținutul de grăsime al carasului ajunge la 6-7%, conținutul de proteine este de circa 18% din greutatea sa vie. Peștele este practic singurul produs care conține un număr mare de vitamine liposolubile precum vitaminele A, C, D, E și vitaminele B.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel