Virozele, ce tratament să nu folosești niciodată. Marinescu: E ca o frecție la un picior de lemn. Nu mă tratez după ureche

Monika Baciu |
Data publicării:
virozele - FOTO: Freepik@wayhomestudio
virozele - FOTO: Freepik@wayhomestudio

Virozele pot afecta pe oricine. Medicii recomandă să nu ne tratăm acasă, ci să apelăm la specialiști.

Virozele respiratorii pot infecta orice grupă de vârstă. Complicațiile severe sunt adesea limitate la copii și vârstnici. Aceste virusuri sunt cel mai frecvent transmise prin picături din aer sau secreții nazale și pot duce la un spectru larg de boli. Multe dintre aceste virusuri sunt sezoniere în activitatea lor și tind să circule la niveluri mai ridicate în timpul lunilor de iarnă.

Virusurile respiratorii provoacă boli care afectează nasul, gâtul și pasajele respiratorii, inclusiv plămânii. Aceste virusuri de obicei duc la o răceală ușoară sau gripă ca simptome la majoritatea oamenilor, cu excepția celor cu factori de risc, persoanele în vârstă și foarte tineri. 

Virozele, ce să nu folosești

Medicii infecționiști trag un semnal de alarmă în ceea ce privește tratamentele administrate acasă, fără recomandarea unui specialist. În cazul virozelor nu este necesară administrarea antibioticelor. 

”Vom rămâne fără antibiotice pentru că în momentul în care folosești într-o viroză, pe lângă faptul că e strict ca o frecție la un picior de lemn că nu te ajută cu nimic antibioticul, vei avea reacții adverse importante și vei crea rezistență. Asta înseamnă că peste un timp când vei avea nevoie de antibiotic într-un lucru care chiar e real nu îl vei putea folosi. Asta chiar este o problemă.

Penicilina se referă strict la infecțiile bacteriene. Virusurile sunt niște microorganisme mult mai mici care nu au nicio legătură. Au și ele medicamente care se numesc antivirale, dar nu există nicio legătură între antibiotic și antiviral. 

La o viroză banală sau obișnuită ajungem tot la tratamentul legat de simptome. Am febră, iau pentru febră. Dacă am ceva probleme, ajung la medic. Nu mă tratez după ureche. În niciun caz”, a explicat dr. Adrian Marinescu, la emisiunea Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.

Vezi și: Te dor oasele când se schimbă vremea. Care este legătura. Medic: Sunt activate de umiditatea crescută şi de frig

Aerosolii, riscuri

Și în cazul copiilor părinții trebuie să fie mereu în contact cu medicul de familie sau cu medicul pediatru. Aerosolii se înscriu, și aceștia, într-un regim special și este nevoie de recomandarea medicului în vederea administrării. 

”Nu e un lucru rău să folosim aerosoli în cazul copiilor, dar trebuie să întrebăm și medicul. Trebuie să știm pentru ce dăm acești aerosoli. Poți să dai aerosolii celui mic, iar acesta să aibă mai multe probleme de sănătate și să ajungă târziu la spital”, a mai precizat sursa citată. 

Virozele, răspândire

Virusurile respiratorii sunt răspândite de la o persoană la alta prin:

- secreții prin picături atunci când cineva cu virusul respiră, tușește sau strănută

- atingerea unei suprafețe sau a unui obiect contaminat pe care o persoană cu virusul a tușit sau a strănutat, apoi atingerea propriilor ochi, nas sau gură.

Vezi și: De ce te mănâncă urechea. Semnalul pe care ți-l transmite corpul. Ce boli poți avea

Virozele, simptome

Simptomele pot fi diferite în funcție de virusul care cauzează boala, iar persoanele cu același virus pot avea simptome și severitate diferite. Cu toate acestea, există simptome care sunt comune multor virusuri respiratorii. Acestea includ febră, tuse, curge nasul, strănut, dureri în gât, dureri de cap, dureri musculare, oboseală și senzație, în general, rău.

Virozele respiratorii - persoane în grupa de risc

Copiii, vârstnicii și persoanele cu boli cronice sunt cele mai predispuse la virozele respiratorii. Medicul Radu Țincu a explicat cum pot fi prevenite acestea. 

”Copiii sunt mai expuși deoarece această creștere în colectivități măsurile de igienă nu sunt respectate în totalitate de cei mici, favorizează transmieterea virusurilor de la un copil la celălalt. Persoanele vârstnice care au o imunitate mai scăzută pot să dezvolte viroze mai simptomatice comparativ cu persoanele adulte, iar cei care au boli cronice, în special în zona pulmonară sunt predispuși să facă forme grave, care necesită tratament sau chiar spitalizare.

Vezi și: Telefoanele, magnet pentru alergeni. Cum se manifestă simptomele. De câte ori și cu ce ar trebui să îți cureți smartphone-ul

Recomandarea este ca pentru cei mici să îi învățăm care sunt măsurile de prevenție, iar pentru persoanele vârstnice să se vaccineze cu vaccinul antigripal sau antipneumococic.

Virozele și răcelile sunt echivalente. Sunt afecțiuni virale produse de virusuri. Afectează, cu precădere, zona nasului, faringelui, copilul va avea nasul înfundat, va tuși, va fi răgușit, va avea secreții abundente în zona nasofaringelui. Trebuie să tratăm simptomatic aceste semne, și aici ne referim la decongestionante nazale, folosirea batistei bebelușui în cazul copiilor pentru că dacă aceste secreții stagnează, ele se pot suprainfecteze bacterian. Copilul trebuie să aibă drenate aceste secreții”, a mai precizat medicul toxicolog. 

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel