Virusul hepatitic E, pericol uriaș în carnea de porc. Dr. Adrian Streinu-Cercel, explicații

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Virus
Virus

Prof.dr. Adrian Streinu-Cercel, reputat specialist infecționist, spune că în ultimul timp au apărut din ce în ce mai multe cazuri de infecție cu virusul hepatitic E în România. Virusul se găsește și în carnea de porc și poate trece la oameni! Ne putem feri de el și există tratament?

Virusul hepatitic E, de a cărui existență poate că mulți nici nu știau, este un real pericol pentru români. „În ultima vreme, încep să apară din ce în ce mai pregnant rolul virusului hepatitic E, care multă vreme a fost cumva trecut într-un con de umbră, nu era prea mult băgat în seamă. Iată că acum apare în prim plan, cu efecte dintre cele mai agresive", a remarcat acad.prof.dr. Irinel Popescu, realizatorul emisiunii Academia de Sănătate.

Inițial, acest virus a fost descris în India și, ulterior, în mexic, dar, „a ajuns și pe teritoriul țării noastre, după ani buni de zile. Poate că era mai demult, dar nu l-am identificat noi, în momentul de față, da, de la începutul anului și până acum au fost câteva cazuri de infecție acută cu virus hepatitic E", a explicat, EXCCLUSIV la DC News și DC Medical, prof.dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș" din Capitală, invitatul emisiunii.

Pericolul din carnea de porc

Alarmant este că acest virus există și în animale, și poate fi transmis la oameni.

„Un studiu făcut de colegii de la Facultatea de Medicină Veterinară din Iași a demonstrat că porcii sunt infectați cu virus hepatitic E în proporție de peste 80%. Deci se transformă într-o zoonoză (este o boală infecțioasă transmisibilă de la animalele vertebrate, sălbatice sau domestice, la om și invers, n.r.). Ori, în acest context și noi, clinicienii, trebuie să ne luăm măsurile de precauție și să ne gândim de fiecare dată că acest virus există și că poate să dea infecții la om", a continuat infecționistul.

2 pacienți au decedat

Dar aceasta nu este singura problemă. Medicii spun că virusul, odată ce infectează un organism, nu se comportă așa cum se știa, ci este mult mai agresiv.

„Acum, uitându-mă la tabloul clinic pe care acest virus l-a dat, nu seamănă deloc cu ce scrie în carte. În carte, pe vremuri, scria că dă o infecție, o hepatită acută virală autolimitantă, care se vindecă cu restitutio ad integrum, nu lasă urme, și totul este cât se poate de bine. La pacienții pe care i-am avut în ultimul an de zile, ceea ce a dominat a fost colestaza, adică am avut valori ale colestazei care erau de sute, ceea ce nu e prea bine. Mai mult decât atât, am tras de acești bolnavi ca să le reducem acest blocaj de la nivelul polului biliaro-hepatocitar, și nu a fost ușor deloc. Ba mai mult decât atâta, s-au înregistrat și două decese. Ori aceste decese, debutate cu forme comatoase, nu erau obișnuite pentru virusul hepatitic E. Ei, acum trebuie să ne gândim și la ele în momentul în care avem un pacient, care e într-o stare gravă, și care are creștei ale transaminazelor și tot tacâmul de hepatită", a explicat prof.dr. Adrian Streinu-Cercel.
Întrebarea care se ridică în acest context este dacă există mijloace care să ne ajute să nu facem infecția și, evident, dacă există tratament pentru această formă de hepatită virală.

Vaccin există, dar nu se produce. Tratament, nu!

„Posibilități de profilaxie sunt prea puține. Deși există un vaccin, el nu este comercializat. Probabil că trebuie să se atingă o masă critică în așa fel încât să se creeze nevoia de vaccinare. Pentru câteva cazuri sporadice mă îndoiesc că cineva s-ar apuca să facă un vaccin, să-l producă pe scară largă și să-l comercializeze. În schimb, din punct de vedere terapeutic, aici stăm mai prost. În sensul că antiviralele direct active în momentul de față nu sunt foarte eficiente împotriva acestui virus și se caută să se vadă în ce măsură un preparat care se cheamă Sofosbuvir ar fi activ împotriva virusului respectiv. Am încercat și noi în terapie, nu a mers, asta nu înseamnă că într-un viitor apropiat o companie farmaceutică nu va găsi o astfel de moleculă, care să fie direct activă împotriva virusului hepatitic E, și să ne scoată din cap această problemă", a punctat prof.dr. Streinu-Cercel.

Ce rezultate a înregistrat programul pentru tratamentul hepatitei C și dacă există pericolul ca numărul de cazuri de infecție cu acest tip de virus să crească din nou în România, aflați din video: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel