Vitamina E: ce se întâmplă în corp când nu e suficientă

Florina Pop |
Data publicării:
Vitamina E, din ce alimente o luați   FOTO: pexels.com
Vitamina E, din ce alimente o luați FOTO: pexels.com

Vitamina E este un nutrient care ajută corpul să lupte împotriva germenilor și menține vasele de sânge sănătoase.

Vitamina E ajută corpul să protejeze celulele împotriva „radicalilor liberi" dăunători. Se ia din alimentație, susțin cei de la platforma medicinenet.com.

Ce se întâmplă în corp când nu e suficientă

E bine de știut că atunci când nivelul de vitamina E din corp e scăzut, îi este mai greu organismului să absoarbă vitamina sau grăsimile de care are nevoie pentru a o procesa. De ce se întâmplă asta? Probleme genetice sau prezența unor boli precum Crohn sau fibroza chistică.

Dacă suferiți de o afecțiune ce menține nivelul scăzut de vitamina E, s-ar putea să vă îmbolnăviți mai mult. Ataxia este o afecțiune ce presupune pierderea controlului sau coordonarea unor mișcări ale corpului. Alte probleme de care vă puteți lovi sunt apariția de dureri și slăbiciuni la nivelul mâinilor și picioarelor - neuropatii periferice - boli de vedere - retinopatie.

Pentru oricare dintre simptomele descrise e indicat să vorbiți cu un medic.

Vitamina E. De unde o luați

Uleiurile de floarea-soarelui, șofrănel și germenii de grâu sunt cele mai bune surse. Apoi: ulei de porumb și de soia, sparanghel, avocado și nuci (mai ales migdalele), cereale pentru micul dejun, suc de fructe.

Vitamina E. Suplimente sau nu?

„Probabil că nu aveți nevoie de un supliment de vitamina E, deoarece este atât de rar ca cineva să aibă probleme de sănătate din cauza lipsei de vitamina E. În plus, este aproape întotdeauna cel mai bine să obțineți substanțele nutritive din alimente", susține medicinenet.com.

Însă, în unele cazuri, un supliment vă poate ajuta, dar ar fi bine să nu îl luați înainte să discutați cu medicul mai ales dacă urmați un tratament sau luați alte pastile.

Spre exemplu, warfarina, un supliment ce conține o substanță medicamentoasă cu efect anticoagulant, afectează alte tratamente. Un alt exemplu de medicamente ce nu se înțeleg bune cu suplimentele sunt statinele, mai ales dacă luați seleniu, vitamina C și alți antioxidanți.

Medici avertizează că suplimentele pot interfera cu tratamentele pentru cancer, chimioterapia și radioterapia. De aceea e bine să discutați cu medicul înainte de a lua suplimente.

Vitamina E: niciun efect pentru Alzheimer și Parkinson

Deși se crede că suplimentele de vitamina E ar ajuta bolile de inimă, cancerul, Alzheimer, Parkinson, ele nu par să facă mult ca să protejeze corpul de aceste boli.

În doze mari, la unii oameni, s-a observat că vitamina E pare să încetinească progresul unei afecțiuni numite degenerare maculară legată de vârstă, ce duce la orbire.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel