Vopsele de păr cu plumb, efecte grave asupra sănătății

Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) interzice vopselele de păr care conțin plumb, pe motiv că neurotoxina din coloranții acestor produse poate avea efecte grave asupra sănătății. Noua măsură va intra în vigoare peste 12 luni în Statele Unite, timp în care producătorii trebuie să scoată acetatul de plumb din formulă.

"În cei aproape 40 de ani de când acetatul de plumb a fost inițial aprobat ca aditiv de culoare, înțelegerea noastră privind pericolele expunerii la plumb a evoluat semnificativ. Acum știm că utilizarea aprobată de acetat de plumb în coloranții de păr pentru adulți nu mai îndeplinește standardul nostru de siguranță. Expunerea la plumb poate avea efecte adverse grave asupra sănătății, inclusiv pentru copiii care pot fi deosebit de vulnerabili", a explicat dr. Scott Gottlieb, comisarul FDA.

În cea mai mare parte, coloranții de păr care conțin acetat de plumb sunt utilizați pentru a închide părul gri, potrivit Fondului de Apărare a Mediului (FED). Decizia FDA a fost impusă de o petiție care se opune folosirii de plumb ca aditiv de culoare, informează MedicineNet.com.

,,În ultimele decenii am văzut progrese imense în reducerea expunerii la plumb din surse majore. În ciuda progresului și a recunoașterii pe scară largă a faptului că nu există un nivel sigur de expunere, poate părea incredibil că vopselele comune de păr conțin neurotoxină, punându-i în pericol pe cei care folosesc produsul și pe copiii lor. Decizia FDA este un pas important pentru a proteja oamenii de o sursă continuă de expunere la plumb", a declarat Tom Neltner, directorul FED, unul dintre grupurile implicate în depunerea petiției.

Acum, conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA nu există un nivel sigur de expunere la plumb. Companiile care produc vopsele de păr au 12 luni la dispoziție pentru a reface produsele care conțin acetat de plumb. Consumatorii care doresc să evite utilizarea acestor produse pot verifica dacă acetatul de plumb este enumerat ca ingredient pe etichetă. Mai mult, unii producători de vopsele de păr au început deja să utilizeze un alt aditiv de culoare care nu conține plumb.
Citește despre plumbul din oase și legătura sa cu hipertensiunea arterială.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel