Zahăr, cum îți afectează corpul. Efectele la care nu te așteptai

Florina Pop |
Data publicării:
Zahărul are efecte neplăcute, dar și neașteptate, asupra organismului    FOTO: pexels.com
Zahărul are efecte neplăcute, dar și neașteptate, asupra organismului FOTO: pexels.com

Zahărul, în cantități mari, vă poate face să mergeți mai des la baie sau să aveți gura uscată ori chiar să vă simțiți obosit.

Zahărul poate să fie motivul din spatele unei oboseli, amețeli, stări de greață sau a urinatului prea des, potrivit specialiștilor de la platforma webmd.com.

Aceștia au realizat o listă despre cum e afectat organismul de prea mult zahăr, dar și de prea puțin zahăr.

Prea mult zahăr

Urinat des rinichii trebuie să muncească din greu ca să proceseze zahărul suplimentar în sânge; iar când nu pot să țină pasul, corpul găsește potrivit să scape de surplus, dar împreună cu apa pe care organismul are nevoie.

Însetat - ca să scape de excesul de zahăr în plus, corpul extrage apa din propriile țesuturi, iar cum aveți nevoie de acel fluid pentru a avea energie, pentru a transfera substanțe nutritive și a scăpa de deșeuri, un comutator se învârte în creier și vă spune că sunteți însetat și să beți mai mult.

Gura uscată – de la prea mult zahăr puteți avea senzația de gură uscată, de asemenea pot apărea și crăpături la colțuri: dacă vi se umflă gingiile și vă apar pete de culoare albă pe limbă și în obraji - medicul va numi aceasta afecțiune orală. Se recomandă să beți mai multă apă sau să mestecați gumă fără zahăr.

Probleme de piele - faptul că organismul ia apa din celule ca să scape de zahărul suplimentar din sânge poate provoca piele uscată, crăpată, în special pe picioare, coate, picioare și mâini. În timp, nivelurile ridicate de glucoză pot deteriora și nervii - asta se numește neuropatie diabetică.

Oboseală - dacă aveți diabet zaharat de tip 2 și prea mult de zahăr din sânge, deveniți mai puțin sensibil la insulină (cea care ajută la mutarea energiei în celule). Iar lipsa insulinei vă poate face obosiți. Pot resimți aceeași stare de oboseală și cei care au diabetul zaharat de tip 1, deoarece organismul nu își poate face propria insulină. Medicul vă poate ajuta prin prescrierea medicamentelor și sugerând modificările stilului de viață pe care le puteți face.

Probleme digestive - Dacă glicemia este ridicată de prea mult timp, aceasta poate deteriora nervul vag care ajută la mutarea alimentelor prin stomac și intestine. Puteți pierde în greutate, s-ar putea să aveți probleme cu reflux de acid, crampe, vărsături și constipație severă.

Prea puțin zahăr

Ritm cardiac ciudat – căderea bruscă de glucoză se întâmplă cel mai adesea ca efect secundar al medicamentelor utilizate pentru tratamentul diabetului zaharat. În ce privește ritmul cardiac atipic, medicii spun că e vorba, în acest caz, de aritmie.

Tremurat - glucoza scăzută poate dezechilibra sistemul nervos central, care controlează modul în care organismul se mișcă. Când se întâmplă asta, corpul eliberează hormoni ca adrenalina ca să readucă la normal nivelurile de glucoză. Însă, în timpul acestui proces, mâinile și alte părți ale coprului pot să tremure.

Asudat - hormonii pe care corpul îi eliberează ca să crească nivelul de zahăr din sânge când devine prea scăzut vă fac să transpirați mult. Este adesea unul dintre primele lucruri pe care le observați atunci când nivelul glucozei scade prea mult. Medicul vă poate ajuta să urmăriți nivelurile și să încercați să le mențineți la un nivel sănătos cu pastile, exerciții fizice și obiceiuri alimentare.

Greațăcând zahărul din sânge e fie prea mare, fie prea mic poate apărea senzația de rău la stomac.

Amețeli - celulele creierului au nevoie de glucoză ca să funcționeze corespunzător; când nu e destulă, apare senzația de oboseală, slăbiciune și amețeală; poate apărea și o durere de cap.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel