Zahăr, cum îți afectează corpul. Efectele la care nu te așteptai

Zahărul, în cantități mari, vă poate face să mergeți mai des la baie sau să aveți gura uscată ori chiar să vă simțiți obosit.
Zahărul poate să fie motivul din spatele unei oboseli, amețeli, stări de greață sau a urinatului prea des, potrivit specialiștilor de la platforma webmd.com.
Aceștia au realizat o listă despre cum e afectat organismul de prea mult zahăr, dar și de prea puțin zahăr.
Prea mult zahăr
Urinat des – rinichii trebuie să muncească din greu ca să proceseze zahărul suplimentar în sânge; iar când nu pot să țină pasul, corpul găsește potrivit să scape de surplus, dar împreună cu apa pe care organismul are nevoie.
Însetat - ca să scape de excesul de zahăr în plus, corpul extrage apa din propriile țesuturi, iar cum aveți nevoie de acel fluid pentru a avea energie, pentru a transfera substanțe nutritive și a scăpa de deșeuri, un comutator se învârte în creier și vă spune că sunteți însetat și să beți mai mult.
Gura uscată – de la prea mult zahăr puteți avea senzația de gură uscată, de asemenea pot apărea și crăpături la colțuri: dacă vi se umflă gingiile și vă apar pete de culoare albă pe limbă și în obraji - medicul va numi aceasta afecțiune orală. Se recomandă să beți mai multă apă sau să mestecați gumă fără zahăr.
Probleme de piele - faptul că organismul ia apa din celule ca să scape de zahărul suplimentar din sânge poate provoca piele uscată, crăpată, în special pe picioare, coate, picioare și mâini. În timp, nivelurile ridicate de glucoză pot deteriora și nervii - asta se numește neuropatie diabetică.
Oboseală - dacă aveți diabet zaharat de tip 2 și prea mult de zahăr din sânge, deveniți mai puțin sensibil la insulină (cea care ajută la mutarea energiei în celule). Iar lipsa insulinei vă poate face obosiți. Pot resimți aceeași stare de oboseală și cei care au diabetul zaharat de tip 1, deoarece organismul nu își poate face propria insulină. Medicul vă poate ajuta prin prescrierea medicamentelor și sugerând modificările stilului de viață pe care le puteți face.
Probleme digestive - Dacă glicemia este ridicată de prea mult timp, aceasta poate deteriora nervul vag care ajută la mutarea alimentelor prin stomac și intestine. Puteți pierde în greutate, s-ar putea să aveți probleme cu reflux de acid, crampe, vărsături și constipație severă.
Prea puțin zahăr
Ritm cardiac ciudat – căderea bruscă de glucoză se întâmplă cel mai adesea ca efect secundar al medicamentelor utilizate pentru tratamentul diabetului zaharat. În ce privește ritmul cardiac atipic, medicii spun că e vorba, în acest caz, de aritmie.
Tremurat - glucoza scăzută poate dezechilibra sistemul nervos central, care controlează modul în care organismul se mișcă. Când se întâmplă asta, corpul eliberează hormoni ca adrenalina ca să readucă la normal nivelurile de glucoză. Însă, în timpul acestui proces, mâinile și alte părți ale coprului pot să tremure.
Asudat - hormonii pe care corpul îi eliberează ca să crească nivelul de zahăr din sânge când devine prea scăzut vă fac să transpirați mult. Este adesea unul dintre primele lucruri pe care le observați atunci când nivelul glucozei scade prea mult. Medicul vă poate ajuta să urmăriți nivelurile și să încercați să le mențineți la un nivel sănătos cu pastile, exerciții fizice și obiceiuri alimentare.
Greață – când zahărul din sânge e fie prea mare, fie prea mic poate apărea senzația de rău la stomac.
Amețeli - celulele creierului au nevoie de glucoză ca să funcționeze corespunzător; când nu e destulă, apare senzația de oboseală, slăbiciune și amețeală; poate apărea și o durere de cap.
-
Conjugatele anticorp-medicament, tratamentul care atacă direct cancerul18.09.2025, 13:48
-
-
Compușii din ciocolată ar putea încetini îmbătrânirea18.09.2025, 12:22
-
-
Cum să folosești eficient aerul condiționat în zilele caniculare
Secretul berii la draft. De ce e diferită de berea la sticlă
Cât timp puteți sta într-un picior? Acest test simplu este cel mai clar indicator al îmbătrânirii fizice
Trucul simplu pentru a avea călcâie fine. Dermatologii confirmă
Soluția anti-căpușe. Scapă de căpușe în mod natural, fără chimicale! Uite ce poți face acum
Dacă ai acest simptom, mergi de urgență la medic. Poate fi un semn fatal
Dacă ai oricare dintre aceste simptome, nu aștepta! Sună la urgențe imediat!
Otrava din bucătărie. Duce la cancer și alte boli grave
Ce se întâmplă dacă NU mănânci înainte de operație. Un studiu dă totul peste cap
Ți s-a spus să nu mănânci înainte de operație? S-ar putea să fi fost degeaba. Uite ce s-a descoperit.
Adormi în 60 de secunde cu acest truc chinezesc!
Adormi instant! Trucul din medicina chineză care funcționează în 60 de secunde. Medicii sunt uimiți. Încearcă această tehnică secretă a chinezilor.
Acest ingredient desfundă canalizarea instant. Nu este bicarbonatul
Apasă acest punct de pe mână dacă vrei să scapi de durerea de cap. Trece în câteva minute
Ai dureri de cap? Acest truc simplu de pe mână te poate salva. Cum te poți simți mai bine în câteva minute.
Când trebuie adăugat pătrunjelul în mâncare. Greșeala pe care o faci când gătești
Șterge oglinda cu hârtie de ziar și oțet. De ce să nu mai folosești lavete
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
Oțetul, aliatul tău pentru picioare fine, hidratate și fără miros neplăcut
Doar 5 minute pe zi! Tehnica simplă care îți poate reseta creierul
Spitalul Sfântul Sava, liderul recuperării medicale complete din România
Ce să NU faci de Paște și ce să NU mănânci după post. Greșeala pe care o fac mulți români - recomandări INSP
Recomandări ale specialiştilor INSP în contextul sărbătorilor pascale.
De ce ar trebui să renunți la sandale când zbori. Detalii surprinzătoare despre siguranța în avion
Cum să tai ceapa fără lacrimi, ca Gordon Ramsay
Semnul de pe conservă că peștele e contaminat. Ce este codul FAO și ce număr să EVIȚI: Uite secretul pentru un pește necontaminat
De ce să nu mai ții roșiile în frigider
Află de ce nu ar trebui să mai păstrezi roșiile în frigider. Uite cum să le depozitezi corect pentru a te bucura de aroma lor naturală.