Zahărul, efecte nocive. Care este cantitatea ideală. Ce poți să pățești dacă mănânci prea mult zahăr

Monika Baciu |
Data publicării:
zaharul - FOTO: Freepik@fabrikasimf
zaharul - FOTO: Freepik@fabrikasimf

Zahărul poate avea efecte nocive asupra sănătății. Medicii au stabilit care este cantitatea optimă de zahăr pe care ar trebui să o consumăm.

Zahărul consumat în exces este dăunător. Cercetările au arătat că un consum prea mare de zahăr este dăunător pentru sănătate. Un nou studiu a furnizat mai multe dovezi că recomandarea de a vă limita consumul de zahăr adăugat la maximum 6 lingurițe pe zi vă poate ajuta să reduceți riscul de efecte negative asupra sănătății.

Este important ca toată lumea, indiferent de vârstă, să aibă o relație sănătoasă cu mâncarea, dar mai ales copiii.

Cercetările au arătat că un consum prea mare de zahăr poate avea efecte negative asupra sănătății dumneavoastră, cum ar fi creșterea riscului de diabet, depresie, obezitate, boli de inimă, anumite tipuri de cancer și gută.

În timp ce este clar că vrei să eviți prea mult zahăr, este mai puțin clar cât de mult zahăr te poți bucura și totuși să îți susții sănătatea.

Vezi și: Demența, concepții greșite. Ce cred oamenii despre boala care afectează creierul și ce se întâmplă, de fapt

Cât de mult zahăr consumăm zilnic?

Adulții americani consumă în medie 77 de grame de zahăr pe zi. Datele arată că băuturile îndulcite cu zahăr (de exemplu, băuturile răcoritoare, sucurile de fructe și băuturile sportive/energetice) sunt cea mai mare sursă de zaharuri adăugate în dieta americanilor.

Potrivit unui nou studiu, există o limită susținută de cercetări pe care o puteți respecta pentru aportul zilnic de zahăr adăugat: 25 de grame, sau aproximativ 6 lingurițe. Iată ce spun experții despre limitarea aportului de zahăr.

Cât de mult zahăr ar trebui să consumați zilnic?

Pentru a-și da seama cât zahăr pot consuma oamenii pe zi fără a avea un efect negativ major asupra sănătății lor, cercetătorii au făcut o trecere în revistă a meta-analizelor studiilor disponibile.

Cercetătorii au analizat rezultatele a 73 de meta-analize anterioare, care au arătat legăturile nocive dintre consumul de zahăr și bolile hormonale și metabolice, bolile de inimă, cancerul, astmul, cariile dentare, depresia și moartea prematură.

Constatările din analiză au arătat că:

- Fiecare creștere a consumului de băuturi îndulcite cu zahăr cu o porție/săptămână a fost asociată cu un risc cu 4% mai mare de gută. 

- Fiecare creștere de 250 de mililitri/zi a consumului de băuturi îndulcite cu zahăr a fost asociată cu un risc cu 17% mai mare de boală coronariană

- Fiecare creștere de 25 de grame/zi a consumului de fructoză a fost asociată cu un risc cu 22% mai mare de cancer pancreatic.

Cum s-a ajuns la numărul de 6 lingurițe de zahăr pe zi

Șase lingurițe pe zi reprezintă aproximativ 24 de grame/100 de calorii de zahăr adăugat pe zi. Cu toate acestea, nu tot zahărul din dieta dumneavoastră este la fel.

Amintiți-vă că zaharurile adăugate sau “libere” nu sunt același lucru cu zahărul natural care se găsește în fructe sau în lactate - acele zaharuri care apar în mod natural nu se iau în calcul pentru limita zilnică.

Pe baza constatărilor, cercetătorii au recomandat ca oamenii să își limiteze consumul de băuturi îndulcite cu zahăr la cel mult una pe săptămână (aproximativ o cutie de 12 uncii) și să își mențină aportul zilnic de zahăr adăugat sub 25 de grame (aproximativ 6 lingurițe), potrivit Very Well Health.

Vezi și: Cereala benefică pentru sănătate. Este recomandată celor cu intoleranță la gluten. Ce alte proprietăți mai are

Ce spun ghidurile dietetice despre zahăr?

Deși rezultatele s-au bazat pe date observaționale, acestea sunt în concordanță cu orientările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), ale Fondului Mondial de Cercetare a Cancerului și ale Institutului American de Cercetare a Cancerului - toate acestea susțin limita de 6 lingurițe pe zi.

“Limitarea zaharurilor adăugate la 6 lingurițe pe zi nu este deloc surprinzătoare, deoarece acesta a fost standardul Asociației Americane a Inimii (AHA) de ani de zile. Consumul de zaharuri în exces înseamnă că fie consumăm prea multe calorii dincolo de nevoile noastre, ceea ce duce la o creștere suplimentară în greutate, fie că ne lipsesc nutrienți cheie, deoarece alimentele pe care le alegem sunt mai bogate în zahăr și calorii, înlocuind alimentele de care avem nevoie pentru a preveni bolile legate de stilul de viață odată cu îmbătrânirea”, a declarat Lauren Harris-Pincus, MS, RDN, fondator al Nutrition Starring YOU.

Zaharuri adăugate ascunse

Probabil că știți deja că dulciurile precum prăjiturile, fursecurile, bomboanele, gustările ambalate și înghețata sunt surse de zahăr adăugat, dar produse precum sosurile pentru paste la borcan, condimentele, untul de arahide, iaurtul, granola, batoanele proteice, cerealele, băuturile de cafea și gustările cu fructe pot avea, de asemenea, zahăr adăugat - și este posibil să nu fie evident.

Zahărul poate purta o mulțime de alte nume pe eticheta nutrițională a unui aliment sau pe lista de ingrediente, așa că este important să știți ce să căutați. Iată doar câteva exemple:

- Zaharoză

- Dextroză

- Maltoză

- Glucoză

- Fructoză

- Suc de trestie de zahăr

- Sirop de porumb/sirop de porumb bogat în fructoză

Vezi și: Vitaminele, necesare în funcție de anotimp. Care sunt cele considerate de vară și de ce sunt importante în sezonul cald

Cum să dezvoltați obiceiuri sănătoase cu privire la zahăr

Experții au încercat să își concentreze eforturile de educare și de sprijin pentru a limita consumul de zahăr adăugat asupra copiilor, deoarece acest grup este deosebit de vulnerabil nu doar la tentația dulciurilor, ci și la publicitatea și marketingul produselor care le vând.

În 2017-2018, consumul mediu zilnic de zaharuri adăugate a fost de 17 lingurițe pentru copiii și adulții tineri cu vârste cuprinse între 2 și 19 ani.6

Îngrijitorii au un rol important de jucat nu doar în a supraveghea consumul de zahăr al copiilor, ci și în a se asigura că aceștia au o gândire și un sentiment pozitiv în legătură cu toate alimentele pe care le consumă.

Atunci când dezvoltăm o relație sănătoasă în jurul alimentelor, este important să nu etichetăm alimentele ca fiind “bune” sau “rele” - iar acest lucru este valabil și pentru zahăr.

“Este esențial ca familiile să adăpostească o relație sănătoasă în jurul alimentelor, stabilind în același timp limite în ceea ce privește consumul de zahăr pentru copiii mici”, a declarat pentru Verywell Melissa Mitri, MS, RD, scriitor de nutriție și proprietar al Melissa Mitri Nutrition.

În timp ce este important să începi de mic pentru a crea obiceiuri pentru toată viața, învățarea despre nutriție și luarea de măsuri pentru a promova o relație pozitivă cu alimentele ar trebui să fie într-adevăr o afacere de familie.

Ce înseamnă acest lucru pentru sănătate

Consumul de prea mult zahăr adăugat este dăunător pentru sănătatea dumneavoastră. Experții recomandă să vă limitați aportul de zaharuri adăugate sau libere la șase lingurițe pe zi. Puteți lua măsuri pentru a consuma mai puțin zahăr adăugat verificând etichetele nutriționale și listele de ingrediente și alegând produse care sunt “cu conținut scăzut de zahăr” sau care nu au “zahăr adăugat”, precum și gătind mai multe mese acasă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel