Zgârietura de pisică, riscuri pentru sănătate: greu de crezut că poate face asta

DCMedical Team |
Data publicării:
Pisică. Foto: Pixabay
Pisică. Foto: Pixabay

O banală zgârietură de pisică poate crea probleme de sănătate la care cu greu s-ar gândi cineva. Iată ce se poate întâmpla de la o simplă urmă lăsată de gheara pisicii pe piele.

O pisică jucăușă poate fi extrem de amuzantă, în special pentru copii. Zgârieturile micilor feline nu le sunt strine celor ce dețin pisici, însă foarte puțini sunt cei care se gândesc la ce riscuri presupune o banală zgârietură de pisică.

Medicul Vasi Rădulescu explică e blogul personal ce boală poate provoca o banalp zgârietură de pisică.

Iată ce a scris el:

„Boala zgârieturilor de pisică sau felinoza este o boală infecțioasă care rezultă cel mai adesea din zgârieturile sau mușcăturile unei pisici. Simptomele includ de obicei o umflătură nedureroasă sau bășici la locul leziunii și ganglioni limfatici dureroși și umflați. Oamenii se pot simți obosiți, pot avea dureri de cap sau febră. Simptomele încep de obicei în decurs de 3-14 zile de la infecție.

Simptome

Boala zgârieturilor de pisică se prezintă în mod obișnuit ca ganglioni limfatici sensibili, umflați în apropierea locului mușcăturii. Această afecțiune este denumită limfadenopatie regională și apare la 1-3 săptămâni după inoculare. Limfadenopatia apare cel mai frecvent la nivelul brațelor, gâtului sau maxilarului, dar poate apărea și în apropierea inghinalei sau în jurul urechii. O veziculă sau o papulă eritematoasă se pot forma la locul infecției inițiale.

Majoritatea oamenilor dezvoltă, de asemenea, simptome sistemice, cum ar fi stare de rău, scăderea poftei de mâncare și dureri. Alte simptome asociate includ dureri de cap, frisoane, dureri musculare, dureri articulare, artrită, dureri de spate și dureri abdominale. Poate dura 7 până la 14 zile sau până la două luni pentru ca simptomele să apară. Majoritatea cazurilor sunt benigne și se auto-limitează, dar limfadenopatia poate persista câteva luni după ce alte simptome dispar.  Boala se rezolvă de obicei spontan, cu sau fără tratament, într-o lună.

În situații rare, felinoza poate duce la dezvoltarea unor sechele neurologice sau cardiace grave, cum ar fi meningoencefalita, encefalopatia, convulsiile sau endocardita.  Endocardita asociată cu infecția cu Bartonella (agentul cauzator) are o mortalitate deosebit de mare. Sindromul oculoglandular Parinaud este cea mai frecventă manifestare oculară a felinozei și este o conjunctivită granulomatoasă cu umflături concomitente ale ganglionilor limfatici în apropierea urechii. Nevrita optică sau neuroretinita este una dintre prezentările atipice.

Prevenire

Boala zgârieturilor pisicii poate fi prevenită în primul rând prin luarea unor măsuri eficiente de combatere a puricilor; deoarece pisicile sunt expuse în mare parte puricilor când sunt afară, păstrarea pisicilor înăuntru poate ajuta la prevenirea infestării. Pisicile care poartă bacteria, B. henselae, sunt asimptomatice. Spălatul mâinilor după manipularea unei pisici sau a fecalelor de pisică este un factor important în prevenirea transmiterii potențiale a bolii zgârieturilor de pisică de la pisici infectate la oameni.

Tratament

Majoritatea persoanelor sănătoase elimină infecția fără tratament, dar la 5-14% dintre indivizi, organismele diseminează și infectează ficatul, splina, ochiul sau sistemul nervos central.  Deși unii experți recomandă să nu trateze boala la persoanele imunocompetente cu boli ușoare până la moderate, tratamentul tuturor persoanelor cu agenți antimicrobieni este sugerat din cauza probabilității de boală diseminată. Antibioticul preferat pentru tratament este azitromicina.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel