Zimnicea. A făcut AVC la finalul unei gărzi: “S-a prăbușit”

Cătălina Burghelea |
Data actualizării: | Data publicării:

Colegii femeii acuză suprasolicitarea la care sunt supuși din cauza lipsei de personal, dar și faptul că în cazul asistentei s-a intervenit cu întârziere, deși incidentul s-a produs în unitatea medicală, iar femeia se plânsese în timpul gărzii de simptome specifice unui AVC.

Spitalul Orășenesc din Zimnicea a fost, marți dimineață, scena unei drame după ce o asistentă medicală care abia ieșise din tura de noapte s-a prăbușit, inconștientă, la pământ. În prezent, medicii se declară neputincioși în ceea ce o privește, femeia fiind menținută în viață doar cu ajutorul aparatelor, iar șansele de a-și reveni sunt aproape nule.

Simptome specifice producerii unui accident vascular cerebral 

Asistenta, în vârstă de 43 de ani, lucra în cadrul secției de Medicină Internă a spitalului din Zimnicea, iar în noaptea de luni spre marți fusese de gardă. Colegii săi spun că, pe timpul gărzii, s-ar fi plâns că are dureri de cap și amețeli, iar la un moment dat chiar că nu mai vede bine cu un ochi, simptome specifice producerii unui accident vascular cerebral (AVC).

Cu toate că semnele erau evidente, evenimentul se petrecea într-un spital, iar în cazul producerii unui AVC este vital să se intervină cât mai rapid, asistenta și-a continuat tura până dimineață, iar la finalul gărzii s-a prăbușit fără cunoștință. Presa locală relatează că medicul de gardă de pe secție ar fi fost alertat de colegele ei, însă acesta nu i-ar fi acordat atenția cuvenită, fapt pentru care un alt medic, de la secția de Ginecologie, a chemat Ambulanța.

Este ținută în viață doar cu ajutorul aparatelor

S-a ajuns astfel în situația paradoxală ca ambulanța să intervină la un caz produs într-un spital, pierzându-se minute prețioase care, cel mai probabil, au fost vitale pentru pacientă. Aceasta a fost preluată și transportată inițial la Spitalul Județean din Alexandria, iar de aici a fost transferată în stare gravă la Institutul Naţional de Neurologie şi Boli Neurovasculare din Bucureşti. Din păcate, nici aici nu se mai poate face nimic pentru salvarea asistentei, care se află în comă profundă, fiind ținută în viață doar cu ajutorul aparatelor, specialiștii institutului spunând că starea pacientei este ireversibilă.

Incidentul a tulburat apele la spitalul din Zimnicea, colegii femeii acuzând pasivitatea medicului de gardă, dar și volumul mare de muncă la care asistenta și personalul medical trebuie să facă față. Aceștia susțin că, în timpul gărzii din noaptea respectivă, victima a trebuit să aibă grijă de aproximativ 50 de pacienți, fiind ajutată doar de o infirmieră.

Anchetă internă

La spital a fost demarată o anchetă internă, managerul unității, Geanina Come, spunând că este prematur să se pronunțe dacă s-a intervenit sau nu în mod adecvat în acest caz, dar negând că incidentul s-ar fi produs din cauza stresului și suprasolicitării la locul de muncă.

La nivelul spitalului s-a constituit o comisie de cercetare, cazul intrând și în atenția Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) din Teleorman, fiind considerat un accident de muncă. „În cadrul instituţiei noastre s-a întrunit o comisie de cercetare, iar în urma concluziilor se va stabili ce s-a întâmplat. Nu ştiu dacă era obosită, dar eu zic că nu a fost de la suprasolicitare. Din câte ştiu eu, s-a intervenit în ajutorul ei, dar eu nu am fost la faţa locului şi nu pot spune nimic. Nu ştiu când vom avea un rezultat al anchetei, pentru că încă se fac cercetări. Probabil ITM va lua măsuri în urma analizei comisiei", a declarat managerul.

La scurt timp după producerea evenimentului, o asistentă de la SAJ Teleorman a publicat pe Facebook un mesaj în care susține că personalul spitalului din Zimnicea este suprasolicitat. „Fetele din spital se luptă cu câte 40 de bolnavi pe tură, nu mai vorbesc de UPU judeţean, noi ne zbatem cu câteva ambulanţe vechi şi terminate şi facem ture după ture, să fie bine. Se ştie prea bine cu ce probleme se confruntă sistemul şi totuşi muncim, muncim până la epuizare", susține asistenta în mesajul lansat în spațiul public.

VEZI SI Medici căzuți la datorie. Au decedat prematur în gărzi sau după ele

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel