12 greșeli PERICULOASE pe care le faci la duș sau când faci baie

Dana Lascu |
Data publicării:
Baie caldă
Baie caldă

Cât de curat este capul de duș? Apa are temperatura potrivită? Iată câteva greșeli pe care le faci când faci baie sau duș: 

Fără să vă dați seama, puteți face câteva greșeli la duș sau când faceți baie, care vă pun în pericol sănătatea. Iată care: 

1) Faceți baie prea des

Dușul făcut în fiecare zi, ba chiar de mai multe ori pe zi, poate fi un obicei, dar dacă nu sunteți murdar sau transpirat, este posibil să nu fie nevoie să vă spălați de prea multe ori pe săptămână. Spălarea îndepărtează uleiul și bacteriile sănătoase de pe piele, așa că spălatul prea des poate provoca uscarea pielii și mâncărime, și permite bacteriilor rele să pătrundă prin pielea crăpată. 

2) Alegerea săpunului greșit

Săpunurile antibacteriene pot ucide prea multe bacterii, inclusiv cele bune. Acest lucru poate permite bacteriilor rele rezistente la antibiotice să le ia locul. Săpunurile dure vă pot usca pielea, așa că alegeri mai bine săpunuri ușoare cu uleiuri adăugate, produse de curățare blânde sau geluri de duș care includ și creme hidratante. Dacă aveți eczeme sau piele sensibilă, săpunurile parfumate vă pot irita pielea. Folosiți în schimb săpunuri fără parfum. Un dermatolog vă poate ajuta să alegeți săpunul perfect pentru pielea dumneavoastră. 

3) Nu vă spălați prosopul suficient de des

Prosoapele umede sunt un teren propice pentru reproducerea bacteriilor, mucegaiului și virușilor. Un prosop murdar poate provoca ciuperci la picioare, mâncărime, picior de atlet și negi. Pentru a evita acest lucru, schimbați sau spălați prosopul cel puțin o dată pe săptămână și asigurați-vă că se usucă bine între utilizări. Agățați-l întins mai degrabă decât dintr-un cârlig pentru a-l usca mai repede. Spălați prosoapele mai des atunci când sunteți bolnav și dacă aveți o casă cu grad mai mare de umezeală.

4) Nu curățați bine peria de baie

Periile de baie, bureții (naturali sau din plasatic) sau acele Loofah sunt minunate pentru spălare, dar dacă nu sunt curățate corect sunt teren perfect pentru germeni. Ar trebui să le curățați săptămânal, înmuiându-le în înălbitor diluat timp de cinci minute și clătind bine. Deși este convenabil să le păstrați atârnate la duș, este mai sigur să le atârnați undeva la rece, unde se vor usca mai repede. Ar trebui să le schimbați cel puțin la fiecare 3 până la 4 săptămâni dacă sunt naturale și la fiecare 2 luni pentru cele artificiale.

5) Baia cu apă foarte fierbinte

Un duș lung și fierbinte pare o ideea bună, mai ales iarna, dar apa fierbinte îndepărtează uleiurile naturale ale pielii și v-o poate usca și cu mâncărime. Protejați-vă pielea folosind apă călduță și nu faceți dus mai lung de 5 - 10 minute. Acest lucru este important mai ales dacă aveți o afecțiune a pielii, cum ar fi eczeme sau psoriazis.

6) Spălarea părului prea des

Cu excepția cazului în care aveți un scalp gras, probabil că nu este nevoie să vă spălați zilnic părul. Dacă aveți părul creț, aspru sau tratat chimic, spălați-vă părul mai rar pentru a nu-l usca prea mult. Chiar dacă faceți mișcare sau transpirați în fiecare zi, cel mai bine este să țineți un program regulat de spălare a părului. Apoi, pe măsură ce îmbătrâniți, nu trebuie să șamponați la fel de des, deoarece scalpul produce mai puțin ulei.

7) Nu aveți o bară de prindere

Zeci de mii de oameni doar în SUA cad și se rănesc în fiecare an în timp ce intră sau ies din cadă. O bară de sprijin poate ajuta la prevenirea căderilor. Este, de asemenea, o idee bună să puneți covorașe antiderapante în căzi și dușuri, dar și în fața lor, ca să nu alunecați pe gresie. 

8) Nu vă curățați capul de duș și cada

Capul de duș este un loc ideal pentru bacteriile, cărora le place să crească în găurile mici, umede și întunecate. Când apa curge, bacteriile pot pătrunde în aerul pe care îl respiri și ajung pe piele. Acest lucru este greu de evitat, dar puteți îndepărta și curăța capul de duș în apă clocotită pentru a ajuta la distrugerea bacteriilor. De asemenea, vă ajută să lăsați apă fierbinte să treacă prin el, timp de un minut – două, înainte de a intra sub duș, și să scurgeți bine apa rămâasă în capul de duș atunci când terminai baia. La fel, cada de baie sau cea de duș trebuie curățate după fiecare baie pentru că pe ele se pot depune pelicule de mudărie unde pot prolifera bacteriile. 

9) Nu vă hidratați pielea imediat după baie

Loțiunea sau crema hidratantă fac apa să rămână în piele. Cel mai bun moment pentru a le aplica este imediat după ce vă scăldați. Aplicați cremă hidratantă în câteva minute de la uscare.

10) Nu aveți sau nu folosiți ventilatorul de baie

Baia se poate umezi puternic în timpul unei băi sau a dușului și, în timp, umezeala din aer vă poate deteriora pereții, mobilierul, faianța etc. Poate aă apară mucegai, igrasie și bacterii se înmulțesc. Porniți ventilatorul de baie sau instalați unul dacă nu aveți și folosiți-l de fiecare dată când faceți baie pentru a ajuta la controlul umidității. Lăsați-l să funcționeze până când umiditatea scade după ce ați terminat dușul.

12) Nu curățați perdeaua de duș

Perdelele de duș pot fi un loc ascuns unde proliferează bacteriile. Curățați sau schimbați perdeaua de duș în mod regulat pentru a fi în siguranță.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel