18 alimente neperisabile pentru persoanele cu diabet

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
18 alimente neperisabile Foto: Freepik @niji
18 alimente neperisabile Foto: Freepik @niji

18 alimente neperisabile pentru persoanele cu diabet. Cu ce mancare poți să îți aprovizionezi cămara dacă esti diabetic și vrei să ai o alimentație sănătoasă.

Păstrarea alimentelor neperisabile la îndemână poate fi o modalitate excelentă de a minimiza călătoriile la magazin și de a vă asigura că aveți toate ingredientele de care aveți nevoie pentru a pregăti mese nutritive.

Numeroase alimente congelate sau conservate au un efect minim asupra nivelului de zahăr din sânge. S-ar putea chiar să aveți deja unele alimente în cămară sau în congelator.

Iată 18 dintre cele mai bune alimente neperisabile pentru persoanele cu diabet:

1. Năut uscat sau conservat

Năutul este popular în numeroase feluri de mâncare. Deși conține carbohidrați, este, de asemenea, bogat în fibre, proteine și grăsimi - toate acestea ajutând la minimizarea efectului lor general asupra nivelului de zahăr din sânge.

Puteți folosi aceste leguminoase gustoase pentru a face hummus sau falafel. Mai mult, năutul reprezintă o alternativă de carne sățioasă și pot fi adăugat în supe, salate și amestecuri.

Dacă este depozitat într-o cămară răcoroasă și întunecată, năutul uscat se păstrează până la 3 ani. 

2. Conserve de roșii

Roșiile la conservă pot aromatiza numeroase feluri de mâncare, inclusiv supe și tocănițe.

Fiind considerate fructe, roșiile, sunt, de asemenea, bogate în antioxidanți, cum ar fi licopenul, care poate promova sănătatea inimii. În plus, sunt destul de sărace în carbohidrați, astfel încât nu afectează decât în mod minim nivelul de zahăr din sânge, conform NIH.

Roșiile la conservă pot fi folosite la gătit sau pentru a face sosuri. Legumele la conservă nu expiră de obicei timp de câțiva ani de la cumpărare.

3. Unt de arahide

Untul de arahide este o sursă ieftină de proteine, grăsimi și fibre sănătoase - și are puțini carbohidrați.

Este o modalitate excelentă de a face o gustare mai sățioasă. Îl poți adăuga la pâine prăjită sau biscuiți, îl poți amesteca într-un smoothie sau îl poți folosi ca sos pentru mere sau morcovi mici. De asemenea, este la fel de bun în mâncăruri sărate, cum ar fi stir-fry de inspirație thailandeză.

Asigură-te doar că alegi mărci de unt de arahide natural care nu conțin zahăr adăugat, deoarece alimentele zaharoase afectează negativ controlul zahărului din sânge.

După deschidere, untul de arahide rezistă aproximativ 1 an.

4. Fisticul

Fisticul este o nucă bogată în proteine și grăsimi sănătoase. Conține, de asemenea, multe fibre, ceea ce le face o gustare excelentă pentru persoanele cu diabet.

Acesta servește ca un adaos crocant la salate și poate fi zdrobit pentru a face pesmet pentru pește sau pui.

Fisticul rezistă aproximativ 6 luni în cămară, deși refrigerarea le prelungește foarte mult durata de depozitare.

5. Somon la conservă

Somonul la conservă este bogat în acizi grași omega-3, care au efecte benefice asupra creierului și combat inflamațiile, potrivit NIH.

În plus, acest pește este plin de proteine și nu are carbohidrați. Somonul la conservă conține, de asemenea, câteva oase, care sunt sigure și comestibile - și oferă un aport de calciu.

Puteți folosi somonul în conservă în salate sau în chiftele de somon. De obicei, nu expiră decât după 2 ani de la cumpărare.

6. Biscuiți integrali cu semințe

Aceștia sunt făcuți dintr-o varietate de semințe, cum ar fi semințele de susan, in și chia.

Semințele servesc ca o sursă sănătoasă de grăsimi și fibre, care ajută la încetinirea efectelor acestor biscuiți asupra nivelului de zahăr din sânge. Pot fi asortați cu unt de arahide sau brânză ca o gustare sau incluși într-o masă ușoară, cum ar fi salata de pui sau supa.

Dacă sunt păstrate bine închise și depozitate în cămară sau în frigider, biscuiții cu semințe ar trebui să reziste aproximativ 1 lună.

7. Semințe de Chia

Semințele de chia sunt mici semințe negre sau albe. Acestea stimulează sănătatea digestivă, deoarece sunt bogate în fibre solubile și formează un gel în intestin. Acest lucru ajută la încetinirea digestiei și la prevenirea vârfurilor rapide de zahăr din sânge, conform NIH.

Semințele de chia adaugă crocant la salate și smoothie-uri. De asemenea, le puteți folosi pentru a face budincă de chia, un deliciu delicios care este delicios cu fructe proaspete.

Aceste semințe rezistă până la 4 ani în cămară.

8. Fructe de pădure congelate

Fructele de pădure, cum ar fi zmeura, sunt relativ sărace în zahăr și bogate în fibre în comparație cu alte fructe, cum ar fi bananele sau merele, astfel încât acestea afectează într-o mai mică măsură nivelul de zahăr din sânge.

În plus, fructele de pădure sunt pline de nutrienți și antioxidanți care stimulează sănătatea, potrivit NIH.

Fructele de pădure congelate pot fi folosite în smoothie-uri, la gătit și la copt, și rezistă până la 1 an în congelator - deși va trebui să le verificați din când în când pentru a vedea dacă nu se ard la congelator.

9. Conopidă congelată

Conopida este un ingredient versatil care poate înlocui piureul de cartofi, orezul și chiar anumite paste făinoase, cum ar fi macaroanele. Aroma sa ușoară o face un substitut excelent pentru acești carbohidrați cu amidon.

În plus, prezintă un număr foarte mic de carbohidrați, conform FoodData Central.

Conopida congelată poate rezista până la 1 an în congelator, dar trebuie verificată des pentru arsuri de congelare.

10. Quinoa

Quinoa este o cereală integrală masticabilă cu un gust și o textură asemănătoare cu cea a orezului brun. Cu toate acestea, are mai multe proteine și fibre - și mai puțini carbohidrați totali - decât orezul brun, ceea ce îl face ideal pentru persoanele cu diabet, potrivit FoodData Central.

Quinoa rezistă între 6 luni și 1 an dacă este depozitată corespunzător într-un recipient sigilat în cămară.

11. Ciuperci la conservă

Ciupercile la conservă, care au un gust mai blând decât varietățile proaspete, dau un plus de nutrienți la feluri de mâncare nesfârșite. Ele sunt deosebit de populare în supe și stir-fry.

Ciupercile sunt bogate în fibre și au un conținut scăzut de carbohidrați, așa că afectează neglijabil glicemia. Unele soiuri, inclusiv cele de buton alb, conțin ergotioneină, un aminoacid care are proprietăți antioxidante și poate ajuta la gestionarea glicemiei, potrivit informației oferite de NIH.

Conservele de ciuperci nu expiră, de obicei, decât după 2 ani de la cumpărare.

12. Spanac la conservă sau congelat

Având în vedere că spanacul conține foarte puțini carbohidrați și calorii, puteți mânca o cantitate mare cu un efect minim asupra nivelului de zahăr din sânge.

Îl puteți găti ca garnitură sau îl puteți adăuga în supe, în amestecuri și în multe alte feluri de mâncare pentru a vă crește aportul de fibre, antioxidanți și provitaminele A și K.

Spanacul la conservă rezistă până la 4 ani, în timp ce spanacul congelat se păstrează până la 1 an.

13. Pui la conservă

Puiul la conservă este destul de slab caloric, bogat în proteine și nu conține aproape deloc carbohidrați. Este, de asemenea, convenabil, deoarece este complet gătit și gata de consum.

Îl puteți folosi în supe, salate și caserole în același mod în care ați folosi puiul gătit care este mărunțit sau tăiat în cuburi. De asemenea, ușurează prepararea unei salate cu pui.

Puiul la conservă rezistă până la 4 ani.

14. Ciocolata neagră

Ciocolata neagră este un deliciu excelent pentru persoanele cu diabet - și cu cât este mai închisă la culoare, cu atât mai bine, deoarece ciocolata cu un conținut mai mare de cacao tinde să conțină mai puțin zahăr adăugat. Cacao este, de asemenea, bogată în fibre și grăsimi sănătoase.

De exemplu, doar 3 pătrățele (30 de grame) de ciocolată neagră 78% oferă 14 grame de grăsimi, 3 grame de proteine și 4 grame de fibre - cu doar 11 grame de carbohidrați, potrivit Healthline.

O puteți consuma ca atare sau o puteți include în numeroase deserturi. Un baton de ciocolată neagră se păstrează până la 4 luni în cămară, dar congelarea îi prelungește durata de valabilitate.

15. Paste bogate în proteine

Pastele cu un conținut ridicat în proteine sunt de obicei făcute din leguminoase, cum ar fi fasolea neagră sau năutul, în loc de grâu.

Leguminoasele conțin carbohidrați, dar se laudă cu mai multe fibre și proteine decât grâul, ceea ce face ca pastele bogate în proteine să fie o alegere mai bună pentru persoanele cu diabet.

Puteți înlocui pastele obișnuite cu o varietate bogată în proteine în orice rețetă. Acestea rezistă uscate până la 6 luni.

16. Pudra proteică

Cele mai multe pulberi proteice sunt sărace în carbohidrați și zaharuri adăugate, oferind în același timp doze mari de proteine. De asemenea, sunt rapide și convenabile.

Proteina din zer este derivată din laptele de vacă, așa că, dacă preferați o opțiune pe bază de plante, puteți folosi pudră de proteine din soia sau mazăre.

Pudra de proteine este un adaos excelent pentru smoothie-uri, shake-uri proteice și deserturi. De obicei, durează până la 1 an dacă este sigilată și depozitată într-un loc răcoros și uscat.

17. Lapte UHT

Laptele UHT (ultra-high temperature) sau ultrapasteurizat este un tip de lapte pasteurizat care se obtine prin incalzirea laptelui la temperaturi ridicate, de cel putin 135°C, pe o perioadă scurta (cel putin 1 secunda) si este ambalat aseptic. Aceasta procedura are drept scop distrugerea bacteriilor si a altor microorganisme daunatoare si permite obtinerea unui produs steril.

Deși laptele de vacă este ușor mai bogat în carbohidrați decât unele alternative non-lactate, are proteine și grăsimi - cu excepția cazului în care este degresat - care îi reduc efectele asupra glicemiei. Alternativ, unele sortimente de lapte pe bază de plante, cum ar fi laptele de migdale neîndulcit, conțin puțini carbohidrați pentru început 

Dacă optați pentru laptele vegetal, asigurați-vă că alegeți varietăți fără zahăr adăugat.

Atât laptele UHT, cât și cel pe bază de plante pot fi folosite în diverse rețete, cum ar fi smoothie-uri bogate în proteine, supe și produse de patiserie. Acestea rezistă nedeschise timp de câteva luni, dar trebuie să fie refrigerate după deschidere.

18. Uleiul de măsline

Uleiul de măsline este bogat în compuși antiinflamatori, iar consumul regulat al acestuia vă poate ajuta să vă gestionați nivelul de zahăr din sânge, conform NIH.

Uleiul de măsline este grăsime pură, deci nu conține carbohidrați care să vă afecteze nivelul de zahăr din sânge. Cu toate acestea, este bogat în calorii, așa că ar trebui să îl folosești cu moderație.

Este un ulei de gătit popular și ideal pentru vinaigrettes, dressinguri și sosuri.

Încearcă să incluzi proteine și grăsimi în fiecare masă sau gustare pentru a te ajuta să te simți sătul și pentru a preveni creșterea rapidă a nivelului de zahăr din sânge.

Înainte de a face schimbări mari în dieta ta, consultă-te cu furnizorul de servicii medicale pentru ca acesta să vă poată ajusta în mod corespunzător medicamentele și dozele de insulină, dacă este necesar.

Dacă ai diabet zaharat, ar trebui să încerci să păstrezi un aport de carbohidrați consistent în toate mesele și gustările. Este ideal să ai multe alimente neperisabile sau congelate, în cazul în care ai diabet.

Aceste alimente nu numai că afectează în mod minim nivelul de zahăr din sânge, dar pot fi combinate în numeroase moduri pentru a face mese și gustări delicioase.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel