Urmărește dezbaterea live

2,8 milioane de oameni, uciși anual de alcool

Dana Lascu |
Data publicării:

Alcoolul contribuie la moartea a 2,8 milioane de persoane anual, la nivel mondial, și nu există un nivel sigur al consumului de alcool, spun cercetătorii. O nouă analiză a sutelor de studii efectuate între anii 1990 și 2016 a constatat că una din trei persoane din întreaga lume (2,4 miliarde de persoane) bea alcool și că 6,8% dintre bărbați și 2,2% dintre femei mor anual de probleme de sănătate legate de alcool.

Danemarca conduce lista cu cei mai mulți băutori (97% dintre bărbați și 95% dintre femei), în timp ce separat, în funcție de sex, România (bărbați) și Ucraina (femeile) sunt lideri absoluți, notează webmed.com.

De vină pentru unul din 10 decese, la vârste între 15 și 49 de ani

Noua analiză, detaliată de publicația citată, arată că la nivel mondial, consumul de alcool este considerat cel de-al șaptelea factor de risc pentru deces și invaliditatea precoce, în 2016. Acesta a fost cauza principală pentru decesul și invaliditatea timpurie în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 15 și 49 de ani, reprezentând unul din 10 decese.

În această grupă de vârstă, principalele cauze ale deceselor legate de consumul de alcool au fost tuberculoza (1,4%), rănile suferite în accidente rutiere (1,2%) și auto-vătămarea (1,1%), au constatat autorii uriașei analize.

În rândul persoanelor cu vârsta de peste 50 de ani, cancerul a fost o cauză principală a deceselor legate de alcool, reprezentând 27% din decesele la femei și aproape 19% din decesele la bărbați.

Orice urmă de protecție ar da alcoolul în fața bolilor de inimă, este depășită cu mult de restul problemelor de sănătate pe care le provoacă, în special cancerul, potrivit autorilor unui studiu publicat pe 23 august în The Lancet.

Cercetătorii au calculat că persoanele care au beau la nivel standard (10 grame de alcool pur pe zi) au un risc cu 0,5% mai mare de a dezvolta una din alte 23 de probleme de sănătate corelate.

Riscul a fost cu 7% mai mare la persoanele care consumă două băuturi pe zi, și cu 37% mai mare în randul persoanelor care beau cinci pahare în fiecare zi, potrivit studiului.

Orice beneficii ar aduce, riscurile sunt imense

„Am constatat că riscurile combinate de sănătate asociate cu alcoolul cresc indiferent de cantitatea consumată. În special, asocierea strânsă dintre consumul de alcool și riscul de cancer, leziuni și boli infecțioase au compensat și depășit efectele protectoare în cazul bolii cardiace ischemice la femei, în studiul nostru" , a declarat autorul studiului, Max Griswold, într-un comunicat de presă.

„Cu toate că riscurile legate de sănătate asociate cu alcoolul încep prin a fi mici, de la o băutură pe zi, cresc apoi rapid pe măsură ce oamenii beau mai mult", a adaugat Griswold. El este cercetător la Universitatea din Washington, Institutul de Metrologie și Evaluare a Sănătății, din Seattle.

Potrivit lui Robyn Burton de la King's College din Londra, „concluziile studiului sunt clare și lipsite de ambiguitate: alcoolul este o problemă globală de sănătate colosală și efectele nocive reduse niveluri scăzute ale consumului sunt depășite de riscul crescut de alte daune legate de sănătate, inclusiv cancer".

Ce soluții avem

Noua analiză oferă un sprijin puternic pentru un nou ghid lansat de medicul-șef al Marii Britanii, care a descoperit că nu există un nivel sigur de consum de alcool", a scris Burton într-un editorial care a însoțit studiul.

„Soluțiile sunt simple: creșterea impozitului pe alcool creează venituri suplimentare pentru greu-încercatele ministere ale sănătății din întreaga lume, iar reducerea expunerii copiilor la marketingul de alcool nu are nici un dezavantaj", a concluzionat Burton.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel