21 august: 157 de ani de medicină militară la Spitalul Universitar de Urgență Militar „Carol Davila”

Dana Lascu |
Data publicării:
Ambulatoriul Spiptalului Militar Carol Davila din București. Foto: SCUMC
Ambulatoriul Spiptalului Militar Carol Davila din București. Foto: SCUMC

Medicina militară aniversează mâine, 21 august, 157 de ani de la înființarea Corpului ofițerilor sanitari ai Armatei. Cu această ocazie se vor desfășura mai multe evenimente. Iată programul acestora și câteva repere istorice importante pentru medicina militară românească. 

Cu prilejul împlinirii a 57 de ani de medicină militară, Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila" (SUUMC), alături de Direcția medicală a Ministerului Apărării Naționale și alte instituții de profil din Rețeaua de sănătate a apărării, ordine publică, siguranță națională și a autorității judecătorești (OPSNAJ) își va omagia înaintașii printr-o serie de activități, cu relevanță pentru importanța istorică a evenimentului, manifestări la care au fost invitați să participe reprezentanți din conducerea Ministerului Apărării Naționale, din instituțiile și autoritățile publice centrale, din mediul academic, dar și cadre militare în activitate, în rezervă și în retragere.

Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila" va fi reprezentat atât de doamna General maior medic Conferențiar universitar dr. Florentina Ioniță-Radu, comandantul unității, cât și de șefii clinicilor și secțiilor din spital.

Seria de manifestări omagiale va începe de la ora 10.00, când, la momântul Generalului de divizie medic dr. Carol Davila, va fi adus un pios omagiu celui care este părintele medicinei românești, moment urmat de un ceremonial religios și de depunere de coroane. Depuneri de coroane vor avea loc și la statuia generalului Davila, amplasată în incinta SUUMC, începând cu ora 12.00.

Ulterior, în Amfiteatrul din Ambulatoriul SUUMC, începând cu ora 12.30, va avea loc un al moment festiv, marcat prin alocuțiuni, conferirea Emblemei de Onoare a Medicinei Militare și avansări în grad.

Repere din istoria Medicinei Militare Românești

La 21 august 1862, prin Înaltul Decret Domnesc nr. 4629, semnat de Alexandru Ioan Cuza, au fost înființate Corpul Ofițerilor Sanitari ai Armatei și Direcția Generală a Serviciului Sanitar Român, atestându-se medicina militară ca element specializat pentru asigurarea sănătății efectivelor armatei.
Înainte de această atestare, s-au pus bazele pentru constituirea medicinei militare moderne, principalele repere istorice fiind:

- 13 septembrie 1831 - ia ființă un lazaret, în baza regulamentui „miliției" Principatului Țării Românești, structură ce va deveni, ulterior, Spitalul Militar Central (SMC).

- 1851 - la solicitarea comandantului spitalului, ia ființă primul serviciu permanent de gardă, în vederea asigurării asistenței medicale în regim de urgență.

- 1853 - domnitorul Barbu Știrbei încredințează conducerea spitalului doctorului de origine franceză Carol Davila. Acesta elaborează primul regulament modern de funcționare a Spitalului Militar, structurat pe asigurarea a două funcții organice, respectiv, asistența medicală chirurgicală și cea de medicină internă. Tot prin efortul său, se concretizează conceptul de infrastructură materială și de suport logistic, prin dotarea serviciului medical pentru timp de pace, dar mai ales pentru război.

- 1855 - Carol Davila înființează, în cadrul Spitalului Militar, Școala de Mică Chirurgie pe care, un an mai târziu, o transformă în Școala de Chirurgie, a cărei curiculă universitară este similară cu cea a școlilor secundare de medicină din occident. În calitate de director al acestei unități de învățământ, Carol Davila structurează cursurile după principii militare, elevii participând în mod efectiv atât la pregătire medicală, cât și la exerciții de simulare și aplicații în teren, cu materiale sanitare de campanie.

- 1856, la propunerea și sub organizarea lui Carol Davila, ia ființă învățământul farmaceutic, acesta fiind coordonat de farmacistul militar Ștefan Hepites. În baza opisului domnesc semnat de Alexandru Dimitrie Ghica cu nr. 1902 din 16 august 1857, aceasta se transformă prima formă de învățământ medical superior din țara noastră, respectiv, în Școala Națională de Medicină și Farmacie, ai cărei absolvenți erau recunoscuți și peste hotare.

- 1857 - prin decretul imperial al împăratului Napoleon III, Școala Națională de Medicină și Farmacie din București a fost asimilată școlilor secundare de medicină din Franța, iar un an mai târziu, aceasta va fi recunoscută și în Italia, conform decretului regal, din data 15 august 1858.

- 1858 - Carol Davila introduce primul regulament al serviciului interior al Spitalului Militar Central, creând o bază clinică de practică medicală și învățământ militar.

- 1869, Carol Davila înființează la București Facultatea de Medicină. În același timp întemeiază învățământul farmaceutic și veterinar și fondează, împreună cu horticultorul austriac Ulrich Hoffmann, Grădina Botanică din București, introduce concursurile medicale și stagiile obligatorii în spitale etc.

- 1889 – la data de 25 septembrie se finalizează lucrările noului sediu al SMC, locație în care ne desfășurăm activitatea și la acest moment.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel