21 noiembrie, Ziua Națională fără Tutun - „Alege să fii sănătos! Alege să nu fumezi!”

Dana Lascu |
Data publicării:

„Ziua Națională fără Tutun”, marcată anul acesta la 21 noiembrie, este dedicată încurajării renunțării la fumat și are ca temă informarea și conștientizarea populației privind efectele nocive ale fumatului.

„Marcată în fiecare an în a 3-a zi de joi a lunii noiembrie – adică 21 noiembrie anul acesta -, Ziua Națională fără Tutun oferă cadrul informării și sensibilizării populației cu privire la riscurile generate de consumul de tutun atât la fumători cât și la nefumători. În România se înregistrează un consum semnificativ de tutun, peste 5 milioane și jumătate de fumători, dintre care mai mult de 5 milioane fumează zilnic. Consumul produselor noi de tutun (produsele cu tutun care se încălzește) și al țigărilor electronice, se conturează ca o nouă amenințare la adresa sănătății populației, în contextul celor mai recente date privind impactul asupra sănătății al acestor produse. Studiul GATS România 2018 a arătat că prevalența consumului de tutun în România este de 30,7%", arată Dr Daniela Rahotă, director executiv al DSP Bihor.

Conform datelor Societății Române de Pneumologie aproximativ 85% dintre pacienții cu cancer bronhopulmonar din România sunt fumători, iar 42.000 de decese pe an se datorează fumatului. „Fumatul omoară mai mult decât alcoolul, accidentele de circulație, drogurile, obezitatea, suicidul, la un loc. Țigările conțin mai mult de 4.000 de substanțe chimice diferite din care aproximativ 250 sunt toxice și cel puțin 50 produc cancer", notează reprezentatul DSP, într-un comunicat.

Fumatul este asociat cu:

- 30% din decesele prin cancer,

- 90% din decesele prin cancer pulmonar,

- 25% din decesele prin boli coronariene,

- 85% din decesele prin boli pulmonare cronice obstructive,

- 25% din decesele prin boli cerebrovasculare.

Efectele fumatului pasiv asupra sănătății copiilor însemană declanșarea unor boli precum:

- Bronșiolită,

- Bronșită catarală,

- Astm,

- Pneumonie,

- Bronhopneumonie,

- Otită,

- Amigdalită,

- Sinuzită,

- Scăderea capacității respiratorii etc.

Campania din acest an este un apel pentru sănătate sub sloganul „Pentru sănătate spune NU consumului de tutun!" „Scopul campaniei este prevenirea consumului de tutun în orice formă, printr-o informare corectă și conștientizare asupra beneficiilor renunțării la fumat. Atitudinea corectă, din punctele de vedere etic, medical (individual) sau al sănătății publice (colective) este: fără tutun de orice fel! Alege să fii sănătos! Alege să nu fumezi!", punctează Dr. Daniela Rahotă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel