29 octombrie, Ziua Mondială a Psoriazisului

Dana Lascu |
Data publicării:
Psoriazis
Psoriazis

Ziua Mondială a Psoriazisului din 29 octombrie în fiecare an îi recunoaște pe cei care suferă de psoriazis și / sau artrită psoriazică. Ziua își propune să crească gradul de conștientizare și să îmbunătățească accesul la tratament.

În întreaga lume, 125 de milioane de oameni au psoriazis. Până la 30% dintre persoanele care suferă de psoriazis ajung să facă și artrită psoriazică.

Psoriazisul este o boală inflamatorie sistemică. Această afecțiune a pielii accelerează ciclul de viață al celulelor pielii. Ca urmare, corpul are celule ale pielii în plus. Aceste celule suplimentare formează pete roșii, cu mâncărime, pe piele. În afară de mâncărime, petele roșii sunt adesea dureroase. Alte simptome includ pielea crăpată care uneori sângerează și pete mici de scalare. În unele cazuri, psoriazisul determină inflamarea și rigidizarea articulațiilor. Când psoriazisul afectează articulațiile, se numește artrită psoriazică.

Cauza exactă a psoriazisului nu este pe deplin înțeleasă. Unele cercetări sugerează că un sistem imunitar hiperactiv joacă un rol important în declanșarea bolii. Psoriazisul debutează de obicei sau se înrăutățește atunci când apar anumite declanșatoare. Acești factori declanșatori includ infecții, leziuni ale pielii, stres, deficit de vitamina D și consumul intens de alcool. Psoriazisul poate fi declanșat și de anumite medicamente. Cei care au psoriazis prezintă un risc mai mare de a suferi de alte boli. Aceste boli includ diabetul de tip 2, sindromul metabolic, boala Parkinson și boala renală. Psoriazisul afectează de obicei calitatea vieții unei persoane, ceea ce duce adesea la depresie și alte tulburări emoționale.

Din păcate, nu există niciun remediu pentru psoriazis, dar poate intra în remisie. Simptomele bolii sunt de obicei gestionate de corticosteroizi topici, hidratante și medicamente eliberate pe bază de rețetă.

Ziua Mondială a Psoriazisului a fost înființată în 2004. Ea a fost creată de pacienți pentru pacienți. În 2014, statele membre ale Organizației Mondiale a Sănătății au adoptat o rezoluție care a recunoscut oficial 29 octombrie drept Ziua Mondială a Psoriazisului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel