Atunci când îți simți mâinile umflate, când pantofii par că ți-au rămas mici, când obosești și când simți că ai câteva kilograme în plus chiar dacă nu ți-ai schimbat alimentația în vreun fel înseamnă că organismul tău se confruntă cu o suferință. Specialiștii spun că acest disconfort se numește retenție de apă și pe lângă starea neplăcută pe care ți-o dă poate avea și efecte negative asupra stării tale de sănătate. În plus, canicula care ne chinuie pe fiecare dintre noi de câteva zile bune, nu face decât să „apese” și mai tare acest buton al suferinței.
„Conform sondajelor recent efectuate în cadrul Universității Harvard, retenția de apă afectează calitatea vieții a peste 86% dintre femei și 67% dintre bărbați. Nu este vorba atât despre manifestările neplăcute ale retenției de apă, cât despre multiplele cauze ale acesteia și despre faptul că în încercarea de a identifica o schemă de tratament care realmente să funcționeze, ajungi vrând-nevrând în situația de a nu mai știi ce să faci și de unde să apuci chestiunea. Asta pentru că în cazul retenției de apă, NU există „vindecare” completă, ci doar ameliorare”, explică dr. Laurențiu Petre, medic de familie.
Odată instalat un dezechilibru în organism, foarte greu se găsește un remediu permanent. În cazul retenției de apă, nu există o soluție miraculoasă care să stopeze definitiv reacțiile inflamatorii ale organismului, ci doar metode de prevenție și ameliorare.
Masajul cu bambus
Masajul cu bețe de bambus reglează disfuncțiile interne și are în același timp efecte vizibile pe corp. În plus, acest tip de masaj poate fi efectuat inclusiv de către persoanele cu varice, cărora le este contraindicat drenajul limfatic clasic – se lucrează cu bete de bambus mai groase care nu afectează venele.
„Masajul cu bambus este cea mai sigură și mai eficientă metodă de prevenție a retenției de apă, deoarece stimulează în mod natural drenajul, fără a demineraliza organismul și fără a-l supune vreunui stres. Fiind un masaj energic, bio-stimulant și creat special pentru a reactiva funcțiile ce asigură bunul mers al mecanismelor interne, masajul cu bețe de bambus contribuie semnificativ la eliminarea apei în exces din organism și la limitarea inflamației. Într-o primă etapă, pentru stimularea eliminării surplusului de apă din organism, indicat ar fi să îți rezervi un pachet de 8-10 ședințe de masaj cu bețe de bambus, efectuate de două ori pe săptămână, urmând ca întreținerea să fie realizată la una sau două săptămâni (maxim). Retenția de apă este o problemă recurentă, așadar menținerea rezultatelor obținute de la o ședință la alta este esențială. Atât pentru starea fizică, cât și pentru cea psihică”, explică Dan Bujor, terapeut masaj cu bambus, acreditat.
DIETA
În paralel cu masajul cu bambus, specialiștii recomandă să-ți ajuți corpul să elimine excesul de apă. Iată ce trebuie să faci:
- consumă mai multe legume neprocesate: legume, fructe, cereale
- alege fructe, legume si lactate bogate in potasiu (portocale, banane, avocado, spanac, cartofi, fasole verde, lapte, iaurt)
- BEA APĂ - minim 2 litri zilnic. Menținând nivelul de hidratare al organismului la cote optime, acesta nu va mai avea tendința de a înmagazina atât de mult lichid.
Presoterapia
Presoterapia este terapia care are ca acțiune eliminarea grăsimii prin drenarea acesteia către sistemul limfatic.
„Procedura de drenaj limfatic se realizează printr-un preso masaj, care acționează asupra lanțului de ganglioni limfatici. Este o terapie ce propune eliminarea tuturor toxinelor neasimilate de organism în timpul procesului de sinteză celulară. Reducerea drenajului limfatic și a circulației sângelui determină acumulări de grăsime, țesutul conjunctiv își pierde elasticitatea, ceea ce are ca rezultat apariția imperfecțiunilor și a denivelărilor de la nivelul pielii. Pentru ca drenajul limfatic să aibă rezultate optime, este necesar ca mușchii să se contracte, țesutul conjunctiv să fie ferm, pentru a permite un grad ridicat de compresie”, explică tehnicianul maseur Dan Bujor.
Beneficii presoterapie
1. Favorizează eliminarea toxinele, ceea ce ajută în procesele de slăbire;
2. Îmbunătățește circulația sangvină;
3. Îmbunătățește tonusul pielii;
4. Favorizează aportul de oxigen al celulelor, sprijinind tratamentele anticelulitice;
5. Efect de drenaj (retenție de lichide);
6. Redă confortul în cazul apariției senzației de picioare grele, a retenției de apă, a celulitei și a slabei circulații;
7. Dinamizează circulația limfei în spațiile intercelulare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.