4 alimente bogate în vitamina D

Dana Lascu |
Data publicării:
Somonul conține vitamina D
Somonul conține vitamina D

Cea mai mare parte a cantității de vitamina D necesară pentru organism o obținem stând la soare. Dar ea poate fi obținută și din alimente. Iată care sunt cele mai bogate surse naturale: 

Vitamina D este importantă pentru oasele, celulele sanguine și sistemul imunitar - apărarea corpului împotriva germenilor. Doar câteva minute pe zi dacă lași soarele să-ți bată fața și mâinile e suficient ca organismul să o producă. Dar îl ea poată fi obținută și din mâncare. Discutați cu medicul dacă credeți că nivelul dvs. este scăzut.

De câtă vitamină D ai nevoie?

Majoritatea adulților au nevoie de aproximativ 15 micrograme (mcg) pe zi. Aceasta scade la 10 mcg la sugari și urcă la 20 mcg la adulți cu vârsta de peste 70 de ani. Pe etichete, este posibil să vedeți cantități de vitamina D enumerate în unități internaționale (UI). Un singur microgram este egal cu 40 de unități internaționale. Sunt alimente îmbogățite cu vitamina D, precum sucul de portocale, laptele vegetal sau iaurtul, iar producătorii scriu asta pe etichetele produselor. Dar iată din ce alimentele naturale din care o puteți obține: 

1) Păstrăv curcubeu

Dacă sunteți în căutarea unui fel principal sănătos pentru masă, care vine cu o cantitate decentă de vitamina D, încercați să puneți pe grătar păstrăv curcubeu. Are 16 mcg într-o porție de 85 de grame de pește. 

2) Somon

O porție de somon de 85 de grame de somon conține între 10 până la 18 mcg de vitamina D, în funcție de tip. Somonul sălbatic are doar 10 mcg, iar somonul roșu din conserve are 18. Alți pești grași, precum macroul, heringul și sardinele conțin, de asemenea, o cantitate destul de bună de vitamina D.

3) Ton

Tonul poate conține circa 6 mcg de vitamina D la o porție de 85 de grame.

4) Ciuperci 

85 de grame de ciuperci Champignon (cele închise la culoare) conțin 8 mcg de vitamina D. Dar înainte de a le găti e bine să le țineți puțin la soare pentru că razele UV ridică nivelul de vitamina D. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel