4 ceaiuri care susțin imunitatea și digestia. Sunt cunoscute pentru antioxidanți și compușii lor antiinflamatorii

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
ceai Foto: Freepik @KamranAydinov
ceai Foto: Freepik @KamranAydinov

Află care sunt componentele benefice din aceste ceaiuri responsabile pentru îmbunătățirea sistemului imunitar și digestiv.

Ceaiul, un termen care cuprinde atât ceaiurile adevărate, cât și cele din plante, include patru tipuri: ceai verde, negru, oolong și alb. Aceste ceaiuri sunt derivate din planta Camellia sinensis și sunt unice în ceea ce privește aroma și beneficiile pentru sănătate datorită încălzirii sau oxidării frunzelor în timpul procesării.

Ceaiurile adevărate, pe de altă parte, sunt băuturi obținute prin macerarea ierburilor, florilor sau rădăcinilor în apă. Unele ceaiuri din plante conțin compuși unici care pot oferi beneficii pentru sănătate, în funcție de ingredientele din amestec.

Ceaiurile adevărate furnizează puțini macronutrienți, dar sunt bogate în flavan-3-oli, cum ar fi epigallocatechin-3-galat (EGCG), care are proprietăți antiinflamatorii.

Sănătatea ta poate fi îmbunătățită de ceaiul din plante. Cu puțină muncă, avantajele ar putea fi substanțiale. Conform cercetărilor, consumul de ceai infuzat cu plante poate ajuta la funcționarea sistemului imunitar, la sănătatea gastrointestinală și la digestie. Mai jos găsești un ghid  pentru numeroasele tipuri de ceaiuri infuzate cu ierburi pentru imunitate și digestie.

Vezi și: 9 băuturi care te ajută să adormi mai ușor. Sunt bogate in triptofan si melatonină. Se prepară în 5 minute

Ceai infuzat cu Tulsi și Ashwagandha

Două substanțe ayurvedice bine cunoscute care îți pot îmbunătăți drastic starea generală de sănătate sunt tulsi și ashwagandha. Tulsi este renumit pentru capacitatea sa de a scădea nivelul de stres, de a diminua inflamația din corp și din organele sale și de a ajuta la detoxifiere.

În schimb, ashwagandha ajută la scăderea inflamației, a anxietății și a tensiunii, protejând totodată organismul de infecții și îmbunătățește imunitatea. Aceste două ierburi funcționează foarte bine împreună.

Ashwagandha, o plantă cheie în Ayurveda, este folosită de mii de ani pentru a ameliora stresul, a stimula energia și a îmbunătăți concentrarea. Este cunoscută pentru capacitatea sa de a reduce stresul și poate fi benefică pentru performanța atletică, sănătatea mentală, fertilitatea masculină și nivelul de testosteron.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma potențialele sale beneficii pentru persoanele cu diabet sau cu niveluri ridicate de zahăr în sânge.

Ashwagandha conține compuși care pot reduce inflamația și îmbunătăți funcția cognitivă, în special la adulții în vârstă și la cei cu schizofrenie.

Ceai infuzat cu pudină și ghimbir

Adrak, ghimbirul și pudina, sau menta, sunt excelente pentru sistemul imunitar și pentru stomac. Componenta necesară pentru a ajuta la aciditate, arsuri la stomac, gaze sau indigestie este menta. Aceasta îți poate accelera metabolismul și îți poate rezolva problemele stomacale în câteva minute. În plus, ghimbirul și menta au calități antivirale, antibacteriene și de reducere a balonării, precum și capacitatea de a calma stomacul.

Pudina și ghimbirul sunt cunoscute pentru ajutorul lor digestiv, suportul imunitar, ameliorarea stresului, beneficiile pentru sănătatea respiratorie, îmbunătățirea circulației și beneficiile pentru controlul greutății.

Ghimbirul și menta sunt cunoscute pentru antioxidanții și compușii lor antiinflamatori, care pot ajuta la susținerea sistemului imunitar și la reducerea stresului. Se crede că ambele ceaiuri ajută la sănătatea generală.

Citește și: Importanța oului în alimentație. 6 motive pentru care este considerat un superaliment

Foto: Freepik @dolga1987

Ceai infuzat cu ghimbir și lămâie

Beneficiile pentru sănătate ale celor trei ingrediente - ghimbir, lămâie și miere - sunt incredibile. Aceste componente îți pot îmbunătăți sistemul imunitar, curățarea gâtului, congestia nazală, reducerea inflamațiilor și sănătatea intestinală și digestivă atunci când sunt infuzate într-o ceașcă de ceai. În plus, ceaiul aromatizat cu miere, lămâie și ghimbir are un gust minunat în timpul lunilor reci de iarnă sau în zilele ploioase.

Rădăcina de ghimbir, bogată în antioxidanți, poate reduce inflamația și acționează în mod similar cu medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, potrivit TheHealthSite. A fost folosită pentru a trata afecțiunile gastrointestinale încă din cele mai vechi timpuri, inclusiv greața, vărsăturile și indigestia.

Ceaiul de ghimbir cu lămâie ajută la pierderea în greutate prin reducerea rezistenței la insulină și a depozitării grăsimilor.

Acesta stimulează imunitatea, vitamina C și antioxidanții fiind proprietăți de stimulare a imunității. Se crede că ghimbirul reduce riscul unor tipuri de cancer, al bolilor cardiovasculare și hepatice, precum și al ameliorării durerii. Este folosit deseori pentru durerile musculare după antrenamente sau pentru ameliorarea durerilor menstruale.

Ceai infuzat cu turmeric

Cheia pentru a îmbunătăți atât sănătatea sistemului digestiv, cât și a celui imunitar este turmericul. Acesta conține foarte multă curcumină, un antioxidant vital care poate ajuta organismul să se detoxifice. Corpul tău poate fi protejat de viruși și germeni prin turmeric.

Ceaiul de turmeric are numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea simptomelor artritei, stimularea funcției imunitare, reducerea complicațiilor cardiovasculare, prevenirea și tratarea cancerului, gestionarea sindromului de colon iritabil, prevenirea și tratarea bolii Alzheimer, protecția împotriva leziunilor hepatice, prevenirea și gestionarea diabetului și sprijinirea pierderii în greutate.

Proprietățile antioxidante și antiinflamatorii ale curcuminei pot contribui la reducerea leziunilor celulare, a inflamației și a depozitelor de amiloid asociate cu aceste afecțiuni. S-a constatat că are proprietăți antitumorale, limitând creșterea tumorilor și răspândirea celulelor canceroase și a fost folosit în medicina tradițională pentru a trata afecțiunile digestive, cum ar fi boala Crohn și colita ulcerativă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel