5 alimente care-ți scad drastic riscul de demență

Dana Lascu |
Data publicării:
Căpșunile conțin substanțe care scad riscul de demență
Căpșunile conțin substanțe care scad riscul de demență

Un studiu recent arată că cinci alimente, consumate în cantități mari, sunt legate de un risc scăzut cu aproape 40% de a face demență. 

Plantele sunt bogate în substanțe chimice naturale care par a fi extrem de bune pentru sănătate. Și aporturile mari, pe termen lung, ale anumitor tipuri de substanțe chimice din vegetale, numite flavonoide, sunt asociate cu un risc redus de dezvoltare a demenței, potrivit unui studiu (link direct studiu) publicat online aprilie 2020, de The American Journal of Clinical Nutrition.

Cercetătorii au evaluat datele despre sănătatea a 2.801 persoane fără demență (vârsta medie de 59 de ani) care au fost supuse periodic unor examene fizice, au făcut teste de laborator și au răspuns la chestionarele de dietă. 

Cele mai bune cinci alimente și în ce cantități să le consumi

După 20 de ani, persoanele care au raportat cel mai mare aport de flavonoide aveau un risc cu aproape 40% mai mic să dezvolte demență, comparativ cu persoanele care au raportat cel mai scăzut aport.

Există multe tipuri diferite de flavonoide, dar cei care au redus cel mai mult riscul de demență proveneau din: ceai, afine, căpșuni, mere și pere. În studiu, un aport mare a însemnat aproximativ 7,5 căni de fructe de pădure, opt mere sau pere și 19 căni de ceai, lunar! 

Studiul a fost unul de observație și nu dovedește că un aport ridicat de flavonoide protejează categoric persoanele împotriva dezvoltării demenței. Dar cercetătorii spun că alte dovezi sugerează că flavonoidele pot împiedica producerea inflamației în creier și pot proteja celulele acestuia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel