5 cele mai gustoase preparate italiene de încercat cel puțin o dată în viață
Pastele și pizza sunt cele mai populare feluri de mâncare din întreaga lume și ambele provin din Italia. Bucătăria tradițională a acestei țări cu adevărat unice este atât de variată și uimitoare, încât...
Cu toate acestea, iată primele cinci cele mai renumite și delicioase mâncăruri italiene.
1. Panini
Acest sandviș tradițional italian la grătar din pâine și umplut cu șuncă, mozzarella, roșii și sos pesto a devenit cunoscut datorită gustului său simplu, dar delicat.
Ingrediente (4 porții):
• 8 felii de pâine
• 2 linguri de unt
• 200 g Mozzarella
• 2 roșii
• 2 linguri de sos pesto
• frunze proaspete de busuioc (după gust)
Mod de preparare
1. Întinde sos pesto pe 4 felii de pâine.
2. Taie mozzarella și roșiile în cercuri, apoi întinde roșiile peste pesto și pune mozzarella deasupra.
3. Adaugă frunzele de busuioc și completează sandvișurile cu pâinea rămasă.
4. Încălzește tigaia și prăjește panini în unt timp de 3 minute pe fiecare parte.
2. Panna Cotta
Acest desert este o adevărată sărbătoare a gustului din smântână, zahăr și vanilie. Numele acestui desert înseamnă „cremă fiartă”.
Ingrediente:
• 1 L smântână grasă
• 150 g zmeură măcinată
• 20 g gelatină
• 20 zmeură suplimentară
• 2-3 linguri de zahăr
• 1/2 lingurițe de vanilie
Mod de preparare
1. Toarnă smântâna într-o tigaie mică, pune-o la foc mic și adaugă zahăr și vanilie.
2. Diluează gelatina într-o cantitate mică de apă caldă, apoi toarn-o în crema încălzită. Amestecă bine până se omogenizează - gelatina ar trebui să se dilueze. Toarnă desertul în boluri pentru desert.
3. Pune zmeură în fiecare castron.
4. Bagă la frigider timp de cel puțin 4 ore pentru a se întări.
5. Decorează desertul cu zmeură măcinată sau orice alt sos de fructe de pădure și servește.
3. Pui parmigiana
Unul dintre cele mai populare feluri de mâncare din Campania și Sicilia, pui parmigiana conține bucăți de pui coapte în sos de roșii cu parmezan. O bunătate!
Ingrediente:
• 1/2 linguriță de piper negru
• 2/3 pahar de pesmet
• 1 linguriță de sare
• 1/2 păstaie de ardei iute roșu
• 50 g parmezan
• 1 piept de pui
• 1/2 pahar de făină cernută
• 1 mănunchi de busuioc
• 3-4 linguri de ulei de măsline
• 4 felii de mozzarella
• 1 ou
• 4 căței de usturoi
• 3-4 roșii mari
• 1-2 ceapă mică
Mod de preparare
1. Curăță pieptul de pui de piele și oase, spală-l și usucă-l cu un prosop. Taie carnea pe jumătate, presară sare, piper negru, usturoi zdrobit și busuioc. Adaugă 1-2 linguri de ulei de măsline, amestecă și bagă la frigider timp de o oră.
2. Pregătește sosul. Pentru a face acest lucru, prăjește o ceapă tăiată cubulețe în două linguri de ulei de măsline până devine translucid, apoi adaugă usturoi zdrobit și gătește timp de 5 minute. Adaugă roșiile (fie făcute în blender, fie date prin răzătoare) și fulgii de ardei iute. Fierbe timp de 10-15 minute, până când lichidul în exces se evaporă. Adaugă busuioc tocat în sos.
3. Pregătește 3 boluri. Folosește primul pentru făină, sparge un ou în al doilea bol, adaugă puțină apă și amestecă pesmetul cu parmezan ras fin în al treilea vas. Rulează fiecare bucată de pui în cele trei boluri (făină, apoi ou, apoi pesmet), una câte una și așază puiul pe o foaie de copt unsă cu ulei. Coace la 350 de minute, 15 minute.
4. Scoate bucățile de pui din cuptor, adaugă sos de roșii și o felie de mozzarella pe fiecare. Bagă din nou la cuptor pentru încă 5 minute. Decorează cu o crenguță de busuioc și servește.
4. Înghețată
Nicio altă înghețată nu se poate compara cu gustul originalului Gelato italian.
Ingrediente:
• 250 ml lapte integral
• 250 ml cremă de smântână 30-35% grasă
• 4 gălbenușuri
• 150 g zahăr
• 1 păstăie de vanilie sau 1 linguriță de extract de vanilie
Mod de preparare
1. Toarnă laptele, smântâna și 1/2 din zahăr într-o tigaie antiaderentă. Pune la foc mic până când apar bule mici, amestecând ocazional. Nu fierbe! Ia de pe foc și adaugă extract de vanilie.
2. Separă gălbenușurile de albuș și bate cu atenție gălbenușurile.
3. Adaugă restul de zahăr și continuă să bați. Toarnă amestecul fierbinte și bate 1-2 minute. Toarnă amestecul de gălbenuș și zahăr în vasul cu lapte și smântână și continuă să bați. Încălzește compoziția la foc mic, amestecând continuu.
4. Măsoară temperatura amestecului folosind un termometru. Este extrem de important să nu îl supraîncălzești. Crema este gata când începe să se îngroașe și atinge 85 ° C (185 ° F). De îndată ce crema începe să clocotească, oprește focul.
5. Într-un bol cu gheață pune crema la răcit. Când crema este suficient de rece, toarn-o în mașina de făcut înghețată. Durează de obicei 20 de minute, până la o jumătate de oră.
6. După aceea, întinde înghețata într-un recipient etanș și bag-o la congelator pentru încă 30 de minute.
5. Risotto
Alături de spaghete, risotto este considerat unul dintre cele mai cunoscute feluri de mâncare italiene. Deoarece orezul este ingredientul principal, acest fel de mâncare îți permite să experimentezi diferite combinații alimentare.
Ingrediente:
• 1 kg piept de pui
• 1 țelină
• 2 cepe
• 1 morcov
• 100 g unt
• 200 g vin alb
• 200 g orez
• 50 g parmezan
• sare și piper după gust
Mod de preparare
1. Pune carnea de pui, țelina întreagă, morcovul și ceapa într-o oală. Adaugă piper, sare și 1,5 litri de apă. Fierbe la foc mic timp de o jumătate de oră. Strecoară supa și toarnă 500 ml într-o oală curată, apoi lasă să fiarbă.
2. Topește 65 g de unt într-o tigaie, adaugă o ceapă tocată și pui. Prăjește la foc mic timp de 10 minute, amestecând ocazional, până când puiul se rumenește. Adaugă vin, sare și piper, apoi lasă să fiarbă timp de 12-15 minute, pentru a se evapora lichidul.
3. Adaugă orezul și gătește-l timp de două minute, amestecând continuu, până când orezul este translucid. Toarnă suficientă supă pentru a acoperi orezul și, amestecând continuu, gătește până când supa se evaporă. Apoi adaugă din nou supă și continuă să gătești, amestecând ocazional.
4. Continuă acest proces timp de aproximativ 20 de minute, până când risotto este gata, apoi ia oala de pe foc. Cât încă este fierbinte risotto, adaugă untul rămas și parmezan ras. Acoperă și așteaptă 5-7 minute.
-
Ceaiul care scade glicemia și combate infecțiile28.12.2025, 21:05
-
-
De ce să pui capacul de fiecare dată când gătești la foc mic28.12.2025, 17:50
-
Primul semn că intestinul tău este iritat28.12.2025, 15:39
-
Câte grade trebuie să avem iarna în casă?28.12.2025, 13:04
7 motive să bei zeamă de murături în mod regulat
Consumul de brânză poate reduce riscul de demență. Colina, compusul care protejează creierul
Acest aliment sănătos reduce riscul apariției demenței. De altfel, previne și alte boli asociate cu îmbătrânirea.
Cel mai simplu sirop naturist pentru imunitate. 3 ingrediente din bucătăria ta
De ce ar trebui să pui o lămâie taiată în dormitor înainte de culcare? Efectul e uimitor
Pune o lămâie tăiată în dormitor înainte de culcare și vezi ce se întâmplă peste noapte. Rezultatul de va uimi!
Murăturile, iaurtul și chefirul: cum îți transformă imunitatea în câteva zile
Alimentele fermentate sunt "super-eroii" care îți întăresc imunitatea și te feresc de virusuri.
Castane coapte sau fierte: care sunt mai sănătoase
Ține cartofii în apă cu gheață 10 minute. Nu-i mai prăji fără să faci asta!
Ți-au ieșit iar cartofii moi, lipicioși sau făcuți doar pe margini? Ține-i 10 minute în apă cu gheață și vezi diferența!
Ce înseamnă, de fapt, "bio"? Detaliul nespus despre stilul de viață eco. Degeaba dacă tot umpli coșul de gunoi
Orezul brun conține mai mult arsenic decât cel alb! De ce specialiștii spun să NU renunți la el?
Brânza și iaurtul provoacă insomnie și vise urâte. Semnul subtil că ai intoleranță la lactoză
Rețeta preferată a lui Ion Iliescu. Atât de simplă, dar ar putea fi secretul longevității lui
Turtă dulce care se topește în gură: cea mai simplă rețetă. Secretul care o face pufoasă
Turtele dulci sunt un desert clasic, care ne amintesc de sărbători, copilărie și momentele petrecute cu cei dragi.
10 smoothie-uri sub 300 de calorii fără zahăr adăugat. Răsfăț sănătos plin de vitamine și minerale
Condimentul care face varza murată să reziste mai mult. Trucul care păstrează aroma autentică până la primăvară
Murături fermentate sau murături îndulcite: care sunt mai sănătoase. Cea mai bună alegere pentru stomac
Ai pus murături anul acesta? Cât timp trebuie să aștepți până să le mănânci, de fapt. Cum știi că murăturile sunt gata
Cum să reduci riscul de accident vascular cerebral cu o simplă schimbare în dietă, recomandată de un expert în nutriție
Așa reduci riscul de AVC. Un expert indică schimbarea alimentară simplă care poate face diferența.
Ciorbă de pui a la grec: rețeta cremoasă și ușor acrișoară. Cum obții acrișorul perfect
Cum faci ciorbă de pui a la grec. Iată varianta cremoasă și ușor acrișoară. E ideală pentru zilele răcoroase
Cum să faci prăjituri fără zahăr dar la fel de delicioase. Trucul pe care puțini îl știu
Nu mai arunca mărarul și pătrunjelul. Cum să le păstrezi verzi și proaspete săptămâni întregi
Metoda secretă pentru a menține mărarul și pătrunjelul proaspete săptămâni întregi.
Cel mai bun aliment pentru balonare. Este mai puternic decât ananasul
Deși mulți spun că ananasul este un bun aliment anti-balonare, nu este cel mai puternic aliment cu acest efect magic.
Lămâie în lapte: secretul pe care mulți îl țin ascuns. De ce să pui lămâie în lapte
Lămâie în lapte - de ce să pui lămâie în lapte. Beneficii surprinzătoare și cum să folosești această combinație.
