5 mituri despre vitamina D care ne induc în eroare

Dana Lascu |
Data publicării:
Vitamina C
Vitamina C

Probabil că știți că vitamina D o obținem stând la soare, că este importantă pentru sănătatea oaselor, iar nivelurile scăzute – deficiența - pot provoca rahitismul, o boală a oaselor la copii. Dar sunt și alte lucruri care se spun despre ea, care nu sunt adevărate sau sunt adevărate doar în anumite condiții. Iată 5 mituri intens promovate: 

MIT: Nu veți obține vitamina D dacă folosiți creme de protecție solară

Este adevărat că produsele de protecție solară de înaltă calitate blochează razele UVB ale soarelui și că acestea sunt chiar razele care determină pielea să producă o versiune a vitaminei D, care este apoi modificată înainte ficat înainte de a fi utilizată de organism. Dar, cu excepția cazului în care acoperiți fiecare nanometru al pielii dvs. cu protecție solară, cel puțin unele UVB vor pătrunde în organism. Până și vârfurile degetelor absorb acest ingredient catalizator.

Cu toate acestea, este puțin probabil să obțineți suficientă vitamina D pentru a satisface nevoile organismului dacă folosiți protecție solară. Deși dermatologul dvs. s-ar putea opri la acest sfat, dr Michael Holick, profesor de medicină, fiziologie și biofizică la Centrul Medical al Universității din Boston și autor al volumului „Soluția vitaminei D”, recomandă „expunerea sensibilă la soare” de 15 până la 30 de minute în lumina directă a soarelui în fiecare zi, fără protecție solară activată. Nu stați atât de mult la soare încât să vă ardeți pielea, avertizează el. Și e bine să aplicați întotdeauna protecție solară pe mâini și pe față, care sunt cele mai expuse părți ale corpului, notează prevention.com.

MIT: Toată lumea are nevoie de un test de sânge pentru a depista deficiența de vitamina D.

Anul trecut, Grupul de lucru pentru serviciile de prevenire din SUA, un grup independent de experți medicali, a declarat că nu există suficiente dovezi care să susțină nevoia unui screeningul regulat pentru deficiența de vitamina D, în special a celor care nu prezintă un risc special pentru sănătatea oaselor. „În schimb, ar trebui să recomandăm o expunere sensibilă la soare, surse alimentare crescute și un supliment alimentar” a explicat dr Holick. 

MIT: Se știe că vitamina D previne cancerul.

Un număr tot mai mare de cercetări indică faptul că vitamina D este asociată cu boli cronice precum scleroza multiplă, psoriazis, diabet, obezitate și boli mintale. Alte studii sugerează o relație între nivelul de vitamina D și cancerele de colon, tiroidă, rinichi, uter, ovar, ganglioni limfatici și sân. Dar acestea sunt doar „studii de asociere”, nu studii randomizate controlate care arată o relație cauzală clară între vitamina D și bolile în cauză. Un studiu major efectuat în Danemarca (link direct studiu) a constatat că persoanele cu o deficiență de vitamină D pe tot parcursul vieții au un risc cu 40% mai mare de a muri de cancer, dar chiar și acei cercetători au solicitat un studiu randomizat înainte de a putea recomanda oamenilor să ia suplimente pentru prevenirea cancerului. 

MIT: Puteți obține suficientă vitamina D din dieta dumneavoastră.

Anumite alimente - în principal surse de proteine animale, cum ar fi fructe de mare, carne de vită, lapte și ouă - conțin vitamina D. Dar dacă nu doriți să beți șase pahare de lapte și să mâncați câteva porții de somon în fiecare zi, este imposibil să obțineți întreaga cantitate de vitamina D din dietă, spune dr Holick. „Un truc dietetic pentru a profita la maximum de suplimentele cu vitamina D este să le luați la o masă care conține grăsimi (de preferință cele bune, care se găsesc în avocado, pește și nuci) deoarece vitamina D este o vitamină liposolubilă”, a spus acesta.

MIT: Dacă locuiți într-un climat însorit, probabil că obțineți suficientă vitamină D.

Între utilizarea excesivă a protecției solare, modul în care ne acoperim cu haine și un stil de viață dus „în peșterile moderne” (gen birouri), în care cea mai mare parte a timpului nostru exterior este petrecut mergând de acasă cu mașina până la birou și înapoi, chiar dacă ai trăi într-un climat însorit sta nu ar garanta că stai suficient la soare pentru ca organismul să producă suficientă vitamina D, spune dr Holick, care citează cercetări care arată că până la 90% dintre oamenii din Arabia Saudită, unul dintre cele mai însorite locuri din lume, au deficiență de vitamina D, datorită unei combinații între norme culturale de îmbrăcăminte modestă și stiluri de viață interioare necesare din cauza căldurii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel