6 alimente care nu trebuie să-ți lipsească în sezonul rece. Te feresc de răceală și întăresc sistemul imunitar

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
6 alimente care nu trebuie să-ți lipsească în sezonul rece - FOTO: Freepik @bralnina
6 alimente care nu trebuie să-ți lipsească în sezonul rece - FOTO: Freepik @bralnina

Cum ne pregătim pentru sezonul răcelilor, dar și care sunt alimentele care nu trebuie să ne lipsească din meniu.

O dată cu sezonul rece apar și afecțiunile respiratorii, virozele sau banalele răceli. În ultimii trei ani, însă, cu toții am urmărit să ne întărim sistemul imunitar numai pentru lupta împotriva Covid-19, fără a lua în calcul și celelalte boli afecțiuni respiratorii, între care și virusul sincițial respirator. Iar ceea ce urmează în perioada următoare poate fi considerat, fără exagerare, ”tridemic”, potrivit New York Times, citat de EatThis.

În acest sens, specialiștii recomandă ”construirea” imunității în fața coronavirusului, pandemia fiind încă departe de a se fi încheiat, a gripei sezoniere și a virusului sincițial respirator, un virus care afectează în special copiii mici.

Vezi și: Virusul sincițial respirator la copii

”Dacă doriți să vă mențineți sistemul imunitar puternic împotriva răcelilor, germenilor și a altor boli, adoptați o dietă cu alimente integrale, cum ar fi produse colorate, proteine slabe, produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi și cereale integrale”, afirmă nutriționistul Amy Goodson, arată Eatthis

6 obiceiuri alimentare pentru creșterea imunității

Astfel, Goodson a arătat care sunt cele 6 obiceiuri alimentare sănătoase pentru creșterea imunității, dar și pentru a avea o stare de bine.

Alimentele pline de antioxidanți. Cea mai bună metodă de a crește imunitatea este să consumați alimente bogate în antioxidanți, știut fiind faptul că flavonoidele, antocianinele și carotenoidele ajută la combaterea radicalilor liberi.

”Acești nutrienți se găsesc în produsele colorate. Flavonoidele sunt în fructele de pădure, kale, varză, ciocolata nea, ceai și soia. Antocianinele sunt produse de pigmentul care dă culorile roșu, purpuriu și albastru, deci sunt în fructele de pădure, struguri., rodie și chiar în vinul roșu, iar carotenoidele se găsesc în morcovi, dovleac, mango sau caise”, spune Goodson.

Vezi și: Indicele ORAC și impactul asupra sănătății. Care sunt alimentele cele mai bogate în antioxidanți

Alimentele bogate în vitamina C. Această vitamină un antioxidant special care ajută organismul să lupte împotriva bolilor. Deși se poate suplimenta, doza maximă de vitamina C admisă fiind de 2000 mg/zi, specialiștii recomanda ca aceasta să fie introdusă în organism doar din alimente, având o varietate mare de produse cu un conținut ridicat de vitamina C: citrice, ardei gras, căpșune, vegetale cu frunze verzi, cum ar fi spanacul sau fasolea verde.

Doză zilnică de zinc. Deși doar vitamina C este asociată cu creșterea imunității, zincul ar trebui să fie în atenția populației în acest sens, fiind un bun întăritor al sistemului imunitare. Astfel, alimentele bogate în zinc pot fi integrate destul de ușor în meniul zilnic.

”Carnea de vită este considerată o excelentă sursă de zinc, asigurând aproape jumătate din necesarul unei zile”, spuse Goodson. Dacă însă nu ești un iubitor al cărnii roșii, nicio problemă, căci  zincul se găsește și în legume, nuci, semințe, produse lactate, dar și în ciocolata neagră.

Consumă smoothie. Acest tip de băutură este mai recomandat în detrimentul sucului de fructe și legume, deoarece din acestea din urmă dispar fibrele, care și ele sunt necesare sănătății. Astfel, ”un smoothie plin de antioxidanți și ingrediente care stimulează imunitatea este o modalitate excelentă de a vă pregăti corpul împotriva tridemiei iminente, și sunt o modalitate excelentă de a obține acești nutrienți pentru copiii dvs. pentru a vă proteja împotriva RSV, de asemenea”, susține nutriționistul Trista Best.

Gustări din nuci și semințe. Acestea sunt bogate în vitamine și nutrienți care vin în sprijinul imunității, precum vitamina B6, fosfos, seleniu sau magneziu.

Vezi și: Desertul sănătos ce concurează cu dulciurile din comerț. Nutriționist: Două sau trei pe zi sunt suficiente

Alimentele fermentate pot furniza probiotice, care sunt bacterii benefice susținătoare ale imunității. 

”Probioticele pot ajuta imunitatea prin secreția de substanțe care declanșează o reacție mai puternică a sistemului imunitar, împiedicând astfel agenții patogeni să poată prinde rădăcini și să provoace boli”, spune Best.

Cele mai bogate alimente în probiotice sunt iaurtul cu culturi vii, brânzeturile (gouda, mozzarella și cheddar), chefirul, varza murată, murăturile, oțetul de mere, miso și kimchi.

Ce trebuie reținut este că pe lângă alimentație, pentru a trece cu bine de sezonul rece este nevoie și de activitate fizică, dar și de odihnă, cu alte cuvinte, de un stil de viață echilibrat.

Aerisirea casei, greșeala frecventă. Câte minute este indicat să lași geamul deschis pe perioada iernii

Aerisirea casei necesită atenție. Specialiștii ne explică cum trebuie să aerisim. Poate părea simplu să aerisim camerele doar prin a deschide fereastra, însă specialiștii spun că procesul este unul mai complex.

În practică, însă, modul în care o facem și cât timp lăsăm fereastra deschisă ar trebui să depindă de condițiile care predomină în exterior. Lăsarea ferestrelor deschise prea mult timp în timpul iernii va determina scăderea semnificativă a temperaturii camerei și, ca urmare, creșterea facturilor la încălzire. Pe de altă parte, dacă aerisim camerele în mod necorespunzător în timpul verii, temperatura poate deveni inconfortabil de ridicată. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Excesul de vitamina C, efecte secundare severe

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Știrile zilei în sănătate

16 apr 2024, 16:50
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel