Excesul de vitamina C, efecte secundare severe. Care este doza recomandată

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
excesul e vitamina c si efectele secundare severe. FOTO: Freepik @freepik
excesul e vitamina c si efectele secundare severe. FOTO: Freepik @freepik

Excesul de vitamina C poate avea efecte secundare severe. Află care este doza recomandată pentru fiecare categorie de vârstă, dar și care sunt riscurile unei supradozări.

 

Vitamina C, acidul ascorbic, este o vitamină hidrosolubilă, care joacă un rol foarte important în formarea colagenului, o substanță proteică ce ajută la regenerarea celulară a pielii, gingiilor, oaselor și dinților, dar și a pereților vaselor de sânge. De asemenea, vitamina C are rol antioxidant, mărește capacitatea sistemului imunitar de a lupta împotriva infecțiilor, prin creșterea activității leucocitelor, limfocitelor și anticorpilor.

Vitamina C, deși nu este absorbită în totalitate, în cazul supradozajului poate avea efecte secundare, unele dintre ele chiar severe.

Care sunt beneficiile vitaminei C

Beneficiile acestei vitamine esențiale pentru organism sunt:

- vindecă rănile, arsurile și sângerarea gingiilor;

- îmbunătățește sănătatea sistemului cardiovascular și ajută la scăderea tensiunii arteriale;

- poate ajuta la scăderea riscului de cataractă și la încetinirea progrseiei degenerării maculate legate de vârstă;

 - ajută la scăderea colesterolului;

- reglează nivelul de glicemie din sânge;

- îmbunătățește absorbția fierului. Unii specialiști recomandă administrarea celor două elemente împreună în cazul anemiei feriprive;

- împreună cu vitamina E, poate avea un efect antioxidant mai puternic, ajutând la reducerea simptomelor de astm și de boala pulmonară obstructivă cronică;

- ajută în tratamentul și prevenirea răcelilor comune.

Care este doza recomandată de vitamina C

Doza zilnică de vitamina C necesară și recomandată de INS este de 80 mg, aceasta putând varia, în funcție de vârstă sau statut. Astfel, la copii, cantitatea poate să scadă, în timp ce pentru femeile însărcinate și persoanele care fumează este recomandată creșterea cantității, la aceștia din urmă cu încă 35 mg pentru un pachet de țigări. Important este însă să nu se depășească 2000 mg/zi.

Pe intervale de vârstă se recomandă astfel:

- 0-6 luni 40 mg

- 7-12 luni 50 mg

- 1-3 ani 15 mg

- 4-8 ani 25 mg

- 9-13 ani 45 mg

- 14-18 ani (băieți) 75 mg

- 14-18 ani (fete) 65 mg

- peste 19 ani, bărbați, 90 mg

-peste 19 ani, femei, 75 mg. Cu suplimenatre pentru femeile însărcinate sau care alăptează.

Deficitul de vitamina C se manifestă prin:

- oboseală și slăbiciune constantă;

- piele uscată și păr casant:

- inflamarea și decolorarea gingiilor;

- pierderi în greutate;

- sângerări nazale sau ale gingiilor;

- învinețire ușoară;

- dureri musculare și ale articulațiilor;

- vindecarea grea a rănilor.

Netratată, deficiența de vitamina C poate cauza dificultăți în respirație, febră, convulsii sau, mai rar, scorbut. În cazul bebelușilor, deficitul de vitamina C poate produce iritabilitate, durere la mișcare, încetinirea dezvoltării normale sau anemie, potrivit Medical News Today.

Cum se manifestă excesul de vitamina C

Deși vitamina C este sigură chiar și în doze mari, unii oameni pot experimenta efecte secundare ușoare, cum ar fi disconfortul digestiv, iar rareori pot apărea efecte secundare mai grave.

Efectele secundare ușoare ale supradozajului cu vitamina C includ:

- diaree;

- greață;

- crampe la stomac;

- balonare;

- disconfort abdominal general.

Trebuie reținut faptul că organismul nu absoarbe toată vitamina C pe care o primește din suplimente. Astfel, dacă o persoană ia între 30 și 180 mg de vitamina C pe zi, aceasta este absorbită în proporție de 70-90%, în timp ce pentru o cantitate de 1 g, organismul absoarbe mai puțin de 50%, fapt ce reduce riscul de efecte secundare negative. Excesul de vitamina C fiind eliminat prin urină.

Efectele secundare severe

Consumul în exces de vitamina C, pe termen lung, crește riscul efectelor negative. Printre acestea se numără:

- pietrele la rinichi. Medicii consideră că o administrare prea mare de suplimente de vitamina C ar putea determina o persoană să elimine compușii oxalat și acid uric în urină, compuși care conduc la formarea pietrelor la rinichi.

- dezechilibre nutritive. Aportul excesiv de vitamina C poate afecta capacitatea organismului de a procesa alți nutrienți.

- poate duce la apariția ”pintenilor” în călcâi.

- deteriorează eficacitatea duo-ului niacină-statină. Dovezile sugerează că administrarea de suplimente de vitamina C poate afecta capacitatea organismului de a crește colesterolul ”bun” la persoanele care iau combinația de niacină-statină, un medicament indicat pentru persoanele care au un colesterol ridicat, mai notează Medical News Today.

Vezi și: Ardeiul gras, sursă importantă de vitamina C. Printre beneficii, reducerea colesterolului

Avitaminoza, deficitul de vitamine, cauze. Cum distrugem alimentele și efectul asupra sănătății

Avitaminoza reprezintă un deficit de vitamine în organism. Vitaminele sunt factori nutritivi esenţiali (nu sunt sintetizate de organism). Centrul de Diagnostic și Tratament Victor Babeș arată care sunt cele mai importante surse de vitamine.

”Sursele de vitamine sunt carnea, peştele, produsele lactate, cerealele, fructele şi legumele, conţinutul în vitamine al acestora fiind diferit atât din punct de vedere calitativ cât şi cantitativ.

De-a lungul secolelor s-a constatat că privarea de un anumit aliment a determinat boli precum beriberi, scorbutul, pellagra ale căror simptome s-au remis la reintroducerea în dieta a alimentului deficitar. Persoanele sănătoase care au alimentaţie variată nu ar trebui să prezinte deficienţe de vitamine”, arată Centrul de Diagnostic și Tratament Victor Babeș. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Supradozajul de vitamina D, pericol pentru sănătate. Care sunt simptomele intoxicației

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel