6 motive să bei apă cu lămâie dimineața. Ce poți să adaugi să îi îmbunătățești gustul

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
6 motive sa bei apa cu lamaie dimineata Foto: Freepik
6 motive sa bei apa cu lamaie dimineata Foto: Freepik

O băutură revigorantă și plină de vitamina C, apa cu lămâie poate aduce mai multe beneficii pentru organismul tău decât ai crede. 

Consumul de apă cu lămâie vă poate ajuta să slăbiți, să reduceți consumul de băuturi îndulcite cu zahăr și să creșteți aportul de vitamina C și antioxidanți.

Un pahar de apă cu lămâie care are o lămâie de 48 de grame, stoarsă, conține doar 10,6 calorii, dar în schimb oferă 21% din valoarea zilnică de vitamina C alături de acid folic, potasiu, vitamina B1, B2 și B5.

Promovează o hidratare eficientă

Consumul suficient de apă este esențial pentru o bună stare generală de sănătate. Este esențial pentru evitarea deshidratării, care poate duce la o varietate de simptome.

Unele dintre aceste simptrome includ:

- Oboseală

- Sete excesivă

- Piele și buze uscate

- Dureri de cap

- Palpitații ale inimii

- Supraîncălzire

- Constipație

Deoarece unele persoane consideră că apa plată este prea fadă, sucul de lămâie adăugat în apă ar putea să îi încurajeze să bea mai multă apă.

Conform Institutului Național de Diabet și Boli Digestive și Renale, medicii recomandă adulților să bea zilnic între șase și opt pahare de apă.

Vezi și: Obiceiuri care duc la orbire. Mare atenție când tunzi iarba și când faci curățenie!

Este o sursă bună de vitamina C

Antioxidantul vitamina C se găsește în citrice, cum ar fi lămâile. Acestea ajută la protejarea celulelor împotriva radicalilor liberi, care sunt substanțe chimice care irită organismul și pot fi sursa mai multor boli.

În plus, vitamina C ar putea fi esențială pentru alte proceduri precum:

- Sintetizarea colagenului și a L-carnitinei

- Întârzierea anumitor tipuri de cancer și a bolilor cardiovasculare

- Absorbția fierului

- Metabolismul proteinelor

- Regenerarea altor antioxidanți

- Producerea de hormoni

Pe de altă parte, consumul insuficient de vitamina C poate provoca:

- Creșterea susceptibilității la infecții

- Uscăciunea gurii, a pielii și a ochilor

- Oboseală

- Insomnie

- Slăbirea dinților

Poate promova pierderea în greutate

Creșterea aportului de apă este adesea recomandată ca strategie de slăbire, iar consumul de apă cu lămâie vă poate ajuta în acest sens. Totuși, nu există prea multe date care să susțină acest lucru.

Într-un studiu din 2018, cercetătorii au descoperit că subiecții cărora li s-a spus să bea apă înainte de a consuma o masă de test au consumat mai puțină mâncare în general, în loc de mai multă.

În ciuda faptului că au consumat mai puțină mâncare, participanții nu s-au simțit în mod apreciabil mai puțin satisfăcuți după ce au băut apă înainte de o masă de test.

Autorii studiului au ajuns la concluzia că, deși mecanismul exact de acțiune este necunoscut, consumul de apă înainte de masă poate fi o strategie utilă de pierdere în greutate, conform Healthline.

Foto: Freepik @8photo

Reprezintă o alternativă sănătoasă pentru băuturile îndulcite

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) afirmă că majoritatea zaharurilor adăugate în dieta noastră se găsesc în băuturile îndulcite cu zahăr, cum ar fi sucurile, sucurile carbogazoase, băuturile pentru sportivi și băuturile energizante.

Zaharurile adăugate pot fi folosite ca suport pentru:

- Conservarea alimentelor și a băuturilor

- Textură, vâscozitate și păstrarea culorii

- Îmbunătățirea experienței de consum a conținutului

Cu toate acestea, experții recomandă ca zaharurile adăugate să nu reprezinte mai mult de 10% din aportul caloric zilnic.

Consumul regulat de băuturi îndulcite cu zahăr îți poate crește riscul de a dezvolta anumite boli, printre care:

- Creșterea în greutate

- Obezitate

- Diabet de tip 2

- Boli de inimă

- Cariile dentare

- Carii

- Gută

- Boală de rinichi

- Boală de ficat

Apa cu lămâie poate fi o alternativă sănătoasă și naturală pentru a-ți potoli setea și pofta de ceva dulce.

Descoperă și: Primele semne ale deficienței de zinc. Care sunt cele mai bune surse alimentare

Ajută digestia

Înainte de mese, apa cu lămâie poate ajuta la îmbunătățirea și încurajarea digestiei.

Cercetătorii au descoperit că acidul citric din sucul de lămâie a crescut secreția de acid gastric într-un mic studiu din 2022. Acesta este un suc digestiv pe care stomacul îl produce pentru a ajuta la descompunerea și digestia alimentelor.

Într-un alt studiu din 2021, participanții au băut 300 de mililitri de apă sau apă cu lămâie înainte de mese timp de patru săptămâni. Înainte și după perioada de testare, au fost prelevate probe de scaun, iar microbiota intestinală a participanților a fost examinată.

Autorii studiului au descoperit că băutul apei cu lămâie înainte de mese părea să ajute la peristaltism și la digestie. Aceasta este o referire la contracțiile asemănătoare unor valuri care facilitează trecerea alimentelor prin sistemul digestiv.

Acidul citric împiedică formarea pietrelor la rinichi

Acidul citric din lămâi poate fi capabil să prevină pietrele la rinichi. Contrar credinței populare, citratul, un constituent al acidului citric, scade aciditatea urinei și poate chiar ajuta la dizolvarea pietrelor mici.

Pe lângă alte medicamente pentru prevenirea pietrelor la rinichi, National Kidney Foundation recomandă un remediu dietetic complementar care constă în combinarea a 4 uncii de suc concentrat de lămâie cu apă.

Cum o prepari

Pentru a face apă cu lămâie, stoarce o jumătate de lămâie în 8 oz de apă caldă sau rece.

Poți adăuga mai multă aromă sau un plus de sănătate dacă incluzi:

- Câteva foi de mentă

- O linguriță de sirop de arțar sau miere crudă

- O felie de ghimbir sau castravete proaspăt

- Un strop de scorțișoară

- Un strop de turmeric

Un alt mod excelent de a adăuga rapid lămâie în apă este cu cuburi de gheață cu lămâie. Toarnă sucul de lămâie proaspăt stors în tăvițe de cuburi de gheață și pune-le în congelator.

Apa caldă cu lămâie poate fi o modalitate excelentă de a începe ziua. De asemenea, poți păstra în frigider un ulcior cu apă infuzată cu câteva lămâi feliate pentru a o bea pe parcursul zilei.

Efecte secundare

Deși consumul de apă cu lămâie este, în general, sigur, există câteva posibile efecte negative de care trebuie să țineți cont.

Acidul citric, care este prezent în lămâi și în sucul de lămâie, poate eroda treptat smalțul dentar, potrivit unui studiu din 2015.

Foloseșteun pai pentru a bea apă cu lămâie și apoi clătește-ți gura cu apă plată pentru a reduce riscul.

Citricele pot produce, de asemenea, mai mult acid gastric în stomac, ceea ce poate da arsuri la stomac unor persoane.

Per total, apa cu lămâie este o băutură gustoasă și reprezintă o modalitate simplă de a obține un plus de vitamina C și antioxidanți în dieta ta.

Este posibil să poți reduce cantitatea de băuturi sportive și sucuri zaharoase pe care le consumi adăugând o zeamă de lămâie în apă.

Apa cu lămâie poate susține pierderea în greutate și chiar ajuta la digestie, dar sunt necesare cercetări suplimentare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel