
Ce să nu mai pui niciodată pe grătar. Greșeala pe care ai făcut-o până acum. 4 sfaturi de luat în calcul pentru următorul grătar.
Dar, oricât de plăcut ar fi să aprindeți grătarul și să petreceți o după-amiază cu prietenii și familia, petrecerile în aer liber pot prezenta și riscuri pentru sănătate.
"Recomand pacienților să consume legume de sezon, cu amendamentul că este bine să le asocieze cu o proteină. Dacă dorim să scădem în greutate, mai ales dacă am luat câteva kilograme în perioada sărbătorilor, numai proteina ne poate ajuta să scădem în greutate și nu deprivarea.
Nu trebuie să ne speriem de proteina de vine animală, dar trebuie s-o consumăm adaptat nevoilor individuale.
Toate studiile în medicină și nutriție au arătat că există un potențial pericol atunci când discutăm despre consumul în exces de carne roșie procesată. Carne roșie procesată!
Asta înseamnă mezeluri obținute din carne roșie. Ce înseamnă carne roșie? Porc, vită, adică acea carne care se digeră mai greu.
Totodată, tot studiile au arătat că acele persoane care ne spun mai în glumă mai în serios eu sunt specialist în grătar, au dreptate, pentru că dacă grătarul este făcut nepotrivit și consumat în mod constant - nepotrivit înseamnă contactul direct al cărnii cu flacăra sau cu metalul - atunci starea noastră de sănătate va fi afectată.
Da, grătarul este potrivit pentru socializare și pentru a consuma ceva gustos, dar nu este sănătos pe termen lung și consumat constant dacă pe grătar punem carne roșie, în special carne roșie procesată. Și acest lucru se întâmplă într-un mod constant", a declarat Dr. Florin Ioan Bălănică, specialist în medicină personalizată și nutriție, în exclusivitate pentru DC Medical, în emisiunea "Pastila de Frumusețe."
Iată 4 sfaturi de luat în calcul pentru următorul grătar:
1. Aveți grijă la ceea ce mâncați
Pentru majoritatea oamenilor, una dintre cele mai bune părți ale unui grătar este mâncarea. Cu toate acestea, în timpul temperaturilor mai ridicate, germenii din orice mâncare contaminată pot înflori, avertizează Hilary K. Whitham, PhD, epidemiolog la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).
Ea sugerează să evitați orice conține carne sau produse lactate care arată ca și cum ar fi stat afară pentru o perioadă lungă de timp. "Poate că are marginile uscate sau este călduță la atingere", a declarat Whitham pentru Healthline.
Alimentele reci ar trebui să rămână sub temperatura de 40 de grade, iar cele calde ar trebui să rămână peste temperatura de 140 de grade.
"Zona cuprinsă între 40 și 140 de grade este ceea ce noi numim zona de pericol. Acesta este intervalul de temperatură în care bacteriile se pot dezvolta", a spus Whitham.
2. Ce carne va fi pusă la grătar
"Dacă mâncarea a fost lăsată afară înainte de a fi gătită, cum ar fi un platou de aripioare de pui pentru grătar, chiar dacă a fost gătită corespunzător și bacteriile au fost ucise, pot rămâne toxine de la acele bacterii care se dezvoltau atunci când puiul a fost lăsat afară din frigider. Aceste toxine pot îmbolnăvi oamenii, astfel că atât răcirea adecvată, cât și gătitul adecvat sunt elemente necesare pentru siguranța alimentară", a spus Whitham.
Dacă aveți de gătit multă carne la grătar, scoateți-o în rondele și păstrați restul în frigider până când o aruncați pe grătar.
Pentru a păstra carnea la grătar în siguranță, Whitham recomandă să folosiți un aragaz lent. Când gătiți carnea, țineți cont de următoarele:
- Carnea de vită, de porc, de miel și de vițel trebuie gătită la 145 de grade Fahrenheit (și trebuie să se odihnească timp de trei până la cinci minute după ce carnea este scoasă de pe grătar sau din cuptor).
- Carnea de vită tocată (și ouăle) trebuie gătite la 160 grade Fahrenheit.
- Păsările de curte și toate resturile trebuie gătite la 165 grade Fahrenheit.
- Utilizarea unui termometru pentru alimente este o modalitate ușoară de a vă asigura că alimentele sunt sigure.
"Din punctul meu de vedere, utilizarea unui termometru pentru alimente oferă liniște în ceea ce privește organizarea unui eveniment... astfel încât să nu-mi fac griji dacă am gătit ceva insuficient", a remarcat Whitham. "Mâncatul lucrurilor afară nu este principalul factor de risc, ci modul în care au fost pregătite și temperaturile la care sunt păstrate până când le servești și le mănânci."
Când vine vorba de pregătirea alimentelor, lucrurile de care trebuie să țineți cont includ separarea alimentelor pentru a evita contaminarea încrucișată.
"Asta include spălarea ustensilelor și a plăcilor de tăiat după fiecare utilizare. Poate chiar să folosiți o planșetă separată pentru tăierea cărnii și alta pentru fructe și legume", a spus Whitham.
Ea sugerează, de asemenea, să preparați câte un aliment pe rând și în zone diferite ale bucătăriei.
"De exemplu, dacă faceți salată de fructe și aveți de gând să marinați o carne, faceți salata de fructe, curățați-o și apoi puneți-o în frigider", a explicat Whitham. "Apoi, faceți marinada pentru carne, marinați-o și puneți-o în frigider [deasupra] unei tăvi pentru a prinde orice lichide libere care ar putea scăpa din pungă [și contamina] orice altceva din frigider."
3. Spălați-vă pe mâini
La petrecerile în aer liber, este posibil ca oamenii să intre și să iasă din piscină, să joace jocuri care le cer să atingă obiecte și să își pună mâinile în alimentele comune. Deși este important ca gazda să se spele pe mâini în mod corespunzător atunci când pregătește și servește mâncarea, participanții la petreceri se pot proteja spălându-se bine pe mâini.
Poate părea evident, dar un studiu recent al Departamentului de Agricultură al SUA a constatat că majoritatea oamenilor nu se spală pe mâini în mod adecvat, conform pașilor recomandați pentru spălarea mâinilor definită de CDC.
"Acest lucru include frecarea mâinilor timp de aproximativ 20 de secunde, ceea ce reprezintă cam cât durează să cânți cântecul Happy Birthday. Periați-vă ușor unghiile în palma opusă, clătiți-le și apoi uscați-le", a spus Whitham.
De asemenea, folosirea dezinfectantului pentru mâini este o altă modalitate de a păstra mâinile curate.
4. Evitați să vă supraîncălziți și hidratați-vă
Cel mai sigur mod de a pune capăt distracției la soare este să vă supraîncălziți.
"Un grătar este un loc bun pentru a ne gândi la expunerea la căldură într-un sens holistic, deoarece este un loc foarte bun pentru a face un atac de căldură și a te îmbolnăvi. Trebuie să fiți atenți pentru că sunteți afară, probabil că veți fi la soare și probabil că veți mânca și bea lucruri cu care nu sunteți obișnuiți, inclusiv alcool. Toate aceste lucruri sunt pregătiri pentru boli de expunere la căldură de-a lungul spectrului", a declarat pentru Healthline Dr. Mark Morocco, profesor de medicină de urgență la Ronald Reagan UCLA Medical Center din Los Angeles, California.
Bolile legate de căldură pot varia de la crampe ușoare până la epuizarea din cauza căldurii, care se poate prezenta cu transpirație abundentă, puls rapid și dureri de cap. Cea mai severă formă de boală provocată de căldură este accidentul vascular cerebral provocat de căldură, care apare dacă temperatura corpului crește până la 104 F sau mai mult. Insolația poate provoca leziuni grave la nivelul creierului, inimii, rinichilor, mușchilor și poate duce chiar la deces, dacă nu este tratată.
"Pe măsură ce toată această energie intră în tine [și dacă nu o poți evapora rapid], temperatura ta devine foarte ridicată. Când temperatura ta ajunge la aproximativ 108, dacă nu împingi acea căldură, procesele care îți dau energie [în tot corpul] sunt afectate. Vrei să oprești acest lucru cu mult înainte ca acest lucru să se întâmple", a spus Maroc.
Hidratarea este o modalitate excelentă de a te proteja.
Vezi mai multe în video:
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-
Tratamentul oncologic, efecte negative. Ramona Schenker: Profund invalidante
Telechirurgia în era 5G. Cum se operează de la mii de kilometri distanță, în timp real. Dr. Mugurel Bosînceanu: Sunt foarte puțini proctori pe glob. Controlează robotul de la distanță
Inovația farma în comunism. Cătălin Radu, Bristol Myers Squibb: Nu se încuraja diferența de opinii
Cât costă medicamentele în România. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb România): Nivel minim
Bolile inflamatorii intestinale, afecțiuni sistemice cu impact digestiv, hepatic și cutanat. Dr. Răzvan Iacob: Inflamația digestivă să fie stăpânită
Prioritate la toaletă oriunde în țară. Cine are acest drept.
Primul semn că ai colică renală: cauze și prevenție. Dr Bogdan Pârlițeanu: Blochează fluxul urinar
Biopsia lichidă, rol în diagnosticul și supravegherea dinamică a cancerului
Ce nu ți-a spus nimeni despre biopsia clasică. Adevărul care te va surprinde.
Cum aleg medicii tratamentul care îți poate salva viața în cancer
Bolile inflamatorii intestinale, tot mai frecvente. Dr. Răzvan Iacob: Extrem de important să le putem diagnostica corespunzător
Cancerul care te condamnă la moarte. Dr. Amedeia Niță: România încă are cazuri avansate
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy
Mănâncă asta zilnic și pielea ta va străluci! 5 alimente pline de colagen și niacinamide
Alimentația modernă și microplasticele, factori declanșatori în bolile digestive. Dr. Răzvan Iacob: Unul din triggerii importanți
Mâncăm boala cu lingura. Alimentația care ne distruge sistemul digestiv.
România, pe locul 1 la infecțiile care duc la cancer. Dr. Beatrice Anghel: Țară fruntașă
Ce trebuie să știi despre nodulii mamari. Dr. Cătălin Jianu: Stadiu avansat
Primul semn al cancerului de colon. Dr. Oana Dolofan: Faci și ocluzie intestinală
Psihiatria între știință, intuiție și medicina personalizată. Conf. univ. dr. Cozmin Mihai: A rămas la flerul medicului psihiatru
Cum îți dai seama ce calmante funcționează pentru tine? Care pastilă e mai potrivită?
România, progrese importante în sănătate. Cătălin Radu, Bristol Myers Squibb: Ritmul s-a accelerat. Nu ne oprim niciodată din a inova
Cum pot fi atrași medicii în localitățile mici. Dr. Adriana Mihalaș: Rezolvarea problemei mi-a schimbat perspectiva
Brahiterapia, utilizare în sfera ginecologică. Dr. Beatrice Anghel: Folosim pentru tratamentul cancerelor operate cât și cele neoperate
Parteneriat real pentru sănătate. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb): Am adus milioane. Nu cerem cadouri, ci facilități fiscale
Poluarea, un nou factor major în declanșarea astmului și alergiilor. Prof. dr. Florin Mihălțan: Provocarea deceniului. Mare amenințare
Boala care afectează un milion de români. Prof. dr. Florin Mihălțan: Exacerbări severe. Capcane care ascund afecțiunea
Boala care afectează un milion de români. Poți suferi de aceasta și să nu îți dai seama încă de la început, iar consecințele sunt grave.