9 alimente de care nutriționiștii nu se ating. Unele par sănătoase, dar nu sunt!

Sunt alimente pe care nu o să le găsiți în meniul vreunui nutriționist și asta pentru că, deși unele dintre ele par a fi sănătoase, de fapt sunt legate de tot felul de boli cronice. Iată 9 dintre alimentele...
Iată 9 alimente pe care nutriționiștii nu leconsumă:
1) Covrigii și covrigenii
„Covrigii sunt practic preparați din zahăr”, a explicat nutriționistul Cara Walsh, de la Medifast Weight Control Centers din California, SUA. „Produsul cu carbohidrați rafinați nu conține substanțe nutritive benefice pentru sănătate și nici nu te satură, de aceea atât de mulți oameni tind să mănânce în exces.”
2) Chipsuri vegetale
Chipsurile sunt prăjite, indiferent dacă sunt făcute din sfeclă sau cartofi. „Ingredientul dăunător nu este (neapărat) alimentul care este prăjit, ci grăsimile saturate și trans utilizate în procesul de prăjire”, spune dr. Adrienne Youdim, medic specialist în nutriție la Centrul pentru Nutriție din Beverly Hills. „În plus, majoritatea chipsurilor vegetale au cartofii enumerați ca prim ingredient și conțin aceeași cantitate de calorii ca chipsurile de cartofi obișnuite.
3) Smoothie-uri prefabricate
Smoothele prefabricate sunt adesea făcute folosind suc de fructe ca bază, ceea ce le face să conțină un conținut ridicat de zaharuri și calorii, spune nutriționistul Jacquelyn Costa, dietetician clinic la Temple University Hospital din Philadelphia. „Un smoothie comercial de jumătate de litru poate avea peste 200-1.000 de calorii, până la 30 de grame de grăsime și 15 până la 100 de grame de zahăr adăugat”, spune ea, conform womenshealthmag.com.
4) Produse din carne „falsă”
Produsele „din carne vegetală” sunt adesea o combinație de ingrediente discutabile, cum ar fi proteine din soia procesate și ultraprocesate, ulei de rapiță, colorant de caramel și gumă de xantan. „Dacă sunteți vegetarian sau vegan și vă bazați pe mese fără carne, alegeți surse întregi de proteine, cum ar fi fasolea, lintea, ouăle, lactatele, soia fermentată, nuci și semințe de cele mai multe ori”, sugerează Lauren Blake, nutriționist la Centrul Medical Wexner al Universității de Stat din Ohio.
5) Cafea și ceai îmbuteliat
Deși ar putea fi convenabile, cafele și ceaiuri pre-îmbuteliate sunt adesea pline de zaharuri adăugate sau înlocuitori de zahăr. „Nu le cumpăr niciodată, deoarece poți să obții cu ușurință caloriile recomandate într-o zi și cantitatea maximă de zahăr fără să-ți dai seama”, spune nutriționistul Brigitte Zeitlin, proprietarul BZ Nutrition din New York City.
6) Maioneza light (dietetică)
Este adevărat, maioneza dietetică are aproximativ jumătate din caloriile și grăsimile versiunilor clasice. Dar, ca și în cazul altor produse light sau diet, reducerea cantității de grăsimi e însoțită deseori de adăugarea de mai mult zahăr și alți aditivi pentru a compensa aroma. „Un pic de grăsime sănătoasă cu masa vă ajută să absorbiți substanțele nutritive esențiale, cum ar fi vitaminele A, D, E și K, deci nu există niciun motiv pentru a ține musai la un conținut scăzut de grăsimi”, spune nutriționistul Karen Ansel, autorul volumului Healing Superfoods for Anti-Aging.
7) Băuturi dietetice
Sigur, trecerea laa băuturilor răcoritoare dietetice scade numărul de calorii și cantitatea de zahăr. Dar „zero calorii nu înseamnă un impact zero asupra corpului tău”, spune nutriționistul Christy Brissette, președinte al 80 Twenty Nutrition.
Înlocuitorii de zahăr pot provoca balonări și gaze, iar unele cercetări au constatat chiar că un consum mare sau regulat de sucuri dietetice ar putea favoriza supraalimentarea și ar putea duce la creșterea în greutate, precum și că poate crește riscul de osteoporoză și, eventual, chiar diabet de tip 2.
8) Batoanele proteice
La fel ca multe alimente procesate, batoanele proteice conțin adesea diferite forme de zahăr (sirop de sfeclă, sirop de orez brun, sirop de trestie), grăsimi în exces (ulei de sâmburi de palmier, ulei de floarea-soarelui), coloranți și arome artificiale. În plus, batoanele proteice conțin uneori compuși care provoacă gaze, cum ar fi sucraloza (un substitut al zahărului) și rădăcina de cicoare (un aditiv pentru fibre).
„Am constatat că un baton proteic nu mă satură la fel ca o masă și îmi este foame din nou, la scurt timp, indiferent câte grame de proteine sau de fibre scrie pe etichetă că ar conține”, a explicat nutriționistul Jess Cording.
9) Iaurturile cu fructe
Iaurtul este o modalitate ușoară de a obține mai multe bacterii probiotice bune pentru intestin împreună cu calciu, proteine și vitamina D. Dar evitați soiurile aromate și cele care au din start fructe în ele, deoarece mare parte din ele conțin mult zahăr adăugat încât e ca și cum ai mnca o prăjitură, a arătat nutriționistul Robin Foroutan, purtător de cuvânt al Academiei americane de Nutriție și Dietetică.
Iaurturile „ușoare” îndulcite artificial pot provoca balonare și gaze. În schimb, adăugați cu ,na dumneavoastră fructe în iaurtul simplu sau adăugați arome precum scorțișoară, extract de vanilie sau orice altceva vă place.
Deficiență care provoacă crampe musculare și oboseală cronică: asta îți lipsește. Ce trebuie să mănânci urgent
Noua sare recomandată de OMS: de ce ar putea salva milioane de vieți
Motivul uimitor pentru care NU ar trebui să speli hainele la 40 de grade
De ce nu ar trebui să speli hainele la 40 de grade.
De ce să pui oțet în mașina de spălat. Răspunsul te va surprinde
Oțet în mașina de spălat? Iată ce se întâmplă cu hainele tale! De ce tot mai mulți oameni aleg acest truc simplu
Acest ingredient desfundă canalizarea instant. Nu este bicarbonatul
Bisglicinatul de Magneziu: Secretul unei vieți mai liniștite și a unui corp echilibrat
Apasă acest punct de pe mână dacă vrei să scapi de durerea de cap. Trece în câteva minute
Ai dureri de cap? Acest truc simplu de pe mână te poate salva. Cum te poți simți mai bine în câteva minute.
De ce să îți pui ghimbir în cafea. 5 beneficii neștiute pentru sănătate
De ce să nu spargi ouăle de marginea castronului
Vitaminele esențiale după 40 de ani. Suplimente care susțin echilibrul hormonal, oasele și mușchii
Șterge oglinda cu hârtie de ziar și oțet. De ce să nu mai folosești lavete
Trucul simplu pentru a avea călcâie fine. Dermatologii confirmă
De ce să nu mai ții periuța de dinți lângă chiuvetă
Obiectul care nu are ce căuta în baie. Nici măcar nu te gândești despre ce e vorba
Toaleta, cel mai periculos loc din casă? De ce să nu iei niciodată telefonul cu tine. Surprizele mortale din baie
Adevărul șocant despre riscurile mortale din baie și de ce nu ar trebui niciodată să iei telefonul cu tine!
Cum să tai ceapa fără lacrimi, ca Gordon Ramsay
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care îl vei adora
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care nu ți l-a spus nimeni până acum și pe care trebuie să îl încerci.
Insomnia de vară. De ce nu putem dormi bine vara. Uite ce poți face
Niacina, vitamina B3: ce este și la ce ajută, de fapt. Este sigură pentru inimă? Studiile dezvăluie pericolul
Ce este niacina și la ce ajută, de fapt? Este adevărat că poate crește riscul de boli de inimă?
Acesta este motivul pentru care ar trebui să pui orez în dulap
De ce ar trebui să pui orez în dulap. 6 lucruri utile pe care le poți face cu orezul.
"Singurul meu regret în viață este că nu am băut destulă șampanie". Șampania poate reduce riscul de stop cardiac brusc
De ce să nu mai ții roșiile în frigider
Află de ce nu ar trebui să mai păstrezi roșiile în frigider. Uite cum să le depozitezi corect pentru a te bucura de aroma lor naturală.