EXCLUSIV Postul Crăciunului: adevărul despre produsele de post. Ingredientul care dăunează sănătății. Dr. Lygia Alexandrescu: Nu e o alegere bună
Cele două ingrediente principale din alimentele de post care sunt nocive în această combinație. Sunt sănătoase, dar în combinația de post, aduc prejudicii...
Vezi și: Diabetul, afecțiune cronică în creștere. Complicațiile, grave
Magazinele sunt pline, în această perioadă, de alimente etichetate ca fiind de post. Este sau nu indicat să le consumăm? Ce trebuie să știm despre aceste alimente.
În perioada postului, magazinele sunt pline de produse etichetate ca fiind de post, dar cât de sănătoase sunt acestea? Deși pot părea o opțiune convenabilă, produsele semi-preparate sau gata preparate nu sunt întotdeauna cele mai bune alegeri pentru sănătate.
Ce trebuie să știi despre alimentele de post
Dr. Lygia Alexandrescu, nutriționist acreditat de Comitetul Internațional Olimpic, a explicat, în exclusivitate pentru DC MEDICAL, ce trebuie să știm despre alimentele de post cumpărate din magazine.
"Pateurile vegetale, parizerul sau cascavalul vegetal, de exemplu, conțin ingrediente care nu sunt tocmai naturale. De multe ori, etichetele acestora încep cu apă sau pastă de soia într-un procent foarte mic, iar în loc de ingrediente naturale, găsim grăsimi saturate și hidrogenate, total contraindicate pentru organismul uman.
Dieta de post se ține cu rețete tradiționale, în mod normal, cât să fim sănătoși. Variantele gata preparate, de produse semi-preparate pe care le găsim în magazine nu sunt, de cele mai multe ori, o alegere bună, pentru că există tot felul de produse de genul pate vegetal, parizer sau cascaval vegetal, etc", a explicat dr. Lygia Alexandrescu, nutriționist acreditat de Comitetul Internațional Olimpic.
Vezi și: Tirzepartida, efect în cazul diabetului și obezității. Are efect în cazul a 99% dintre pacienți
Grăsimile hidrogenate, capcană periculoasă pentru sănătate
Una dintre cele mai mari capcane ale alimentației de post este adaosul de grăsimi hidrogenate. Acestea sunt greu de digerat de către organism și pot duce la creșterea colesterolului, ceea ce reprezintă un risc major pentru sănătatea cardiovasculară. Grăsimile trans sunt asociate cu multiple afecțiuni, iar consumul excesiv poate avea un impact negativ pe termen lung asupra organismului.
"Dacă ne uităm pe eticheta alimentară vom vedea însă că este departe de a avea ceva natural, în sensul că orice etichetă alimentară care începe cu descrierea apă, deci cu apa ca principal ingredient, sau cu pastă de soia într-un procent foarte mic, adică undeva sub 30%, practic sunt niște preparate formate din grăsimi saturate, din grăsimi hidrogenate care sunt total contraindicate organismului uman", a explicat dr. Lygia Alexandrescu, nutriționist acreditat de Comitetul Internațional Olimpic, în exclusivitate pentru DC Medical.

Produse de post - FOTO: Freepik@sedaeva
Alternative naturale preparate acasă
Cel mai bun mod de a ține post și de a rămâne sănătoși este să ne bazăm pe rețetele tradiționale, pregătite acasă.
"Care este soluția în acest caz? Dacă vrem să mâncăm de post, atunci este de preferat să facem pate de ciuperci sau năut facut în casă, pentru 2-3 zile Produsele de casă rezistă 2-3 zile în frigider, așadar, nu este nevoie să gătim zilnic", a mai explicat dr. Lygia Alexandrescu.
Vezi și: Sistemul imunitar, rol în dezvoltarea și tratarea cancerului. Mre11, proteina care dezvoltă tumorile
Sarea și glutamatul de sodiu, gust și dependență
Un alt ingredient frecvent adăugat produselor de post gata preparate este sarea, care este folosită pentru a îmbunătăți gustul. Din păcate, consumul excesiv de sare poate duce la creșterea tensiunii arteriale și alte probleme de sănătate. Pe lângă sare, mulți producători adaugă și glutamat de sodiu (E 621), un potențiator de gust care poate crea dependență. Acest ingredient stimulează apetitul și poate deveni un factor de risc pentru creșterea în greutate.
"Una dintre marile capcane în cazul produselor gata preparate, etichetate ca fiind de post, este adaosul de substanțe care se digeră foarte greu sau pe care organismul nu le cunoaște, adică grăsimile hidrogenate, care duc la creșterea colesterolului.
Sare foarte multă, pentru că un produs de post nu este foarte gustos și atunci se adaugă multă sare, glutamat de sodiu, acel E 721 care se regăsește peste tot, potențiatorul de gust despre care știm foarte bine că dă adicție, este un neuro-transmițător care dă dependență. Sare multă, grăsime multă înseamnă, la final, creștere în greutate.
Așadar, surogatele alimentare e bine să nu fie consumate și să plecăm de la rețetele de bază și gătite în casă", a explicat dr. Lygia Alexandrescu, nutriționist acreditat de Comitetul Internațional Olimpic, în exclusivitate pentru DC Medical.
- 
                        Un test de salivă ar putea descoperi insuficiența cardiacă04.11.2025, 09:28
 - 
                        
 - 
                        
 - 
                        Pastila care ar putea opri complicațiile diabetului03.11.2025, 21:00
 - 
                        Gestul simplu care poate încetini îmbătrânirea creierului cu până la 20%03.11.2025, 20:03
 
Fața ascunsă a dependenței, subiectul săptămânii la DrPsy
EXCLUSIV Totul despre cancerul colorectal. Dr. Eliza Gangone (SANADOR), la DC Medical și DC News
CNAS: Nu există date exacte despre numărul persoanelor asigurate după 1 septembrie 2025
EXCLUSIV Limfedemul, complicația ascunsă după operația de cancer mamar. Ramona Schenker: Invalidantă pentru paciente
EXCLUSIV Congelarea ovocitelor, cheia fertilității după 35 de ani. Dr. Lucia Luchian: Procedură simplă
EXCLUSIV Dr. Oana Dolofan spune cu ce afecțiuni severe se confundă durerea de stomac
EXCLUSIV Semnele de alarmă din sarcină care trebuie să te trimită la medic. Dr. Ingrid Gheorghe (SANADOR): Necesită prezentare imediată
EXCLUSIV "Știm exact ce provoacă infarct și AVC cu mulți ani înainte!" Lecția profesorului John Deanfield, cardiolog de renume
Neurofeedback, soluția modernă pentru echilibru mental și performanță, la Dr. PSY
EXCLUSIV Metode terapeutice pentru cancer, explicate de dr. Lucia Stănculeanu. Opțiuni în funcție de stadiul bolii
EXCLUSIV Torsiunea testiculară: simptome și testul care pune diagnosticul. Dr. Bogdan Pârlițeanu: Trebuie intervenit în maxim 4 - 6 ore!
EXCLUSIV Boala varicoasă, complicații. Dr. Anca Chitic: Potențial letal foarte mare
EXCLUSIV Liderul neurochirurgiei europene, impresionat de rezidenții români: Sunt dornici să învețe și vor să devină excelenți!
EXCLUSIV Radiografia sistemului medical. Ce vrea ministerul și care sunt așteptările cadrelor medicale
EXCLUSIV Psihoterapeutul Ioana Milea, la ”Dr.Psy”, live la DC Medical, DCNews și DCNewsTV
EXCLUSIV Când poți face a doua procedură FIV, dacă prima nu a ieșit. Lucia Luchian, vești bune pentru cupluri
EXCLUSIV Prevenția cancerului de col, sub semnul întrebării. Conf. univ. dr. Michael Schenker: A fost un adevărat șoc
EXCLUSIV Când ar trebui să se adreseze un cuplu medicului specialist în infertilitate. Dr. Lucia Luchian: Foarte important
EXCLUSIV Biopsia lichidă, tehnica ce poate salva mii de vieți în lupta cu cancerul
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy
EXCLUSIV Câte scaune pe zi e normal să ai? Primul semn că ești constipat
Cum a reușit Andreea Mantea să scape de kilogramele nedorite
EXCLUSIV Medicina cu patru P-uri, aplicată în oncologie. Dr. Eduard Dănăilă (SANADOR): Personalizată, predictivă, preventivă și participativă
Acesta este tratamentul care elimină cancerul. Funcționează în cazul fiecărui pacient și este folosit și în România.
