Adolescenții cu ADHD, mai mult somn, dovedit benefic. Studii

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Adolescenții cu ADHD au nevoie de mai mult somn
Adolescenții cu ADHD au nevoie de mai mult somn

Adolescenții cu tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) ar putea avea nevoie de mai mult somn pentru a se concentra mai bine, a putea să-și planifice și să-și controleze emoțiile. 

Constatarile - primele de acest gen la tinerii cu ADHD – au fost prezentate, la reuniunea anuala a Societății Fiziologice Americane (APS), la Experimental Biology 2019, în Orlando, Florida, scrie sciencedaily.com.

ADHD este una dintre cele mai frecvente tulburări neuro-comportamentale la copii și adolescenți. Persoanele cu ADHD au adesea probleme cu funcția executivă, care sunt abilități care contribuie la concentrarea, atenția și gestionarea timpului.

Provocările funcției executive la tineri pot afecta performanța academică, abilitățile sociale și dezvoltarea emoțională. Studiile anterioare au descoperit că lipsa somnului contribuie la funcționarea mai slabă a adolescenților, dar adolescenții cu ADHD nu au fost studiați.

Cercetatorii de la Cincinnati Children's Hospital Medical Center au măsurat funcția executivă la voluntari adolescenți cu ADHD după două studii separate de somn. Voluntarii au petrecut o săptămână în care somnul lor a fost limitat la șase ore și jumătate pe noapte, urmată de o săptămână în care li s-a permis să doarmă până la nouă ore și jumătate în fiecare noapte.

Mai mult somn, efecte notabile 

După fiecare încercare, echipa de cercetare a administrat „inventarul de evaluare a comportamentului funcției executive”, ediția a doua (BRIEF2), o măsură larg utilizată a funcției executive la copiii până la vârsta de 18 ani. BRIEF2 evaluează domenii funcționale executive cum ar fi memoria de lucru, planificarea și organizarea, controlul emoțional, inițierea și inhibarea.

Testele au arătat deficite semnificative în toate zonele evaluate după săptămâna de restricționare a somnului, comparativ cu săptămâna în care smnul a fost prelungit. „Creșterea timpului de somnu poate avea un impact semnificativ și pozitiv asupra funcționării academice, sociale și emotionale la adolescenții cu ADHD, iar somnul poate fi o țintă viitoare importantă pentru intervenții viitoare", au scris cercetătorii.

 

Studiul original, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel