Copiii concepuți in vitro, risc de hipertensiune arterială. Studii

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Copil  FOTO: pexels.com
Copil FOTO: pexels.com

Copiii care au fost concepuți in vitro ar putea avea o predispoziție pentru creșterea tensiunii arteriale, la vârsta adolescenței. Un studiu în acest sens dă câteva indicii.

Un mic studiu a constatat că bebelușii care au fost concepuți folosind tehnologia de reproducere asistată (ART) ar putea fi mai predispuși să facă hipertensiune arterială la vârsta adolescenței, decât cei concepuți în mod natural, potrivit health.harvard.edu.

Aproape 2% dintre copiii născuți în Statele Unite sunt concepuți prin ART, cel mai frecvent prin fertilizare in vitro, în care spermă și ovulele sunt amestecate într-un recipient de laborator.

În anul 2012, cercetătorii au descoperit că bebelușii sănătoși născuți prin ART aveau riscuri mai mari decât ceilalți săi să aibă semne de îmbătrânire prematură a vaselor lor de sânge.

Valorile tensiunii arteriale, mărite

Pentru studiul actual, aceștia au comparat 54 dintre copiii concepuți prin ART (care aveau vârstă de 16 ani, în medie) cu 43 de copii în vârstă și sex, care au fost concepuți în mod natural.

Adolescenții din grupul celor concepuți cu ajutorul tehnologiei de reproducere asistată aveau valori mai ridicate ale tensiunii arteriale, iar opt au avut valori de 130/80 mm Hg (considerate tensiune arterială ridicată în acest studiu) comparativ cu doar unul dintre adolescenții din celălalt grup.

Constatările justifică cercetări suplimentare, dar sugerează că oamenii concepuți cu ajutorul tehnologiei ar trebui sa fie în continuare vigilenți cu privire la menținerea obținerea tensiunii arteriala în valori normale, potrivit unui editorial care însoțește studiul, care a fost publicat în September Journal of the American College of Cardiology.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel