Gemenii neidentici. Testosteronul prenatal influențează comportamentul fetelor

Angela Sabău |
Data publicării:
Gemenii neidentici
Gemenii neidentici

Femeile care au un frate geamăn ar putea avea mai puține șanse în viață, arată un studiu norvegian. Expunerea la testosteron prenatal le influențează, fetelor, comportamentul.

Femeile care au un frate geamăn au mai puțin șanse să absolve n liceu sau colegiu, cânștigă mai puțin în perioada de până în 30 de ani, au mai puține șanse să se căsătorească și sunt mai puțin fertile. Aceasta este concluzia uui studiu ealizat de New Northwestern University.

Este cel mai amplu și mai riguros studiu de acest fel, în care cercetătorii de la Northwestern University and Norwegian School of Economics au analizat date despre toate nașterile gemene din Norvegia pe o perioadă de 12 ani. Ei au constatat că femeile care, înainte de a fi născute, au fost expuse în uterul mmeilor la hormoni masculini datorită fratelui geamăn, au avut rezultate mai slabe în educație și muncă, precum și șanse mai mici să se căsătorească și fertilitate mai slabă, ca adulți.

"Nimeni nu a fost în măsură să studieze modul în care gemenii de sex masculin le influențează pe surorile lor gemene la o scara atât de mare", a spus autorul studiului, Krzysztof Karbownik, economist și cercetător asociat la Institutul de Cercetări Politice (IPR) al Universității Northwestern. "Acesta este primul studiu care a urmărit datele mai mult de 30 de ani, de la naștere până la școală și maturitate, pentru a arăta că expunerea în uter la hormonii fratelui geamăn le influențează fetelor inclusiv gradul de școlarizare, câștigurile salariale sau fertilitatea.”

Dovezi ale influenței hormonilor din viața intrauterină

Studiul numit "Dovezile că transferul prenatal de testosteron de la gemeni de sex masculin reduce fertilitatea și succesul socio-economic al co-gemeni lor de sex feminin" a fost publicat în 18 martie în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Cercetatorii au folosit date despre 13.800 de gemeni născuți între anii 1967 și 1978 pentru a arăta că femeile expuse in utero la un frate geamăn au mai puține șanse de a absolvi liceul (-15,2%), de a-și termina facultatea (-3,9%) sau de a se căsători -11,7%). De asemenea, au rate de fertilitate mai scăzute (-5,8%) și venituri pe cicluri de viață (-8,6%).

Studiul susține ipoteza „transferului de testosteron gemeni", care spune că femelele din perechi de gemeni bărbați-femei sunt expuse la mai mult testosteron în uter prin intermediul lichidului amniotic sau prin fluxul sanguin al mamei pe care îl împart cu fratele lor geamăn. O explicație pentru efectele pe termen lung pe care cercetătorii au descoperit-o este cea care se referă la schimbările de comportament, care au fost demonstrate anterior la fetele care au frate geamăn.

Spre deosebire de sexul feminin, cercetătorii au descoperit că gemenii de sex masculin nu au aceleași consecințe pe termen lung, cauzate de „expunerea la o soră geamănă in utero”. "Aceasta este o poveste despre biologia diferențelor sexuale", a declarat co-autorul David Figlio, decanul Northwestern's School of Education and Social Policy and IPR. "Nu arătăm că femeile expuse sunt în mod necesar mai «masculinizate», dar concluziile noastre sunt în concordanță cu ideea că expunerea pasivă la testosteronul prenatal schimbă educația femeilor, piața forței de muncă și rezultatele fertilității.”

În timpul perioadelor de dezvoltare sensibile in utero, steroizii produși de ovare și testicule, inclusiv testosteronul, ajută la stabilirea diferențelor biologice între bărbați și femei. Studii anterioare, mai mici, au sugerat că o astfel de expunere la hormoni de sex opus poate duce la schimbări de durată în comportament și în alte trăsături. Pe de altă parte, s-a observat, de asemenea, că efectele socializării - sau fiind o femeie crescută alături de un frate geamăn - ar putea explica, de asemenea, diferitele comportamente și rezultate prezentate de studiile anterioare.

Pentru a separa efectele testosteronului fetal de socializarea postnatală, echipa de cercetare a repetat analizele concentrându-se doar pe gemenii de sex feminin ai căror frați gemeni - fie surori gemene, fie frați gemeni - au murit la scurt timp după naștere și astfel au fost crescuți ca singletons. Rezultatele au rămas neschimbate în acest eșantion, furnizând dovezi puternice că efectele pe termen lung pe care le-au descoperit sunt  datorate expunerii prenatale, mai degrabă decât socializarea postnatală.

Fertilizarea in vitro favorizează nașterile multiple

Aproape dublarea ratelor de nașeri de gemeni în multe țări din 1980 - rezultatul femeilor care aduceau pe lume copii mai târziu în viață și creșterea cazurilor de fertilizare in vitro (FIV) - înseamnă că un număr tot mai mare de femei din întreaga lume sunt expuse testosteronului prenatal de la bărbații lor geamăn.

Cercetătorii avertizează că nu dispun de informații despre toate posibilele rezultate și este posibil să existe și ca efecte pozitive ale expunerii la testosteron. Mai mult, efectele pe termen lung ale expunerii prenatale la testosteron, care implică probabil schimbări comportamentale, se pot schimba, ca norme sociale care reglează schimbarea de gen. "Este important să subliniem faptul că constatările noastre se aplică societății norvegiene în perioada de studiu, dar nu se pot aplica în mod egal în alte societăți sau în medii culturale.

De exemplu, dacă normele de gen se schimbă în cadrul unei societăți, acceptarea unei game mai largi de comportamente ar putea minimiza efectele ulterioare asupra rezultatelor, cum ar fi terminarea școlii sau căsătoria", a declarat co-autorul studiului, Christopher Kuzawa, profesor de antropologie și coleg al IPR, a cărui cercetare se concentrează asupra rolurilor pe care mediile intrauterine și timpurii postnatale le au asupra dezvoltării și pe termen lung, pe termen lung. "Practic, aflăm că există unele efecte biologice pe termen lung foarte interesante, pentru femeile care au un frate geamăn", a spus Kuzawa. "Dar să privim aceste efecte ca "pozitive" sau "negative", asta poate depinde de cultură."

"În timp ce am descoperit efecte moderate la nivel național, aceste rezultate reflectă diferențe medii. Nu toți vor fi afectați în același mod și unii gemeni de sex feminin pot să nu fie afectați deloc. Și aceste efecte sunt foarte puțin probabil să afecteze decizia individuală de fertilitate a unei femeie sau cuplu, având în vedere că gemenii sunt un procent mic de nașteri, iar perechile de sex masculin-feminin, chiar mai rare."

"Cu siguranță, nu susținem vârsta înaintată pentru a da naștere unui copil sau utilizarea FIV, care sunt decizii complexe făcute de persoane care care trebuie să ia în calcul o serie de factori personali", a spus Karbownik.

 

Studiul original, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel