Zahărul, îmbunătățește starea de spirit? Mitul poftei de dulce
Un studiu recent demonstrează că dulciurile și zahărul nu oferă o stare de bine, dimpotrivă, deși percepția tuturor e cu totul alta.
Cercetătorii de la universitățile Humboldt din Germania, Lancaster și Warwick din Marea Britanie au publicat un studiu care sugearează că zahărul și dulciurile par să dăuneze sănătății psihologice pe termen lung.
Ideea acestui studiu a plecat de la percepția publicului care cred cu tărie că zahărul îmbunătățește starea de spirit, se arată pe medicalnewstoday.com.
Autorii studiului au folosit date din 31 de studii existente, făcute pe adulți sănătoși. Au analizat toate efectele administrării orale acute a carbohidraților, spre deosebire de efectele pe termen lung. S-au uitat la diferentele dintr-o serie de parametri psihologici - vigilenta, depresia, calmul, oboseala, confuzia, tensiunea si furie -, au analizat efectul aportului de zahăr după diferite durate de timp – analizele efectelor la fiecare interval: la 0-30 minute, 31-60 minute și peste 60 de minute.
Zahărul scade vigilența
Nu s-a găsit nicio dovadă a vreunei schimbări de dispoziție în niciunul din momentele de timp după ingestia de carbohidrați. Dar, susțin autorii, consumul de zahăr a fost legat de scăderea vigilenței și de niveluri mai ridicate de oboseală în prima oră după ingestie.
Potrivit acestora, pofta de dulce este un mit și o gustare dulce este probabil să scadă starea de spirit și să ne facă să ne simțim obosiți.
„Sperăm că rezultatele noastre vor merge mult pentru a risipi mitul poftei de dulce și pentru a informa politicile de sănătate publică pentru a reduce consumul de zahăr", a afirmat unul dintre autori, Elizabeth Maylor de la Universitatea din Warwick, citată de medicalnewstoday.com.
Idei similare au fost menționate și pe site-ul Universității Warwick.
Percepția mâncării, obiceiuri alimentare
Un alt autor al cercetării, Sandra Sünram-Lea, sublinia nevoia promovării unui stil de viață sănătos plecând de la creșterea obezității și a diabetului zaharat: „Constatările noastre arată că băuturile sau gustările dulci nu oferă «un plin de combustibil» ca să ne facă să fim mai alerți".
Autorii cercetării au mai punctat că „modul în care percepem produsele alimentare influențează puternic opțiunile noastre alimentare".
Întrebări fără răspuns
Cercetătorii recunosc că studiul lor este limitat și nu știu dacă în combinație cu alte elemente nutritive ar afecta mai mult buna-dispoziție sau starea emoțională. Aceștia susțin că efectului consumului de zahăr ar putea fi diferit la persoanele cu anumite afecțiuni sau la copii.
Studiul a fost publicat în revista Neuroscience & Biobehavioral Reviews. El poate fi citit AICI.
-
-
-
Vitamina D și K2: cum să le iei corect pentru oase și inimă sănătoasă02.12.2025, 21:48
-
-
Durerea cronică crește semnificativ riscul hipertensiunii arteriale02.12.2025, 18:12
Dacă pui sare în chiuvetă, uite ce se întâmplă!
Mersul japonez topește kilogramele și scade tensiunea. Uite ce trebuie să faci
De ce să fierbi apa înainte de a face cuburi de gheață
Ai fiert greșit ouăle. Cum se fierb, de fapt, pentru a le curăța ușor
Pune o lumânare în congelator. Motivul e genial!
Ai probleme cu somnul și ești stresat? Cum te poate ajuta un covor. Cum să dormi mai bine prin "împământare"
Ce să NU faci de Paște și ce să NU mănânci după post. Greșeala pe care o fac mulți români - recomandări INSP
Recomandări ale specialiştilor INSP în contextul sărbătorilor pascale.
Ce se întâmplă dacă NU mănânci înainte de operație. Un studiu dă totul peste cap
Ți s-a spus să nu mănânci înainte de operație? S-ar putea să fi fost degeaba. Uite ce s-a descoperit.
De ce să nu mai ții roșiile în frigider
Află de ce nu ar trebui să mai păstrezi roșiile în frigider. Uite cum să le depozitezi corect pentru a te bucura de aroma lor naturală.
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
De ce nu trebuie să ții niciodată paharul de vin de cupă
Află de ce nu este recomandat să ții paharul de vin de cupă.
Băile de gheață: miracol pentru sănătate sau risc ascuns? Iată ce spune știința
Ce să faci imediat și ce să NU faci dacă simți miros de gaz în casă
Când trebuie adăugat pătrunjelul în mâncare. Greșeala pe care o faci când gătești
Idei geniale de a refolosi sticlele de medicamente pe care le arunci
Plimbările zilnice: beneficii pe care sigur nu le-ai știut. Cât trebuie să mergi pe jos dacă ai peste 50 de ani
Acest ingredient desfundă canalizarea instant. Nu este bicarbonatul
Oțetul, aliatul tău pentru picioare fine, hidratate și fără miros neplăcut
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Dozatoarele de săpun lichid și dezinfectant: de ce NU ar trebui apăsate de sus?
Acesta este motivul pentru care ar trebui să pui orez în dulap
De ce ar trebui să pui orez în dulap. 6 lucruri utile pe care le poți face cu orezul.
Știința spune să folosiți ventilatoarele până când temperatura este de 27°C. Trucul simplu care scade factura la curent
Australienii au descoperit TRUCUL genial care îți scade factura la curent cu până la 90% vara!
Motivul uimitor pentru care NU ar trebui să speli hainele la 40 de grade
De ce nu ar trebui să speli hainele la 40 de grade.
