Orele la care trebuie să bei cafeaua. Când e momentul să te oprești
Aceasta este ora exactă la care trebuie să îți bei cafeaua.
Un studiu recent demonstrează că dulciurile și zahărul nu oferă o stare de bine, dimpotrivă, deși percepția tuturor e cu totul alta.
Cercetătorii de la universitățile Humboldt din Germania, Lancaster și Warwick din Marea Britanie au publicat un studiu care sugearează că zahărul și dulciurile par să dăuneze sănătății psihologice pe termen lung.
Ideea acestui studiu a plecat de la percepția publicului care cred cu tărie că zahărul îmbunătățește starea de spirit, se arată pe medicalnewstoday.com.
Autorii studiului au folosit date din 31 de studii existente, făcute pe adulți sănătoși. Au analizat toate efectele administrării orale acute a carbohidraților, spre deosebire de efectele pe termen lung. S-au uitat la diferentele dintr-o serie de parametri psihologici - vigilenta, depresia, calmul, oboseala, confuzia, tensiunea si furie -, au analizat efectul aportului de zahăr după diferite durate de timp – analizele efectelor la fiecare interval: la 0-30 minute, 31-60 minute și peste 60 de minute.
Nu s-a găsit nicio dovadă a vreunei schimbări de dispoziție în niciunul din momentele de timp după ingestia de carbohidrați. Dar, susțin autorii, consumul de zahăr a fost legat de scăderea vigilenței și de niveluri mai ridicate de oboseală în prima oră după ingestie.
Potrivit acestora, pofta de dulce este un mit și o gustare dulce este probabil să scadă starea de spirit și să ne facă să ne simțim obosiți.
„Sperăm că rezultatele noastre vor merge mult pentru a risipi mitul poftei de dulce și pentru a informa politicile de sănătate publică pentru a reduce consumul de zahăr", a afirmat unul dintre autori, Elizabeth Maylor de la Universitatea din Warwick, citată de medicalnewstoday.com.
Idei similare au fost menționate și pe site-ul Universității Warwick.
Un alt autor al cercetării, Sandra Sünram-Lea, sublinia nevoia promovării unui stil de viață sănătos plecând de la creșterea obezității și a diabetului zaharat: „Constatările noastre arată că băuturile sau gustările dulci nu oferă «un plin de combustibil» ca să ne facă să fim mai alerți".
Autorii cercetării au mai punctat că „modul în care percepem produsele alimentare influențează puternic opțiunile noastre alimentare".
Cercetătorii recunosc că studiul lor este limitat și nu știu dacă în combinație cu alte elemente nutritive ar afecta mai mult buna-dispoziție sau starea emoțională. Aceștia susțin că efectului consumului de zahăr ar putea fi diferit la persoanele cu anumite afecțiuni sau la copii.
Studiul a fost publicat în revista Neuroscience & Biobehavioral Reviews. El poate fi citit AICI.
Aceasta este ora exactă la care trebuie să îți bei cafeaua.
Află de ce nu este recomandat să ții paharul de vin de cupă.
Dacă ai oricare dintre aceste simptome, nu aștepta! Sună la urgențe imediat!
De ce ar trebui să pui orez în dulap. 6 lucruri utile pe care le poți face cu orezul.
Ai șters vreodată telefonul cu spirt? Ce urmează să afli s-ar putea să te șocheze.
Recomandări ale specialiştilor INSP în contextul sărbătorilor pascale.
Află de ce nu ar trebui să mai păstrezi roșiile în frigider. Uite cum să le depozitezi corect pentru a te bucura de aroma lor naturală.
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână. Cele 5 efecte uimitoare de care trebuie să afli.