Adulții cu diabet zaharat de tip 2, risc crescut de a face cancer

Adulții care au diabet de tip 2 sunt de obicei supravegheați și tratați pentru a controla sau elimina factorii de risc pentru bolile cardiovasculare. Dar cercetătorii englezi au descoperind, analizând...
Cancerul a depășit bolile cardiovasculare ca fiind cea mai frecventă cauză de deces la adulții scoțieni cu diabet zaharat de tip 2, potrivit unui studiu publicat în Journal of Diabetes Investigation.
Citește și: Glicemia, semne că nivelul zahărului din sânge e scăpat de sub control
Riscul crescut de mortalitate asociat cu diabetul zaharat este binecunoscut. Se știe că diabetul nediagnosticat, spre exemplu, provoacă, printre altele, infarct și parodontită.
Scopul studiului publicat ieri, însă, a fost acela de a determina cauzele de deces ale persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 din Ayrshire și Arran, regiuni din Scoția, între 2009 și 2014, și de a le compara cu ratele de mortalitate la nivel național. Concluzia schimbă însă lucrurile deja știute.
Cancer, risc mai mare decât cel pentru boli cardiovasculare
În urma analizei datelor colectate, cercetătorii au stabilit că cea mai comună cauză de deces la scoțienii din cele două regiuni a fost cancerul (27,8%), urmat de boala cardiacă (24,1%). Mai mult, a fost înregistrat în număr mai mare de decese în rândul femeilor, față de cel al bărbaților.
Rezultatele studiului au confirmat un risc crescut de deces timpuriu la persoanele cu diabet zaharat de tip 2 comparativ cu populația generală și au sugerat că deși, în general, factorii de risc cardiovascular sunt tratați cu agresivitate, nu trebuie ignorat riscul de cancer, care are o importanță mai mare în cauzele de deces.
-
Alimente care îți pot crește starea de bine după 50 de ani17.09.2025, 10:26
-
-
Diferența dintre medic specialist și medic primar16.09.2025, 21:22
-
Diferența dintre control medical și consult medical16.09.2025, 18:50
-
Peștele, pastila naturală de Omega-3. Dr. Lygia Alexandrescu: Efect cardioprotector. Scade colesterolul și trigliceridele
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Testul de respirație care depistează diabetul în câteva minute
Peștele care conține cea mai mare cantitate de Vitamina D. Dr. Lygia Alexandrescu: Una din cele mai bune surse alimentare. Furnizează jumătate din doza zilnică
Acesta este peștele cu cea mai mare cantitate de Vitamina D.
Soia, alimentul distrus de studii și de nutriționistul Ligia Pop: Nu este pentru oameni! Nu este sănătos. A fost interzis și pentru animale
Obezitatea, două componente: hipertrofică și hiperplazică. Prof. dr. Bogdan Timar: În momentul în care vom încerca să slăbim provocarea va fi una mai importantă
ARFID: ce este, cum se manifestă și de ce nu e doar “moft la mâncare”
De ce ne îngrășăm. Detaliul esențial care duce la acumularea de kilograme nedorite. Dr. Mihai Comșa: Să nu ne păcălim
Ce se întâmplă cu glicemia când mănânci carne cu garnitură. Mihaela Bilic explică ce se petrece în corp când le asociezi
Mănânci carne cu garnitură? Ei bine, te-ai gândit vreodată ce se întâmplă când le asociezi?
Otrava din cafea care ne îmbolnăvește. Ce greșeală facem când ne bem cafeaua
Postul Crăciunului: adevărul despre produsele de post. Ingredientul care dăunează sănătății. Dr. Lygia Alexandrescu: Nu e o alegere bună
Primul semn că ai ajuns la epuizare. Psihoterapeut: Asta înseamnă că viaţa ta e foarte haotică
Mănânci emoțional fără să știi? Care este adevărata cauză din spatele kilogramelor în plus.
Ce este echilibrul energetic. Dr. Bogdan Timar: E vorba de consum. Activități sedentare
De ce pe vremuri oamenii erau mai slabi și care este motivul pentru care ne îngrășăm chiar dacă nu prea mâncăm.
Magneziul și Cromul, esențiale pentru gestionarea diabetului. Reduc glicemia
Aceste două minerale sunt esențiale pentru a gestiona diabetul. Scad nivelul glicemiei.
Ce trebuie să știi despre mici și sarmale. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Obiceiurile alimentare se schimbă greu
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Cocktailurile de aditivi care pot crește riscul de diabet. Pericolul ascuns în alimentația zilnică
Prediabet și diabet: diferențe, simptome și cum le poți preveni. Fă acest TEST
Cum îți dai seama dacă ai prediabet? Fă acest test simplu acum! Află care sunt, de fapt, valorile normale ale glicemiei.
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Diabetul de tip 2 poate fi inversat fără medicamente. Studiu: Până la 80% dintre pacienți au scăpat de boală doar pentru că au slăbit
Educația nutrițională, esențială. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Farfuria corectă trebuie aplicată
Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.
Prepararea termică a fructelor, efect asupra nutrienților. Dr. Lygia Alexandrescu: Se transformă într-un aliment fără viață
Controlul strict al tensiunii arteriale reduce riscul de infarct la diabetici. Scăderea tensiunii arteriale protejează inima diabeticilor
Diabetul are un impact major asupra întregului organism, inclusiv a inimii. Cum trebuie, de fapt, să reduci riscul de infarct.