Adulții cu diabet zaharat de tip 2, risc crescut de a face cancer

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Diabetul are o incidență mai mare la cei cu boala inflamatorie intestinală
Diabetul are o incidență mai mare la cei cu boala inflamatorie intestinală

Adulții care au diabet de tip 2 sunt de obicei supravegheați și tratați pentru a controla sau elimina factorii de risc pentru bolile cardiovasculare. Dar cercetătorii englezi au descoperind, analizând diabeticii din două zone din Scoția, că de fapt riscul de deces din cauza cancerului e mai mare decât cel din cauza bolilor cardiovasculare. 

Cancerul a depășit bolile cardiovasculare ca fiind cea mai frecventă cauză de deces la adulții scoțieni cu diabet zaharat de tip 2, potrivit unui studiu publicat în Journal of Diabetes Investigation.

Citește și: Glicemia, semne că nivelul zahărului din sânge e scăpat de sub control

Riscul crescut de mortalitate asociat cu diabetul zaharat este binecunoscut. Se știe că diabetul nediagnosticat, spre exemplu, provoacă, printre altele, infarct și parodontită

Scopul studiului publicat ieri, însă, a fost acela de a determina cauzele de deces ale persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 din Ayrshire și Arran, regiuni din Scoția, între 2009 și 2014, și de a le compara cu ratele de mortalitate la nivel național. Concluzia schimbă însă lucrurile deja știute.

Cancer, risc mai mare decât cel pentru boli cardiovasculare

În urma analizei datelor colectate, cercetătorii au stabilit că cea mai comună cauză de deces la scoțienii din cele două regiuni a fost cancerul (27,8%), urmat de boala cardiacă (24,1%). Mai mult, a fost înregistrat în număr mai mare de decese în rândul femeilor, față de cel al bărbaților.

Rezultatele studiului au confirmat un risc crescut de deces timpuriu la persoanele cu diabet zaharat de tip 2 comparativ cu populația generală și au sugerat că deși, în general, factorii de risc cardiovascular sunt tratați cu agresivitate, nu trebuie ignorat riscul de cancer, care are o importanță mai mare în cauzele de deces.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel