Aerosolii cu dexametazonă, nerecomandate copiilor. Mihai Craiu: Nu puneți sănatatea copiilor în pericol! Pot să apară efecte adverse grave

Monika Baciu |
Data publicării:
aerosolii cu dexametazona - FOTO: Freepick
aerosolii cu dexametazona - FOTO: Freepick

Aerosolii cu dexametazonă pot fi periculoși pentru copii

Aerosolii cu dexametazonă pot face mai mult rău decât bine. Medicul pediatru, Mihai Craiu atrage atenția asupra folosirii aerosolilor cu dexometazonă. Terapia cu aerosoli este o metodă de tratament pentru pacienţii cu infecţii la nivelul căilor respiratorii superioare.

Această alternativă este recomandată adesea de medici, mai ales pentru tratarea preşcolarilor şi a copiilor mici. Aerosolii sunt nişte particule care se inhalează în plămâni prin căile respiratorii, aceste particule foarte fine putând să fie de substanţă lichidă sau solidă.

”Revin la subiectul "favorit" de controversă în ce privește tratamentul maladiilor respiratorii cu dexametazonă nebulizată, folosind drept substanță activă cea din fiola de dexametazonă injectabilă

.Pot întelege care este unul din factorii importanți ce au produs acest mit tipic românesc - nu se găsește Flixotide nebules. Dar trebuie să ne uităm la dovezi și la protocoale, înainte de a face improvizații periculoase.

Într-o postare veche, ante-pandemică, vorbeam despre ineficiența și inadecvarea acestei practici. Față de cele notate acolo aș mai adăuga că nici la cai (cum scriam atunci) nu mai sunt dovezi de eficacitate ale acestei abordări.

Dacă există unele (rare) sugestii de utilizare a dexametazonei nebulizate, atunci acestea au legătură, mai degrabă, cu specialitatea ORL și nu cu plămânii. Un articol vechi, de 20 de ani, documentează utilizarea dexametazonei nebulizate în crup (adică în laringită).

Mesajul practic pentru părinți - un copil care este atât de puțin bolnav, încât poate să facă tratament acasă, NU are nevoie de nebulizări.

Cu atât mai puțin cu dexametazonă! Nu puneți sănatatea copiilor în pericol! Pot să apară efecte adverse grave, mult mai grave decât răceala obișnuită care a generat această recomandare”, scrie medicul pediatru Mihai Craiu.

Vezi și: Vlad Ciurea, planuri mari pentru Academia Română și Liceul Șaguna, Brașov: Pentru oameni detașați de lucrurile urâte, scandal, politică

Ce este terapia cu aerosoli

În cele mai multe dintre situaţii, aerosolii sunt utilizaţi în tratamentul pentru tuse, rinoree şi respiraţie dificilă. Mai multe studii au evidenţiat faptul că folosirea aparatului cu aerosoli ajuta la o însănătoşire mai rapidă decât în cazul administrării de medicamente clasice pentru tratarea respectivelor afecţiuni.

De asemenea, folosirea unui aparat cu aerosoli favorizează relaxarea muşchilor căilor respiratorii.

Vezi și: Ce se întâmplă în creier când bei VIN sau țuică. Vlad Ciurea: Se stafidește. Doza de alcool este pentru fiecare în parte

Dr Mihai Craiu, despre dexametazonă: se administrează doar în anumite condiții, nu la sfatul unui prieten!

MESAJUL DE LUAT ACASĂ - Dexametazona este un corticosteroid cu efecte foarte puternice și este destinată bolilor grave, administrată pe cale orală sau injectabilă. Nu se dă sub formă de aerosoli, nici acum și nici după Pandemie. (....)

Și, mai ales, nu se administrează ca automedicație sau la sfatul unui prieten!

Aceasta este o postare destinată emoțiilor colective care sunt dominate de panică în fața COVID-19. Se pare că există acum cel puțin o speranță de tratament, cu efecte favorabile, în această maladie cu multe necunoscute.

Comentariile despre experiențe individuale (pozitive sau negative) în cursul tratamentului cu Dexametazonă sunt IRELEVANTE în contextul acestei postări. Este vorba DOAR despre pacienții COVID-19 cu forme medii/severe de boală!!”, a scris dr Mihai Craiu pe pagina de Facebook intitulată Spitalul Virtual pentru Copii. 

Vezi și: Câte ore e bine să dormim și câte cafele putem bea pe zi. Ciurea: O să rămâneți foarte uimiți

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel