Ai cearcăne? Ce boli grave ascund

Cearcane
Cearcane

Cearcănele sub pleoapele inferioare sunt frecvente la bărbați și femei. Adesea însoțite de pungi, cearcănele te pot face sa pari mai în vârstă decât ești. 

Cearcănele au la bază procesul de oxidare a hemoglobinei, prin care enzimele, inclusiv hemoglobina, sunt descompuse, de aceea apar zone negre-albăstrui acolo unde pielea este mai subțire, adică sub ochi.

Ce boli ascund cearcănele

Cearcănele mai mari și de culoare mai închisă apar, de regulă, la persoanele cu pielea mai închisă la culoare, acest fapt datorându-se excesului de melanină. Persoanele care au așa-zisele pungi sub ochi, trebuie să știe că acestea apar în cazul unei circulații deficitare de sânge sau din cauza retenției de apă.

Atunci când cearcănele apar din cauza retenției de apă, trebuie avut în vedere consumul excesiv de sare, tabagismul și alte obiceiuri nesănătoase care duc, în timp, la boli cardiace, boli ale glandei tiroide sau boli de ficat și rinichi. Mare atenția și la nasul veșnic înfundat, căci venele care drenează din ochi în nas se pot dilata și umple cu lichid care capătă o culoare închisă.

Anemie sau afecțiuni pulmonare

Culoarea cenușie a cearcănelor pot ascunde o anemie sau afecțiune sistemică asociată cu stres și oboseală, cea albastră ascunde o circulație foarte proastă, semn al unor posibile afecțiuni cardiace sau pulmonare, iar culoarea roșie trădează o vascularizare mare, ce este specifică persoanelor cu hipertensiune.

Remedii împotriva cearcănelor

Vitamina B3 este foarte bună pentru strălucirea feței și îndepărtarea pungilor de sub ochi și a cearcănelor. Vitamina C este la fel de importantă pentru un ten fără cearcăne. Poți prepara suc de castravete cu zeamă de lămâie, pe care să o aplici o dată pe săptămână.

Sucul de ananas sau sucul de cartofi cruzi sunt remedii la fel de bune pentru diminuarea cearcănelor. Seara, înainte de culcare, folosește ulei de migdale sau de măsline pentru a hidrata fața și a păstra elasticitatea pielii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel