Ai limba albă? Cinci boli de care ai putea suferi

Monika Baciu |
Data publicării:
ai limba alba - FOTO: Freepik@freestockcenter
ai limba alba - FOTO: Freepik@freestockcenter

Ai limba albă? Poate fi un semn că suferi de anumite boli. Unele pot fi chiar grave.

Ai limba albă? Iată care ar putea fi cauzele. În cea mai mare parte, o limbă albă este destul de comună, dar uneori poate semnala o problemă mai mare de sănătate orală. O limbă sănătoasă are mici umflături pe partea de sus a acesteia, care o fac să pară dură - acestea sunt cunoscute sub numele de papile și conțin senzorii de gust și senzori de temperatură.

Dar, uneori, limbile pot arăta puțin diferit decât se așteptau – de exemplu, dacă are un aspect mai alb decât de obicei – și ar putea semnala o problemă mai gravă. În cea mai mare parte, limba ta poate arăta albă din motive banale, poate ești deshidratat sau ai sărit peste câteva periaje, dar cavitățile albe mai groase pot fi, de asemenea, un semn de infecție sau, în cazuri rare, de cancer bucal sau oral.

Aici, experții în sănătate orală cântăresc în ceea ce poate însemna o "limbă albă" și când ar trebui să rezervați o întâlnire cu medicul dentist.

Vezi și: Sângele de aur, cea mai rară grupă sanguină. Care sunt avantajele

Ce este o "limbă albă", mai exact?

Nu toate limbile albe arată exact la fel. Uneori, o limbă albă poate arăta ca o acoperire groasă, albă pe limbă, care rămâne chiar și după periaj; alteori, poate forma un model subțire de dantelă. Albul poate acoperi întreaga limbă, doar partea din spate a limbii, sau poate apărea în patch-uri, umflături sau urme.

Când limba ta are un aspect alb distinct, este posibil să observați și alte simptome orale. Potrivit Clinicii Cleveland, limba albă ar putea fi însoțită de un gust neplăcut în gură, respirație urât mirositoare sau o anumită roșeață. Respirația urât mirositoare sau prost gust sunt frecvent asociate cu o limbă albă.

Vezi și: Anul în care va fi disponibil vaccinul anti-CANCER: Leacul pentru cancer este la îndemâna noastră. Va elimina celulele tumorale

Limba albă, cauze

Limba albă poate fi cauzată din mai multe motive, notează Health.

"Există o varietate de motive pentru care este posibil să aveți leziuni albe pe limbă și acestea pot varia de la ceva destul de benign și comun la mai grav și potențial periculos", a declarat Michael Nguyen, DDS, parodontist certificat de bord la Mid-Peninsula Dental Specialists din Los Altos, California.

În cea mai mare parte, o limbă albă apare atunci când bacteriile, alimentele și celulele moarte ale pielii sunt prinse între papilele de pe suprafața limbii. Acest lucru face ca acele papile - în mod normal mici și asemănătoare corzilor - să se umfle, provocând un aspect alb pe limba ta. Uneori, aceste papile pot crește suficient de mari pentru a da un aspect maro sau negricios, potrivit Brigham and Woman's Hospital's Division of Oral Medicine and Dentistry.

Această acumulare pe limbă, este în mare măsură asimptomatică (în afară de aspectul alb) și poate fi remediată prin acțiuni de sănătate orală și intervenții dietetice, cum ar fi consumul de mai multă apă sau diminuarea consumului de cofeină. Dar ar putea exista și alte cauze în spatele unei limbi albe. Iată încă șase motive pentru care limba ta ar putea avea un aspect albicios – și cum să le remediezi cel mai bine pe fiecare.

Vezi și: Acupunctura, terapia care te energizează. Află ce alte beneficii mai are pentru sănătate

Limba albă cauzată de răni

"Este obișnuit să vă mușcați sau să vă ardeți limba, ceea ce poate fi dureros și poate duce la țesut alb", a declarat Amanda Lewis, DDS, un dentist certificat de bord cu sediul în Dallas.

În general, un o rană la limbă se va vindeca în termen de o săptămână și jumătate. Doar evitați substanțele iritante, cum ar fi alimentele și băuturile fierbinți, picante sau acide, pentru a sprijini procesul.

Limba albă, semn de leucoplazie

"Leucoplazia este o afecțiune în care pe limbă apar pete groase, albe", a declarat sharon Huang, DDS, un dentist cosmetic și fondator al Les Belles NYC, un cabinet stomatologic din Manhattan.

Dar diferența dintre aceste pete albe și altele este că nu pot fi diagnosticate ca o altă afecțiune sau boală, potrivit Academiei de Patologie Orală și Maxilo-Facială (AOMP).

Este important să diagnosticați și să tratați leucoplazia în timp util - conform AOMP. În timp, un procent din leziuni se pot transforma în cancer oral. Pentru a diagnostica leucoplazia, un chirurg oral va face o biopsie pentru a căuta potențialul său de a deveni canceros. Modificările observate în biopsie sub microscop pot determina dacă leucoplazia este "atipie epitelială" sau "displazie epitelială" - aceasta din urmă fiind clasificată ca ușoară, moderată sau severă.

În cazul în care există atipie epitelială și cazuri ușoare de displazie epitelială, conform AOMP, medicii vor avea o abordare de așteptare mai vigilentă și vor sugera modificări ale stilului de viață (cum ar fi renunțarea la fumat). În cazul cazurilor moderate sau severe, acestea vor sugera probabil îndepărtarea petelor albe prin excizia bisturiului, electrocauter, aplicarea azotului lichid sau chirurgia cu laser, spune AOMP. Uneori, chiar și după îndepărtare, leucoplazia poate reapărea și va trebui să fie îndepărtată din nou.

Vezi și: Ceaiul de hibiscus, beneficii pentru sănătate. Este antioxidant și are proprietăți anticancerigene. Se poate bea în fiecare zi

Limba albă cauzată de lichen plan oral

Lichenul plan este o afecțiune benignă care poate afecta limba sau interiorul gurii și, uneori, ambele, potrivit AOMP. Potrivit Dr. Huang, aceasta este o afecțiune inflamatorie cronică, ceea ce înseamnă că nu este considerat a fi cauzate de o infecție sau stilul de viață obicei.

Când lichenul plan apare în gură, poate lua una dintre cele două forme: lichenul reticular plan care apare de obicei ca un model alb asemănător dantelei; sau lichen plan eroziv, care se caracterizează prin eroziuni în gură care pot fi delicate sau dureroase, spune AOMP. Niciun fel nu este contagios.

"Nu există nici un leac pentru lichen plan, astfel încât tratamentul este în principal pentru a atenua orice simptome dureroase", spune Dr. Nyugen.

Aceasta poate include medicamente, cum ar fi pastile cu corticosteroizi și clătiri ale gurii care ameliorează durerea, plus modificări ale stilului de viață, cum ar fi spălatul ușor pe dinți cu o pastă de dinți simplă și evitarea tutunului, alcoolului și alimentelor iritante, conform Clinicii Mayo.

Vezi și: Tulburările de pronunție, cauze. Ce sunt rotacismul și pelticia. Claudia Lupuleac: Pot provoca tulburări afectiv-emoţionale, fobie socială și chiar depresie

Limba albă, semn de candidoză orală

Candidoza orală - uneori mai cunoscută sub numele de aftoasă orală - este o infecție fungică care apare în gură, spune dr. Nyugen. Poate apărea ca leziuni albe cremoase pe limbă sau pe obrajii interiori și este cauzată de o creștere excesivă a unui organism fungic asemănător drojdiei, Candida albicans, care este prezent în mod natural pe piele și în interiorul gurii.

Infecția este cel mai frecvent întâlnită la persoanele imunocompromise, cum ar fi persoanele cu HIV / SIDA, diabet zaharat, sau cancer; sau cei care fumează, au gura uscată sau poartă proteze dentare, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

Medicii vor prescrie, de obicei, medicamente antifungice pentru cazurile de candidoză orală, spune AOMP, iar infecția se poate clarifica destul de repede odată ce se utilizează medicamente, spune dr. Huang.

Vezi și: În cât timp se elimină alcoolul și drogurile din organism. Diana Bulgaru, avertisment: Băuturile alcoolice sunt considerate droguri

Limba albă, simptom al sifilisului

"Sifilisul este o infecție bacteriană cu transmitere sexuală care poate lăsa leziuni orale în mai multe zone, inclusiv limba, buzele și acoperișul gurii", spune dr. Nyugen.

Potrivit CDC, leziunile nedureroase apar de obicei la aproximativ 21 de zile după expunere și au un aspect ferm, rotund. Dacă bănuiți că limba albă este legată de sifilis, este important să solicitați imediat tratament. În funcție de stadiul infecției, una sau mai multe injecții cu un antibiotic vor ucide bacteria și vor preveni deteriorarea ulterioară, conform CDC.

Limba albă, semn pentru cancerul oral

Dacă aveți pete albe pe limbă, cancerul oral este o altă posibilitate, mai ales dacă aveți un istoric de comportamente riscante cum ar fi fumatul sau tutun de mestecat, spune Dr. Nyugen.

Printre alți factori, un istoric familial de cancer, un obicei de a consuma alcool sau o infecție cu papilomavirus uman (HPV) ar putea crește, de asemenea, riscul, potrivit Societății Americane de Cancer (ACS).

Cu un examen și biopsie, un dentist poate determina dacă aveți cancer la gură. După aceea, intervenția chirurgicală este cea mai comună opțiune de tratament, dar în funcție de stadiul cancerului puteți lua în considerare și radiații suplimentare sau o combinație de radiații și chimioterapie, potrivit ACS.

Vezi și: Cât costă spitalizarea în România și cât costă în străinătate. Cristea: E păcat, ca român, să faci eforturi să mergi în străinătate și să fii tratat ca un cetățean din lumea a treia

Limba albă, când este cazul să vă prezentați la medic

Adesea, puteți trata o limbă albă acasă cu bune practici de igienă. Cu toate acestea, în cazul în care nu dispare în termen de o săptămână, provoacă durere atât de mult încât vă este greu să beți, să măncați, sau să vorbiți, sau vine cu alte simptome cum ar fi o febră, sunați la un dentist sau medicul dumneavoastră de îngrijire primară imediat.

"Dacă vedeți o leziune albă suspectă pe limbă, chiar dacă nu este simptomatică, este o idee bună să întrebați medicul dentist despre aceasta", spune dr. Nyugen.

Vezi și: Prăjitură sau suc de fructe? Bilic a dezvăluit care este desertul mai sănătos: O să avem impresia că mare lucru nu am mâncat

Cum poți preveni o limbă albă?

Uneori, nu poți face nimic pentru a preveni o limbă albă. Dar puteți face tot posibilul pentru a evita motivul pentru care aceasta apare: igiena orală precară. Iată o listă cu sfaturile de top pentru a menține o gură sănătoasă (și, astfel, pentru a preveni orice modificări ciudate de culoare ale limbii) de-a lungul vieții, potrivit CDC:

- Utilizați pastă de dinți cu fluor și beți apă fluorurată, dacă puteți

- Periați-vă dinții de două ori pe zi și ața dentară între dinți zilnic

- Vizitați medicul dentist o dată pe an, chiar dacă purtați proteze dentare

- Nu folosiți produse din tutun și limitați consumul de alcool

- Dacă aveți diabet zaharat, încercați să mențineți boala sub control

- Evitați medicamentele care provoacă gura uscată; dacă acest lucru nu este posibil, gestionați-l cu multă apă și gumă fără zahăr

- Adresați-vă medicului dentist dacă observați modificări bruște în gură

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel