Alcool, efectele pe care nu știai că le are asupra corpului

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Alcoolul sau unele alimente pot avea ca efect palpitații FOTO: pexels.com
Alcoolul sau unele alimente pot avea ca efect palpitații FOTO: pexels.com

Pe lângă mai mult acid stomacal și probleme cu ficatul, alcoolul are efecte asupra sănătății oaselor și modifică temperatura corporală.

Alcool, efectele. La treizeci de secunde după prima înghițitură, alcoolul consumat ajunge direct în creier încetinind substanțele chimice și căile pe care celulele creierului le utilizează ca să trimită mesaje. Iar asta vă modifică starea de spirit și vă încetinește reflexele, potrivit medicinenet.

Alte efecte pe care alcoolul le are asupra organismului, potrivit sursei citate:

1. Nu vă ajută la un somn odihnitor - efectul de încetinire a alcoolului asupra creierului vă poate face somnolent, dar nu veți dormi bine deoarece corpul prelucrează alcoolul toată noaptea. De aceea nu veți obține un somn bun și probabil vă veți trezi mai des ca să mergeți la baie. 

2. Probleme cu stomacul - băutura irită mucoasa stomacului și ați putea avea greață, chiar ați putea vomita. Mult alcool poate duce la diaree, ceea ce se poate transforma într-o problemă pe termen lung.

3. Deteriorarea pancreasului și diabetul - acest organ produce insulină și alte substanțe chimice care ajută intestinele să descompună alimentele. Acele produse chimice care rămân în interiorul pancreasului împreună cu toxinele provenite din alcool provoacă inflamații în organ, ceea ce poate duce la daune grave. Asta înseamnă că nu veți putea face insulina de care aveți nevoie, ceea ce poate duce la diabet și cresc șansele de a face cancer pancreatic.

4. Modifică temperatura corpului - alcoolul lărgește vasele de sânge și asta vă face să fiți roșu la față și să vă fie cald, însă nu pentru mult timp. Pe de altă parte, băuturile tari, pe termen lung, cresc tensiunea arterială, fac corpul să elibereze hormoni de stres care îngustează vasele de sânge, astfel încât inima trebuie să pompeze mai greu pentru a împinge sângele.

5. Slăbește sistemul imunitar - corpul nu poate produce numărul de globule albe de care are nevoie pentru a lupta împotriva germenilor. Așadar, timp de 24 de ore după băut, aveți mai multe șanse să te îmbolnăvești. Pe termen lung, băuturile grele predispun la îmbolnăviri precum pneumonia și tuberculoza.

6. Pierderea auzului - alcoolul vă afectează auzul, dar nimeni nu este sigur cum. S-ar putea ca acesta să se încurce cu partea din creier care procesează sunetul sau ar putea deteriora nervii și părul mic din urechea interioară care vă ajută să auziți. Băutorii pe termen lung au adesea pierderi de auz.

7. Oase subțiri, mai puțin mușchi - băuturile abundente vă pot da peste cap nivelul de calciu. Alături de modificările hormonale pe care le declanșează alcoolul, asta vă poate împiedica corpul să creeze oase noi. Ele devin mai subțiri și mai fragile - o afecțiune numită osteoporoză. Băutura limitează fluxul de sânge la mușchi și ajunge în calea proteinelor care le acumulează. În timp, veți avea o masă musculară mai mică și o putere mai mică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel