Alcoolul, cât de mult crește riscul de cancer: cât poți să bei în siguranță

Alcoolul crește riscul de cancer, indiferent de cantitatea consumată. Specialitșii din Japonia au arătat că lipsa toată a consumului de alcool este asociată cu un risc mai mic.
Într-un studiu realizat în Japonia, chiar și consumul ușor până la moderat de alcool a fost asociat cu riscuri crescute de cancer. În studiul publicat în CANCER, un jurnal revizuit de American Cancer Society, riscul general de cancer a părut să fie cel mai mic doar în lipsa consumului de alcool.
Deși unele studii au legat consumul limitat de alcool la riscuri mai mici de anumite tipuri de cancer, chiar și consumul ușor până la moderat a fost asociat cu un risc mai mare de cancer în general. Pentru a studia problema în Japonia, Masayoshi Zaitsu, doctor în științe medicale la The University of Tokyo and the Harvard T.H. Chan School of Public Health și colegii săi au examinat informațiile din 2005-2016 din 33 de spitale generale din Japonia. Echipa a examinat datele clinice privind 63.232 de pacienți cu cancer și 63.232 de persoane dintr-un grup de control, potrivit ca sex, vârstă, data internării în spital. Toți participanții au raportat cantitatea lor medie zilnică de unități alcoolice standardizate și durata consumului. (O băutură standardizată conținând 23 de grame de etanol a fost echivalentă cu o cană de 180 de mililitri (6 uncii) de sake japonez, o sticlă de 500 de mililitri (17 uncii) de bere, o pahar de 180 de mililitri (6 uncii) de vin, sau o cană de whisky de 60 de mililitri (2 uncii).
Riscul mai mic, doar în lipsa alcoolului
În general, riscul de cancer părea a fi cel mai scăzut la lipsa totală a consumului de alcool și a existat o asociere aproape liniară între riscul de cancer și consumul de alcool. Asociația a sugerat că un nivel scăzut de consum de alcool de 10 băuturi pe an (de exemplu, o băutură pe zi timp de 10 ani sau două băuturi pe zi timp de cinci ani) ar crește riscul global de cancer cu cinci procente. Cei care beau două sau mai puține băuturi pe zi aveau un risc crescut de cancer, indiferent de cât timp au consumat alcool. De asemenea, analizele clasificate în funcție de sex, comportamente de băut / fumat și clasă profesională au arătat în mare parte aceleași modele.
Riscul ridicat pare să fie explicat prin riscul de cancer legat de alcool incluzând colorectul, stomacul, sânul, prostata și esofagul.
„În Japonia, cauza principală a decesului este cancerul”, a spus dr. Zaitsu. „Având în vedere sarcina actuală a incidenței generale a cancerului, ar trebui să încurajăm în continuare promovarea educației publice cu privire la riscul de cancer legat de alcool.”
Sursa, aici.
-
-
Ceaiurile care reduc pofta de dulce și echilibrează glicemia15.10.2025, 21:12
-
-
-
Prevenția cancerului de col, sub semnul întrebării. Conf. univ. dr. Michael Schenker: A fost un adevărat șoc
Tratamentul oncologic, efecte negative. Ramona Schenker: Profund invalidante
Băuturile îndulcite, asociate cu riscul de cancer. Femeile, mai expuse
Cum afectează densitatea țesutului mamar riscul de cancer mamar
Cancerul de col uterin va fi eradicat în Danemarca până în 2040
Danemarca vrea să scape de cancerul de col uterin până în 2040. La ce s-au gândit și cum vor să facă asta.
Dieta care alimentează cancerul. Duce și la formarea rapidă a metastazelor. Plachetele sanguine formează o armură
Rata mortalității prin cancer de sân nu mai scade. Mortalitatea a stagnat pentru femeile sub 40 și peste 74 de ani
Acest cancer ucide din ce în ce mai multe persoane. Statisticile arată că rata mortalității este în creștere alarmantă.
De ce unele cancere de sân nu răspund la tratament?
Simptom al cancerului, confundat cu menopauza. Diagnostic în stadiul 4
Un simptom al cancerului a fost confundat cu menopauza. Diagnosticul a arătat un cancer agresiv în stadiul 4.
Cancerul colorectal apare la tot mai mulți tineri. Cauza alarmantă care provoacă boala: E îngrijorător!
Tumorboard, rol esențial în cazul pacientului oncologic. Conf. univ. dr. Michael Schenker: Entitate extrem de importantă
Cancerul care ucide fără simptome. Semnele subtile pe care le ignori
Cauzele pierderii inexplicabile în greutate: când devine îngrijorătoare. Când corpul tău îți trimite semnale prin kilogramele pierdute
Pierderea neintenționată în greutate poate ascunde afecțiuni medicale grave care necesită o atenție deosebită din partea medicului.
Simptomul surprinzător al cancerului care apare pe gât. Detaliul care trebuie să te alarmeze
Acest simptom suprinzător al cancerului apare pe gât. Este semn al unui cancer care este depistat întâmplător.
Femeile tinere, mai expuse la cancer. Ratele cresc alarmant față de bărbați
AI poate depista cancerul de sân în faze greu de observat
Cancerul îți topește vasele de sânge ale mușchilor. Ce s-a descoperit
Pacienții, acces mai facil la tratament. Radu Gănescu: Să schimbăm paradigma
"Am cancer de colon în stare avansată și nu știu cât timp mai am. Am ignorat aceste două simptome"
Cauza care provoacă leucemie. Simptomul ascuns al bolii. De ce este tot mai frecventă la tineri?
De ce apare leucemia la tot mai mulți tineri? Care sunt cauzele și simptomele. Semnele care transmit un semnal de alarmă.
Cum lucrează echipa multidisciplinară în oncologie. Dr. Lucia Stănculeanu (SANADOR) explică
Omega-3 și uleiul de pește, combinație promițătoare în prevenția cancerului de prostată
Această combinație extrem de comună menține celulele canceroase într-o stare latentă și nu le permite să se dezvolte.