Alcoolul, cât de mult crește riscul de cancer: cât poți să bei în siguranță

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Alcoolul
Alcoolul

Alcoolul crește riscul de cancer, indiferent de cantitatea consumată. Specialitșii din Japonia au arătat că lipsa toată a consumului de alcool este asociată cu un risc mai mic.

Într-un studiu realizat în Japonia, chiar și consumul ușor până la moderat de alcool a fost asociat cu riscuri crescute de cancer. În studiul publicat în CANCER, un jurnal revizuit de American Cancer Society, riscul general de cancer a părut să fie cel mai mic doar în lipsa consumului de alcool.

Deși unele studii au legat consumul limitat de alcool la riscuri mai mici de anumite tipuri de cancer, chiar și consumul ușor până la moderat a fost asociat cu un risc mai mare de cancer în general. Pentru a studia problema în Japonia, Masayoshi Zaitsu, doctor în științe medicale la The University of Tokyo and the Harvard T.H. Chan School of Public Health și colegii săi au examinat informațiile din 2005-2016 din 33 de spitale generale din Japonia. Echipa a examinat datele clinice privind 63.232 de pacienți cu cancer și 63.232 de persoane dintr-un grup de control, potrivit ca sex, vârstă, data internării în spital. Toți participanții au raportat cantitatea lor medie zilnică de unități alcoolice standardizate și durata consumului. (O băutură standardizată conținând 23 de grame de etanol a fost echivalentă cu o cană de 180 de mililitri (6 uncii) de sake japonez, o sticlă de 500 de mililitri (17 uncii) de bere, o pahar de 180 de mililitri (6 uncii) de vin, sau o cană de whisky de 60 de mililitri (2 uncii).

Riscul mai mic, doar în lipsa alcoolului 

În general, riscul de cancer părea a fi cel mai scăzut la lipsa totală a consumului de alcool și a existat o asociere aproape liniară între riscul de cancer și consumul de alcool. Asociația a sugerat că un nivel scăzut de consum de alcool de 10 băuturi pe an (de exemplu, o băutură pe zi timp de 10 ani sau două băuturi pe zi timp de cinci ani) ar crește riscul global de cancer cu cinci procente. Cei care beau două sau mai puține băuturi pe zi aveau un risc crescut de cancer, indiferent de cât timp au consumat alcool. De asemenea, analizele clasificate în funcție de sex, comportamente de băut / fumat și clasă profesională au arătat în mare parte aceleași modele.

Riscul ridicat pare să fie explicat prin riscul de cancer legat de alcool incluzând colorectul, stomacul, sânul, prostata și esofagul.

„În Japonia, cauza principală a decesului este cancerul”, a spus dr. Zaitsu. „Având în vedere sarcina actuală a incidenței generale a cancerului, ar trebui să încurajăm în continuare promovarea educației publice cu privire la riscul de cancer legat de alcool.”

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel