Alcoolul, cât de mult crește riscul de cancer: cât poți să bei în siguranță
Alcoolul crește riscul de cancer, indiferent de cantitatea consumată. Specialitșii din Japonia au arătat că lipsa toată a consumului de alcool este asociată cu un risc mai mic.
Într-un studiu realizat în Japonia, chiar și consumul ușor până la moderat de alcool a fost asociat cu riscuri crescute de cancer. În studiul publicat în CANCER, un jurnal revizuit de American Cancer Society, riscul general de cancer a părut să fie cel mai mic doar în lipsa consumului de alcool.
Deși unele studii au legat consumul limitat de alcool la riscuri mai mici de anumite tipuri de cancer, chiar și consumul ușor până la moderat a fost asociat cu un risc mai mare de cancer în general. Pentru a studia problema în Japonia, Masayoshi Zaitsu, doctor în științe medicale la The University of Tokyo and the Harvard T.H. Chan School of Public Health și colegii săi au examinat informațiile din 2005-2016 din 33 de spitale generale din Japonia. Echipa a examinat datele clinice privind 63.232 de pacienți cu cancer și 63.232 de persoane dintr-un grup de control, potrivit ca sex, vârstă, data internării în spital. Toți participanții au raportat cantitatea lor medie zilnică de unități alcoolice standardizate și durata consumului. (O băutură standardizată conținând 23 de grame de etanol a fost echivalentă cu o cană de 180 de mililitri (6 uncii) de sake japonez, o sticlă de 500 de mililitri (17 uncii) de bere, o pahar de 180 de mililitri (6 uncii) de vin, sau o cană de whisky de 60 de mililitri (2 uncii).
Riscul mai mic, doar în lipsa alcoolului
În general, riscul de cancer părea a fi cel mai scăzut la lipsa totală a consumului de alcool și a existat o asociere aproape liniară între riscul de cancer și consumul de alcool. Asociația a sugerat că un nivel scăzut de consum de alcool de 10 băuturi pe an (de exemplu, o băutură pe zi timp de 10 ani sau două băuturi pe zi timp de cinci ani) ar crește riscul global de cancer cu cinci procente. Cei care beau două sau mai puține băuturi pe zi aveau un risc crescut de cancer, indiferent de cât timp au consumat alcool. De asemenea, analizele clasificate în funcție de sex, comportamente de băut / fumat și clasă profesională au arătat în mare parte aceleași modele.
Riscul ridicat pare să fie explicat prin riscul de cancer legat de alcool incluzând colorectul, stomacul, sânul, prostata și esofagul.
„În Japonia, cauza principală a decesului este cancerul”, a spus dr. Zaitsu. „Având în vedere sarcina actuală a incidenței generale a cancerului, ar trebui să încurajăm în continuare promovarea educației publice cu privire la riscul de cancer legat de alcool.”
Sursa, aici.
-
5 proceduri dentare moderne de refacere a danturii15.12.2025, 13:20
-
-
-
-
EXCLUSIV Cum prevenim cancerul. Recomandare de la medicul oncolog. Dr. Ioan Adrian Buda: Trebuie să ne ocupăm de ce putem noi să facem pentru a preveni boala
Gordon Ramsay, operat de cancer de piele. Mesajul pentru fani: Nu uitaţi să vă daţi cu cremă de protecţie solară
EXCLUSIV Provocările diagnosticării oncologice în România. Prof. univ. dr. Ovidiu Pop: Stăm prost
EXCLUSIV Care sunt șansele să faci cancer dacă unul din părinții tăi au fost diagnosticați cu o boală oncologică. Dr. Ioan Adrian Buda: Riscul e cel mai mare
Care sunt șansele să faci cancer dacă unul din părinții tăi au fost diagnosticați cu o boală oncologică.
Analiza de sânge poate detecta cancerul colorectal. Are o precizie de 95%
Un nou studiu arată că această analiză detectează cancerul colorectal în formă incipientă cu o precizie de 95%.
BRDT, potențial motor al cancerului pulmonar. Proteina testiculară are un rol neașteptat în dezvoltarea tumorilor
Această proteină are un rol neașteptat în dezvoltarea cancerului.
Dr. Monica Pop, mesaj puternic despre cancer: Boală grea! Nu m-am vindecat
Primul semn că faci cancer pulmonar. E banal și mulți îl confundă cu oboseala
Omega-3 și uleiul de pește, combinație promițătoare în prevenția cancerului de prostată
Această combinație extrem de comună menține celulele canceroase într-o stare latentă și nu le permite să se dezvolte.
Cum afectează densitatea țesutului mamar riscul de cancer mamar
EXCLUSIV Testul care îți arată dacă faci cancer. Prof. univ. dr. Ovidiu Pop: Cifre impresionante
Dieta care alimentează cancerul. Duce și la formarea rapidă a metastazelor. Plachetele sanguine formează o armură
Cancerul de sân devine mai puțin mortal pentru femeile tinere, potrivit unui studiu american
Cancerul de sân ucide tot mai puține femei tinere. Scădere uimitoare a mortalității doar într-un singur deceniu!
Cancer pulmonar: cele 4 stadii. Stadiul care NU dă simptome, dar ucide rapid
Află care sunt cele mai periculoase stadii ale cancerului pulmonar și de ce majoritatea pacienților ajung prea târziu la medic.
"Am cancer de colon în stare avansată și nu știu cât timp mai am. Am ignorat aceste două simptome"
Tumorile nu se formează doar din cauza geneticii. Noi descoperiri în neurofibromatoza de tip 1
Aceasta este cauza care duce la cancer și nu este de vină doar genetica.
Vitamina D ar putea opri cancerul colorectal. Doctorii sunt uimiți!
EXCLUSIV Cum aleg medicii tratamentul care îți poate salva viața în cancer
Cancerul colorectal apare la tot mai mulți tineri. Cauza alarmantă care provoacă boala: E îngrijorător!
EXCLUSIV Pacienții, acces mai facil la tratament. Radu Gănescu: Să schimbăm paradigma
Supraviețuitorii tineri de cancer, risc crescut de deces din alte cauze, arată un studiu european
Supraviețuitorii de cancer, la mare risc. Medicii trag un semnal de alarmă despre adevărul cutremurător.
