Alergarea, benefică pentru slăbire. Care sunt riscurile acesteia fără încălzire

Sonia Baciu |
Data publicării:
alergarea benefica pentru slabire. FOTO Freepik @ ljeab
alergarea benefica pentru slabire. FOTO Freepik @ ljeab

Alergarea este benefică, dacă este realizată în mod corect. Care este suprafața ideală pentru alergare, dar și ce echipament este necesar pentru a obține rezultatele dorite.

Alergarea este una dintre cele mai potrivite activități sportive, c care vine în sprijinul celor care vor să topească țesutul adipos și să își sculpteze corpul, într-un mod armonios, cu costuri mici. Însă pentru realizarea acestui lucru trebuie ținut cont de câteva sfaturi foarte importante, cum ar fi suprafața ideală de alergare, dar mai ales echipamentul pentru acest gen de activitate, astfel încât rezultatele să fie cele dorite.

”Ideal ar fi să alergăm pe suprafețe nu foarte dure. Ar fi ideal să alergăm în parc, pe pământ, iarbă, pe tartan. Betonul din parcuri sau de pe trotuare este o suprafață, dură, care atunci când alergăm prea mult pe o astfel de suprafață poate să ne dea probleme la nivelul articulațiilor”, a explicat dr. Ion Bogdan Codorean, medic primar ortoped, specializat în traumatologie sportivă, la ”Neatza cu Răzvan și Dani”, de la Antena 1.

Cât privește tipul de încălțăminte ce va fi folosit la alergarea, acesta trebuie să fie unul specific pentru alergare, nu ”adidași de nu știu când” sau teniși.

”Pentru alergare trebuie încălțăminte sport făcută special pentru alergare. Dacă am avea o încălțăminte sport în care să avem și talonete personalizate, atunci aceasta ar fi cea mai bună variantă. Dar întotdeauna să fie încălțăminte specială pentru alergare”, a mai spus medicul.

Printre sfaturile pe care specialistul le-a transmis celor care vor să facă sport, indiferent că este vorba de alergare ori de o altă activitate fizică, s-a aflat și cea privind încălzirea, atât de necesară pentru o astfel de activitate solicitantă.

”Prin încălzire ce facem? Creștem elasticitatea tendoanelor, precum și tonusul muscular. Asta facem prin încălzire. Și atunci, o încălzire bună, de 10 minute, măcar, ne ferește de foarte multe accidentări, pentru că în timpul alergării putem avea rupturi musculare, putem face o ruptură sau o inflamație a unui tendon, sunt multe accidentări care pot să apară”, a mai spus medicul traumatolog.

Când trebuie mers la medic din cauza unei dureri după alergare

”Dureri apar cam tot timpul când alergăm. Dar dacă este o durere, aceeași durere în același loc, care se repetă de fiecare dată când alergăm, acesta trebuie să fie un semn de alarmă. Înseamnă că ceva nu este în regulă.

Acesta este un moment în care este bine să mergem la medic să vedem de ce doare acolo. Poate să fie o problemă tratabilă la început și cu un tratament cu repaus și cu gimnastică să scăpăm de ea sau poate să fie debutul unei probleme chirurgicale.

Și nu este bine să amânăm lucrurile acestea pentru că se pot transforma în probleme mult mai grave și mai greu de rezolvat”, a mai spus medicul, adăugând că febra musculară înseamnă că nu suntem pregătiți prea bine pentru un tip de efort.

”Febra musculară este pe de o parte un semn bun, înseamnă că am făcut un efort mai mare decât am făcut până acum, și că trebuie să mai lucrăm ca să ajungem la momentul în care să nu facem febră musculară.

Deci este foarte important să ai încălțăminte, suprafața să fie bună, ideal când putem, să știm să alergăm, să ne încălzim foarte bine. Mai ales pentru cei care vor alerge regulat să aibă un tonus muscular bun”, a mai spus medicul traumatolog.

Cum scapi de febra musculară. De ce apare și cum o combați

Febra musculară, așa cum este cunoscută oboseala musculară, este o senzație de durere surdă în mușchii, iar uneori poate veni ca urmare a unui efort fizic mai mare, iar această senzație poate să facă dificilă sau chiar să împiedice îndeplinirea activităților cotidiene.

Însă nu doar exercițiile fizice pot cauza febra musculară, o serie de afecțiuni au oboseala musculară ca simptom comun, notează Live Science.

Un studiu publicat în Journal of Physiology definește oboseala musculară ca fiind o scădere tranzitorie sau temporară a capacității de a efectua acțiuni fizice. Mai exact, ”oboseala musculară” descrie orice reducere a forței sau a puterii pe care mușchii o pot produce, care se dezvoltă la scurt timp după începerea activității fizice.

Iar trecerea prin acest episod nu este una izolată, fiecare trecând cel puțin o dată de-a lungul vieții. Iar cel mai frustrant poate fi faptul că împiedică desfășurarea activităților zilnice, firești, cum ar fi mersul pe jos sau urcatul și coborâtul scărilor. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Zinc: Tot ce trebuie să știi. Ce beneficii are, ce alimente conțin zinc, când și de ce trebuie să iei suplimente

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel