Alimentația pe bază de plante și dieta mediteraneană, asociate cu sănătatea intestinală
Un studiu prezentat la UEG Week 2019 a arătat că alimente specifice ar putea oferi protecție intestinului, ajutând bacteriile cu proprietăți antiinflamatorii să...
Cercetătorii de la Centrul Medical Universitar Groningen, Olanda, au descoperit că anumite alimente, inclusiv leguminoase, pâine, pește, nuci și vin sunt asociate cu niveluri ridicate de bacterii intestinale prietenoase care ajută la biosinteza substanțelor nutritive esențiale și la producerea de acizi grași cu lanț scurt. (SCFAs), principala sursă de energie pentru celulele care acoperă colonul. Rezultatele susțin ideea că dieta ar putea fi o strategie eficientă de gestionare a bolilor intestinale, prin modularea bacteriilor intestinale, notează Eurekalert.
Experții au observat patru grupe de studiu, populația generală, pacienții cu boala Crohn, colita ulceroasă și cei cu sindrom de colon iritabil (SII). Cercetătorii au analizat un eșantion de scaun furnizat de fiecare participant pentru a reconstrui microbiota gazdei și au comparat acest lucru cu rezultatele unui sondaj de frecvență alimentară. Rezultatele au identificat 61 de alimente individuale asociate cu populații microbiene și 49 de corelații între tiparele alimentare și grupele microbiene.
Experții au constatat că:
Dietele bogate în pâine, leguminoase, pește și nuci au fost asociate cu o scădere a bacteriilor aerobe potențial dăunătoare. Consumul mai mare al acestor alimente a fost asociat, de asemenea, cu niveluri mai scăzute de markeri inflamatori la scaun, despre care se știe că crește în timpul inflamației intestinale
Un aport mai mare de carne, alimente rapide sau zahăr rafinat a fost asociat cu o scădere a funcțiilor bacteriene benefice și o creștere a markerilor inflamatori
Vin roșu, leguminoase, legume, fructe, cereale, pește și nuci au fost asociate cu o abundență mai mare de bacterii cu funcții antiinflamatorii
S-a constatat că dietele bazate pe plante sunt asociate cu niveluri ridicate de producție de SCFA bacteriană, principala sursă de energie pentru celulele care acoperă colonul
S-a descoperit că proteina vegetală ajută la biosinteza vitaminelor și aminoacizilor, precum și la descompunerea alcoolilor din zahăr și a excreției de amoniu
Proteina derivată de la animale și vegetală a arătat asociații opuse pe microbiota intestinală
Microbiota intestinală
Microbiota intestinală este termenul dat populației de microbi care trăiește în intestin. Studiile au arătat că microbii intestinali joacă un rol important în sănătatea umană, incluzând trăsăturile imune, metabolice și neurobehaviorale. De asemenea, s-au făcut legături cu obezitatea și s-a evidențiat lipsa diversității microbiotei la persoanele cu boli inflamatorii, cum ar fi IBD, artrită psoriazică, diabet zaharat, eczeme atopice, boala celiacă și rigiditatea arterială. În aceste boli, anumite diete au fost implicate ca factori de risc, iar această nouă cercetare indică faptul că microbiota intestinală poate ajuta la explicarea legăturii dintre dietă și boală.
Bolile intestinale:
Bolile intestinale reprezintă o povară semnificativă a costurilor pentru economia europeană, populația și sistemele de asistență medicală. Aproximativ 3 milioane de persoane din Europa sunt afectate de IBD și are un cost direct de asistență medicală de până la 5,6 miliarde de euro. Obezitatea prezintă o problemă de sănătate publică și mai mare, peste 50% din populația europeană fiind considerată supraponderală sau obeză și costuri asociate de 81 de miliarde de euro în fiecare an.
Comentând, cercetătorul principal al studiului, Laura Bolte a spus: „Am analizat în profunzime asocierea între tiparele dietetice sau alimentele individuale și microbiota intestinală. Conectarea dietei la microbiomul intestinal ne oferă mai multe informații despre relația dintre dietă și boala intestinală. Rezultatele indică faptul că dieta este probabil să devină o linie semnificativă și serioasă de tratament sau de gestionare a bolilor pentru bolile intestinului - prin modularea microbiomului intestinal ".
Pentru a încheia recomandările dietetice care ar putea fi derivate din studiu, Bolte a adăugat: „O dietă caracterizată prin nuci, fructe, aport de legume și leguminoase mai mare decât proteina animală, combinată cu un consum moderat de alimente provenite de la animale precum pește, carne slabă, păsări de curte, lactatele cu conținut scăzut de grăsimi fermentate și vinul roșu, precum și un aport mai scăzut de carne roșie, carne procesată și dulciuri, sunt asociate în mod benefic cu ecosistemul intestinului din studiul nostru. "
-
Tratamentul durerii cronice poate provoca efecte secundare serioase22.12.2025, 10:02
-
Cele două lucruri care ne distrug sistemul imunitar22.12.2025, 08:49
-
Cele 5 tipuri de somn. Ce spune felul în care dormi despre sănătate21.12.2025, 21:34
-
Schimbări majore în diagnosticul hipertensiunii arteriale21.12.2025, 20:55
-
Mitul celor 10.000 de pași pe zi, demontat de cercetări științifice21.12.2025, 19:22
De ce rămân urme pe vasul de toaletă. Dr. Răzvan Vintilescu: Pare neplăcut. Rușinos
De ce rămân urme pe vasul de toaletă. Ce ascunde, de fapt, textura scaunului despre starea ta de sănătate.
Cancerul care se poate moșteni. Dr. Eliza Gangone (SANADOR), avertisment pentru părinți
Intoleranța la gluten și boala celiacă: semnul care face diferența. Nu-l mai ignora!
Cancerul de stomac formează circuite electrice. Stimulează creșterea celulelor canceroase
Circuitul mortal prin care tumorile își alimentează creșterea. Duce la extinderea necontrolată a celulelor.
5 alimente care te balonează cel mai tare
Pancreatita, cauză frecventă și intensă a durerii abdominale superioare. Dr. Oana Dolofan: Durere bruscă
Alcoolul oprește regenerarea ficatului, chiar și după renunțare. Risc major de insuficiență hepatică
Fierul din carnea roșie, factor declanșator al cancerului colorectal
Acest aliment considerat sănătos duce, de fapt, la declanșarea cancerului.
Semnul ignorat al cancerului de colon. Nu este sângerarea
Acesta este semnul IGNORAT al cancerului de colon și nu este vorba de sângerare. Medicii avertizează că boala este deja în stadiu avansat.
Bacteriile intestinale pot provoca boli grave de ficat. Cercetătorii propun tratament inovator
Alertă în patru destinații turistice. Virusul care ucide în tăcere și îți poate distruge ficatul
EXCLUSIV Bolile inflamatorii intestinale, tot mai frecvente. Dr. Răzvan Iacob: Extrem de important să le putem diagnostica corespunzător
Gastrita, inflamația stomacului: ce este și care sunt simptomele
E. coli, impact grav asupra intestinului. Bacteriile blochează apărarea naturală și se răspândesc rapid
Diabetul, hipertensiunea și obezitatea, impact asupra riscului de boli hepatice cauzate de alcool
De ce unii consumatori de alcool suferă leziuni hepatice grave, iar alții nu? Ce se petrece, de fapt în ficat.
UDCA, suplimentul dietetic în tratamentul cancerului hepatic. Modifică mediul imun
Pilula contraceptivă nu crește riscul de cancer hepatic, arată un studiu amplu
Cancerul care se răspândește alarmant. Nu există niciun avertisment.
Adevărul despre sensibilitatea la gluten. Ce nu s-a spus până acum
Bacteria pe care 90% dintre oameni o au în corp fără să știe
De ce 90% dintre oameni au această bacterie în corp fără să știe. Cum e posibil ca doar 90% din oameni să o aibă. Ce se întâmplă cu restul de 10%.
Cancerul pancreatic, greu de vindecat. ADN-ul extracromozomial face tratamentele ineficiente
Cel mai mortal tip de cancer este dificil de vindecat. Tratamentele nu sunt eficiente pentru a elimina tumorile.
