Alimentația pe bază de plante și dieta mediteraneană, asociate cu sănătatea intestinală

Georgiana Ioniță / 21 oct 2019 / 10:43
Adenovirusul, patru noi tulpini au fost descoperite
Adenovirusul, patru noi tulpini au fost descoperite

Un studiu prezentat la UEG Week 2019 a arătat că alimente specifice ar putea oferi protecție intestinului, ajutând bacteriile cu proprietăți antiinflamatorii să prospere.

 

Cercetătorii de la Centrul Medical Universitar Groningen, Olanda, au descoperit că anumite alimente, inclusiv leguminoase, pâine, pește, nuci și vin sunt asociate cu niveluri ridicate de bacterii intestinale prietenoase care ajută la biosinteza substanțelor nutritive esențiale și la producerea de acizi grași cu lanț scurt. (SCFAs), principala sursă de energie pentru celulele care acoperă colonul. Rezultatele susțin ideea că dieta ar putea fi o strategie eficientă de gestionare a bolilor intestinale, prin modularea bacteriilor intestinale, notează Eurekalert

Experții au observat patru grupe de studiu, populația generală, pacienții cu boala Crohn, colita ulceroasă și cei cu sindrom de colon iritabil (SII). Cercetătorii au analizat un eșantion de scaun furnizat de fiecare participant pentru a reconstrui microbiota gazdei și au comparat acest lucru cu rezultatele unui sondaj de frecvență alimentară. Rezultatele au identificat 61 de alimente individuale asociate cu populații microbiene și 49 de corelații între tiparele alimentare și grupele microbiene.

Experții au constatat că:

Dietele bogate în pâine, leguminoase, pește și nuci au fost asociate cu o scădere a bacteriilor aerobe potențial dăunătoare. Consumul mai mare al acestor alimente a fost asociat, de asemenea, cu niveluri mai scăzute de markeri inflamatori la scaun, despre care se știe că crește în timpul inflamației intestinale
Un aport mai mare de carne, alimente rapide sau zahăr rafinat a fost asociat cu o scădere a funcțiilor bacteriene benefice și o creștere a markerilor inflamatori
Vin roșu, leguminoase, legume, fructe, cereale, pește și nuci au fost asociate cu o abundență mai mare de bacterii cu funcții antiinflamatorii
S-a constatat că dietele bazate pe plante sunt asociate cu niveluri ridicate de producție de SCFA bacteriană, principala sursă de energie pentru celulele care acoperă colonul
S-a descoperit că proteina vegetală ajută la biosinteza vitaminelor și aminoacizilor, precum și la descompunerea alcoolilor din zahăr și a excreției de amoniu
Proteina derivată de la animale și vegetală a arătat asociații opuse pe microbiota intestinală

Microbiota intestinală

Microbiota intestinală este termenul dat populației de microbi care trăiește în intestin. Studiile au arătat că microbii intestinali joacă un rol important în sănătatea umană, incluzând trăsăturile imune, metabolice și neurobehaviorale. De asemenea, s-au făcut legături cu obezitatea și s-a evidențiat lipsa diversității microbiotei la persoanele cu boli inflamatorii, cum ar fi IBD, artrită psoriazică, diabet zaharat, eczeme atopice, boala celiacă și rigiditatea arterială. În aceste boli, anumite diete au fost implicate ca factori de risc, iar această nouă cercetare indică faptul că microbiota intestinală poate ajuta la explicarea legăturii dintre dietă și boală.

Bolile intestinale:

Bolile intestinale reprezintă o povară semnificativă a costurilor pentru economia europeană, populația și sistemele de asistență medicală. Aproximativ 3 milioane de persoane din Europa sunt afectate de IBD și are un cost direct de asistență medicală de până la 5,6 miliarde de euro. Obezitatea prezintă o problemă de sănătate publică și mai mare, peste 50% din populația europeană fiind considerată supraponderală sau obeză și costuri asociate de 81 de miliarde de euro în fiecare an.

Comentând, cercetătorul principal al studiului, Laura Bolte a spus: „Am analizat în profunzime asocierea între tiparele dietetice sau alimentele individuale și microbiota intestinală. Conectarea dietei la microbiomul intestinal ne oferă mai multe informații despre relația dintre dietă și boala intestinală. Rezultatele indică faptul că dieta este probabil să devină o linie semnificativă și serioasă de tratament sau de gestionare a bolilor pentru bolile intestinului - prin modularea microbiomului intestinal ".

Pentru a încheia recomandările dietetice care ar putea fi derivate din studiu, Bolte a adăugat: „O dietă caracterizată prin nuci, fructe, aport de legume și leguminoase mai mare decât proteina animală, combinată cu un consum moderat de alimente provenite de la animale precum pește, carne slabă, păsări de curte, lactatele cu conținut scăzut de grăsimi fermentate și vinul roșu, precum și un aport mai scăzut de carne roșie, carne procesată și dulciuri, sunt asociate în mod benefic cu ecosistemul intestinului din studiul nostru. "

 

 
Articole Recomandate
Comentarii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2019 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
sanatate.n-nxt.23