Alimentația pe bază de plante și dieta mediteraneană, asociate cu sănătatea intestinală
Un studiu prezentat la UEG Week 2019 a arătat că alimente specifice ar putea oferi protecție intestinului, ajutând bacteriile cu proprietăți antiinflamatorii să...
Cercetătorii de la Centrul Medical Universitar Groningen, Olanda, au descoperit că anumite alimente, inclusiv leguminoase, pâine, pește, nuci și vin sunt asociate cu niveluri ridicate de bacterii intestinale prietenoase care ajută la biosinteza substanțelor nutritive esențiale și la producerea de acizi grași cu lanț scurt. (SCFAs), principala sursă de energie pentru celulele care acoperă colonul. Rezultatele susțin ideea că dieta ar putea fi o strategie eficientă de gestionare a bolilor intestinale, prin modularea bacteriilor intestinale, notează Eurekalert.
Experții au observat patru grupe de studiu, populația generală, pacienții cu boala Crohn, colita ulceroasă și cei cu sindrom de colon iritabil (SII). Cercetătorii au analizat un eșantion de scaun furnizat de fiecare participant pentru a reconstrui microbiota gazdei și au comparat acest lucru cu rezultatele unui sondaj de frecvență alimentară. Rezultatele au identificat 61 de alimente individuale asociate cu populații microbiene și 49 de corelații între tiparele alimentare și grupele microbiene.
Experții au constatat că:
Dietele bogate în pâine, leguminoase, pește și nuci au fost asociate cu o scădere a bacteriilor aerobe potențial dăunătoare. Consumul mai mare al acestor alimente a fost asociat, de asemenea, cu niveluri mai scăzute de markeri inflamatori la scaun, despre care se știe că crește în timpul inflamației intestinale
Un aport mai mare de carne, alimente rapide sau zahăr rafinat a fost asociat cu o scădere a funcțiilor bacteriene benefice și o creștere a markerilor inflamatori
Vin roșu, leguminoase, legume, fructe, cereale, pește și nuci au fost asociate cu o abundență mai mare de bacterii cu funcții antiinflamatorii
S-a constatat că dietele bazate pe plante sunt asociate cu niveluri ridicate de producție de SCFA bacteriană, principala sursă de energie pentru celulele care acoperă colonul
S-a descoperit că proteina vegetală ajută la biosinteza vitaminelor și aminoacizilor, precum și la descompunerea alcoolilor din zahăr și a excreției de amoniu
Proteina derivată de la animale și vegetală a arătat asociații opuse pe microbiota intestinală
Microbiota intestinală
Microbiota intestinală este termenul dat populației de microbi care trăiește în intestin. Studiile au arătat că microbii intestinali joacă un rol important în sănătatea umană, incluzând trăsăturile imune, metabolice și neurobehaviorale. De asemenea, s-au făcut legături cu obezitatea și s-a evidențiat lipsa diversității microbiotei la persoanele cu boli inflamatorii, cum ar fi IBD, artrită psoriazică, diabet zaharat, eczeme atopice, boala celiacă și rigiditatea arterială. În aceste boli, anumite diete au fost implicate ca factori de risc, iar această nouă cercetare indică faptul că microbiota intestinală poate ajuta la explicarea legăturii dintre dietă și boală.
Bolile intestinale:
Bolile intestinale reprezintă o povară semnificativă a costurilor pentru economia europeană, populația și sistemele de asistență medicală. Aproximativ 3 milioane de persoane din Europa sunt afectate de IBD și are un cost direct de asistență medicală de până la 5,6 miliarde de euro. Obezitatea prezintă o problemă de sănătate publică și mai mare, peste 50% din populația europeană fiind considerată supraponderală sau obeză și costuri asociate de 81 de miliarde de euro în fiecare an.
Comentând, cercetătorul principal al studiului, Laura Bolte a spus: „Am analizat în profunzime asocierea între tiparele dietetice sau alimentele individuale și microbiota intestinală. Conectarea dietei la microbiomul intestinal ne oferă mai multe informații despre relația dintre dietă și boala intestinală. Rezultatele indică faptul că dieta este probabil să devină o linie semnificativă și serioasă de tratament sau de gestionare a bolilor pentru bolile intestinului - prin modularea microbiomului intestinal ".
Pentru a încheia recomandările dietetice care ar putea fi derivate din studiu, Bolte a adăugat: „O dietă caracterizată prin nuci, fructe, aport de legume și leguminoase mai mare decât proteina animală, combinată cu un consum moderat de alimente provenite de la animale precum pește, carne slabă, păsări de curte, lactatele cu conținut scăzut de grăsimi fermentate și vinul roșu, precum și un aport mai scăzut de carne roșie, carne procesată și dulciuri, sunt asociate în mod benefic cu ecosistemul intestinului din studiul nostru. "
Legătura dintre sănătatea intestinală și anxietatea generalizată. Noi metode de combatere a anxietății prin îmbunătățirea sănătății intestinale
Marele avantaj al colonoscopiei. Cât de des se recomandă. Dr. Eliza Gangone (SANADOR) explică
Vitamina B12, asociată cu prevenția pancreatitei acute
Această vitamină regenerează pancreasul în profunzime. Combate și o afecțiune digestivă gravă și frecvent întâlnită.
De ce ai nevoie să mergi la baie de fiecare dată când ieși din casă
Primul semn al cancerului de colon. Dr. Oana Dolofan: Faci și ocluzie intestinală
EXCLUSIV Colica biliară: simptome și cauze. Alimentele care o provoacă. Dr. Oana Dolofan: Durerea iradiază în umăr sau în spate
Balonarea, semn al bolii celiace. Când să mergi la medic
Herniile abdominale: când trebuie operate și care sunt metodele actuale
EXCLUSIV Bolile inflamatorii intestinale, afecțiuni sistemice cu impact digestiv, hepatic și cutanat. Dr. Răzvan Iacob: Inflamația digestivă să fie stăpânită
Prioritate la toaletă oriunde în țară. Cine are acest drept.
De ce unele gaze intestinale miros mai rău decât altele. Ce se întâmplă, de fapt, cu alimentele când ajung în stomac
De ce unele gaze intestinale miros mai rău decât altele. De ce este un semn bun când gazele intestinale au un miros puternic.
Legătura dintre bacteriile orale și riscul de cancer colorectal în funcție de localizare. Două bacterii cresc riscul de cancer colorectal
Aceste două bacterii localizate în cavitatea bucală cresc semnificativ riscul de cancer colorectal.
Infecția comună care duce la cancer. Milioane de oameni, în pericol
Cancerul hepatic, mortalitate ridicată. Stilul de viață, factor decisiv
Acest tip de cancer, extrem de comun, ucide într-un ritm alert. Medicii avertizează că numărul deceselor s-a dublat în ultimii 20 de ani.
Alimentul care poate cauza gaze. Compusul care afectează digestia
Acest aliment sănătos poate provoca gaze. Îți afectează digestia și balonează.
Grupa de sânge care te expune la cancer
UDCA, suplimentul dietetic în tratamentul cancerului hepatic. Modifică mediul imun
5 alimente care te balonează cel mai tare
Suplimentele alimentare, asociate cu riscuri hepatice. Pot duce la mari probleme de sănătate
Suplimentele alimentare sunt asociate cu riscuri hepatice.
Tulpina emergentă de E.coli non-O157, posibil factor declanșator al cancerului colorectal la adulții tineri
Acest aliment sănătos duce la CANCER. Medicii au constatat o explozie a cazurilor de cancer, iar acest aliment este incriminat.
EXCLUSIV Cancerul care omoară cei mai mulți români. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Principala cauză de deces
Dieta care alimentează cancerul. E un trio periculos care duce la apariția cancerului
Această dietă alimentează cancerul. Afectează grav sănătatea intestinului. În plus, în combinație cu o bacterie are efecte catastrofale.
