Alimentația bebelușilor, de la alăptare la diversificare. Pediatru: Până la un an să aibă toate alimentele din dieta unui adult

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
alimentatia bebelusilor. FOTO: Freepik @freepik
alimentatia bebelusilor. FOTO: Freepik @freepik

Alimentația bebelușului, în primele luni, depinde foarte mult de cea a mamei, mai ales dacă este alăptat. Diversificarea se începe la 5-6 luni, astfel ca după primul an de viață să fi gustat din toate alimentele unui adult. 

Alimentația bebelușilor este un subiect intens discutat și disputat, iar pentru proaspetele mame este foarte important să cunoască exact acest lucru, pentru dezvoltarea fizică a acestora, dar și pentru dezvoltarea creierului și a funcțiilor cognitive.

De altfel, la fel de importantă este și alimentația din timpul sarcinii, care are impact asupra dezvoltării fătului, dar și în perioada de alăptare, căci parte dintre nutrienții, mineralele și vitaminele din alimentația acestora se regăsesc în laptele matern.

Medicul pediatru Diana Voican a explicat, la Antena 3, importanța alimentației mamei, dar și etapele în care trebuie făcută diversificarea alimentară a copiilor.

”Alimentația este importantă încă dinaintea primelor ore de viață. Este vorba despre primele 1000 de zile, ceea ce înseamnă din momentul în care este conceput copilașul.

Este foarte important și ceea ce mănâncă mama înainte de naștere, în perioada în care este gravidă, și ce mănâncă dacă alăptează, pentru că ceea ce mănâncă ea se transmite și la bebeluș.

Deci, concluzia este că cel mai important element pentru bebeluș este laptele matern. Alăptarea este esențială pentru o sănătate ulterioară, pentru o imunitate bună a bebelușului”, a declarat pediatrul Diana Voican la Antena 3.

Vezi și: Alăptarea și vârsta până la care este recomandată. Care sunt beneficiile acestuia

Potrivit medicului, laptele matern este bun oricum, ”dar mama trebuie să aibă o alimentație echilibrată, bogată în toți nutrienții, atât în macronutrienții, respectiv proteine, carbohidrați și grăsimi și micronutrienți, vitamine și minerale.

Asta înseamnă că trebuie să includă în alimentație toate alimentele din acea piramidă alimentară pe care o cunoaștem cu toții. 

Dacă mamele nu pot alăpta, soluția este formula de lapte. Deci nu lapte de vacă, nu lapte de origine animală, pentru că el nu este corespunzător nevoilor bebelușului”,  a mai spus medicul.

În ceea ce privește perioada de alăptare, pediatru a afirmat că potrivit recomandărilor OMS, aceasta ar trebui să fie până în jurul vârstei de 2 ani, desigur, dacă sugarul vreau și mama poate. ”Ar trebui măcar până în momentul diversificării să îi oferim lapte matern, deci până în jurul vârstei de 5-6 luni”, a adăugat pediatrul.

Copiii și diversificarea alimentară

Pediatrul susține că metoda de diversificare s-a schimbat de-a lungul timpului, iar aceasta trebuie începută cu legumele, care sunt cele mai sănătoase.

”Cele mai bine tolerate sunt morcovul, rădăcinoasele în general - păstârnac, pătrunjel, țelina, apoi, dovlecelul, broccoli - care este vedeta legumelor și toate legumele introduse pe rând.

2. -imagine fara descriere- (308273657_544799590739921_5981396819550003867_n_27523400.jpg)Diversificarea alimentară la copii. FOTO: Freepik @freepik

Concomitent se introduc și fructele, banana este cea mai tolerată și mai plăcută, și la gust, și acceptată de copii, apoi  oul, carnea și brânza. Aici putem folosi laptele de origine animală. Grișul din grâu, din grișul nostru autohton, este minunat pentru copii”, a mai spus medicul.

Copiii și produsele de origine animală

”Carnea poate fi introdusă în jurul vârstei de 7, 8, sau chiar 9 luni, chiar și peștele. Peștele este un aliment bine tolerat, este o sursă bună de proteină, de acizi grași de tip Omega 3, acei acizi grași care sunt foarte buni pentru sănătatea sistemului nervos.

Și oul este o sursă bună de fier, mai întâi începând cu gălbenușul, care este o sursă foarte bună de vitamine, iar apoi albușul, care poate avea capacitatea de a crea alergii.

Putem să le oferim copiilor și fructe de mare în jurul vârstei de un an, astfel încât la această vârstă copilul să ajungă la toate alimentele din dieta unui adult”, explică pediatrul.

Copiii și hidratarea

În ceea ce privește hidratarea bebelușilor, medicul a precizat că atâta vreme ”cât este alăptat, copilul nu are nevoie de apă. În cazul în care i se administrează formulă, poate avea nevoie de apă, cel puțin în perioadele cu temperaturi crescute sau în situații speciale, atunci când este febril, deshidratat, varsă sau are scaune diareice.

Însă bebelușul alăptat nu are nevoie de administrarea apei suplimentare. Din momentul diversificării, însă, când se introduc alimentele solide, atunci avem nevoie de apă”, a concluzionat medicul pediatru.

Vezi și: Care sunt alimentele bune pentru creierul copiilor. Ce nu trebuie să le lipsească în primii 3 ani

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel