Alimentația în pandemie: ce să mănânci și ce să eviți pentru a-ți ajuta sistemul imunitar
Alimentația în pandemie poate fi un aliat sau un dușman. Specialiștii au o serie de recomandări privind ce alimente să consumăm și ce să evităm, pentru întărirea sistemului...
Legătura dintre pandemie și obiceiurile noastre alimentare este incontestabilă. Stresul izolării, împreună cu problemele economice, au determinat pe mulți să apeleze la alimente de tip fastfood. Dar consumarea excesivă a acestui tip de alimente duce, nu doar la multe kilograme în plus, dar și la deteriorarea sănătății.
Americanii par cu siguranță preocupați de greutatea lor; anual se cheltuie 33 de miliarde de dolari SUA pentru produse de slăbit. Dar unul din cinci americani nu consumă aproape niciun fel de legume - mai puțin de o porție pe zi.
Împreună cu măsurile de distanțare socială și vaccinurile eficiente, un sistem imunitar sănătos este cea mai bună apărare împotriva infecției cu coronavirus. Pentru a menține acest lucru, o alimentație adecvată este o necesitate absolută. Deși nu este un înlocuitor pentru medicamente, o alimentație bună poate funcționa sinergic cu medicina pentru a îmbunătăți eficacitatea vaccinului, pentru a reduce prevalența bolilor cronice și pentru a reduce povara sistemului de sănătate.
Impactul dietei occidentale
Oamenii de știință știu că persoanele cu condiții de sănătate preexistente prezintă un risc mai mare de infecții severe cu COVID-19. Aceasta include persoanele cu diabet, obezitate și boli de rinichi, plămâni sau cardiovasculare. Multe dintre aceste afecțiuni sunt legate de un sistem imunitar disfuncțional.
Pacienții cu boli cardiovasculare sau metabolice au un răspuns imunitar întârziat, oferind un avans virusurilor, atunci când invadează organismul. Când se întâmplă acest lucru, corpul reacționează cu un răspuns inflamator mai intens și țesuturile sănătoase sunt deteriorate împreună cu virusul. Încă nu este clar cât de mult acest prejudiciu contribuie la rata crescută a mortalității, dar este un factor.
Ce legătură are asta cu nutriția? Dieta occidentală conține de obicei o proporție mare de carne roșie, grăsimi saturate și ceea ce este cunoscut sub numele de „alimente cu puncte de beatitudine” bogate în zahăr și sare. Consumul adecvat de fructe și legume lipsește. În ciuda abundenței caloriilor care însoțește adesea dieta occidentală, mulți americani nu consumă suficient din substanțele nutritive esențiale de care organismul nostru are nevoie pentru a funcționa corect, inclusiv vitaminele A, C și D și mineralele fier și potasiu. Și asta, cel puțin parțial, provoacă un sistem imunitar disfuncțional: prea puține vitamine și minerale și prea multe calorii.
Un sistem imunitar sănătos răspunde rapid pentru a limita sau preveni infecția, dar, de asemenea, răspunde pentru a evita deteriorarea celulelor corpului, notează theconversation.com. Zaharul perturbă acest echilibru. O proporție ridicată de zahăr rafinat în dietă poate provoca inflamație cronică, de grad scăzut, pe lângă diabet și obezitate. În esență, răspunsul imunitar nu este niciodată dezactivat până la capăt.
În timp ce inflamația este o parte naturală a răspunsului imun, aceasta poate fi dăunătoare atunci când este activă în mod constant. Într-adevăr, obezitatea se caracterizează prin inflamație cronică, de grad scăzut și un răspuns imun neregulat.
Și cercetările arată că vaccinurile pot fi mai puțin eficiente la persoanele obeze. Același lucru este valabil și pentru cei care consumă în mod regulat prea mult alcool.
Cum ajută nutrienții
Nutrienții, substanțe esențiale care ne ajută să creștem corect și să rămânem sănătoși, ajută la menținerea sistemului imunitar. Spre deosebire de răspunsurile întârziate asociate cu malnutriția, vitamina A luptă împotriva mai multor boli infecțioase, inclusiv rujeola. Alături de vitamina D, reglează sistemul imunitar și ajută la prevenirea supraactivării acestuia. Vitamina C, un antioxidant, ne protejează de leziunile provocate de radicalii liberi.
Polifenolii, un grup larg de molecule care se găsesc în toate plantele, au și proprietăți antiinflamatorii. Există o mulțime de dovezi care arată că o dietă bogată în polifenoli vegetali poate reduce riscul de afecțiuni cronice, cum ar fi hipertensiunea, insensibilitatea la insulină și bolile cardiovasculare.
-
-
Ceaiul inedit care îți dă un impuls de energie09.11.2025, 18:00
-
Castane coapte sau fierte: care sunt mai sănătoase09.11.2025, 16:00
-
-
Noua terapie promite să vindece diabetul de tip 109.11.2025, 12:00
Luna perfectă în care să începi o schimbare. NU e ianuarie! 3 pași simpli să îți transformi starea de spirit, fără efort
Singurul aliment care scade glicemia instant, susținut de știință
Ce se întâmplă dacă NU mănânci înainte de operație. Un studiu dă totul peste cap
Ți s-a spus să nu mănânci înainte de operație? S-ar putea să fi fost degeaba. Uite ce s-a descoperit.
Secretul berii la draft. De ce e diferită de berea la sticlă
Ce să faci imediat și ce să NU faci dacă simți miros de gaz în casă
Ai fiert greșit ouăle. Cum se fierb, de fapt, pentru a le curăța ușor
Îmbrăcămintea pe care nu trebuie să o speli cu apă fierbinte. Se distruge țesătura
Ce să faci ca să nu mai crape crenvurștii când îi fierbi? Cum îi fierbi corect
Șterge oglinda cu hârtie de ziar și oțet. De ce să nu mai folosești lavete
De ce ar trebui să renunți la sandale când zbori. Detalii surprinzătoare despre siguranța în avion
Adevărul despre mâncarea ambalată: Ce ascund etichetele și cum un simplu simbol pe ambalaj îți poate salva viața!
Un studiu kenyan testează trei tipuri de etichete de avertizare pe alimente.
Trucul simplu pentru a avea călcâie fine. Dermatologii confirmă
Trucul cu folie de aluminiu pe calorifer. Ce efect are și de ce merită încercat
Cum să cureți grăsimea și mâncarea arsă de pe aragaz. Ingredientul care șterge orice pată
Spitalul Sfântul Sava, liderul recuperării medicale complete din România
5 greșeli comune în bucătărie care îți pot îmbolnăvi familia. Ai mare grijă la asta
Cele 5 greșeli comune pe care le faci în bucătărie și care îți pot îmbolnăvi toată familia.
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
Aspartam: otrava dulce din "zero zahăr". Ce se întâmplă atunci când îl consumi și cum declanșează cancerul
De ce ar trebui să renunți la tocătoarele de tăiat din plastic
Dacă pui sare în chiuvetă, uite ce se întâmplă!
Orele la care trebuie să bei cafeaua. Când e momentul să te oprești
Aceasta este ora exactă la care trebuie să îți bei cafeaua.
Trucul simplu care îți transformă fața în doar câteva minute pe zi
Acesta este motivul pentru care ar trebui să pui orez în dulap
De ce ar trebui să pui orez în dulap. 6 lucruri utile pe care le poți face cu orezul.
