Alimente care întârzie îmbătrânirea
Mâncați bine pentru o viață lungă și sănătoasă nu este doar un slogan, pentru că sunt alimente mai sănătoase și mai hranitoare care pot întârzia îmbătrânirea. Iată câteva dintre...
Datele oficiale arată faptul că, în prezent, primele trei țări din lume cu cea mai mare speranță de viață sunt Principatul Monaco, Japonia și Singapore. Locuitorii se confruntă cu o calitate înaltă a vieții, iar un element important și comun celor trei este consumul de alimente sănătoase. Nutriționiștii, însă, resping termenul de „superalimente” pentru că, spun ei, poate da naștere unor așteptări prea mari de la o gamă redusă de alimente atunci când, în realitate, o dietă echilibrată și un stil de viață sănătos necesită ceva mai mult efort. Totuși, există anumite alimente care sunt ceva mai hrănitoare decât altele, și multe care, după cum au arătat cercetările, au un efect protector împotriva unor boli. Aceste alimente ar trebui să fie incluse în dietă.
Edamame (soia verde în păstăi)
Edamame, sau boabe de soia proaspete, și tofu sunt bogate în izoflavone (un tip de fitoestrogen), în mod special genisteină şi daidzeină, care au proprietăți antiinflamatorii, antioxidante, anti-cancer și antimicrobiene. Ele pot ajuta la reglarea răspunsului imun al organismului, încetinirea îmbătrânirii celulare, combaterea microbilor, precum și, posibil, pot proteja împotriva anumitor tipuri de cancer după cu arată un studiu publicat în Current Developments in Nutrition (link studiu). Autorii studiului au notat că „aportul de soia pe parcursul vieții [...] a fost legat de riscul redus de cancer la sân”, astfel încât ar fi de dorit să includem soia în dieta noastră normală.
Tofu (brânza de soia)
În mod similar, tofu, un produs asemănător cu brânza dar făcut din soia, a fost legat de o mulțime de beneficii pentru sănătate din aceleași motive. Pe lângă faptul că e bogat în izoflavone, este și o sursă bună de minerale (calciu, fier, mangan, seleniu, fosfor, magneziu, zinc și cupru), dar și de proteine vegetale și conține toți aminoacizii esențiali de care organismul nostru are nevoie ca să sintetizeze proteinele. Unii specialiști sugerează (link direct), de asemenea, că tofu te poate face să te simți mai plin pentru mai mult timp, așa încăt ar putea ajuta la diete.
Morcovi
Sunt renumiți pentru conținutul ridicat de beta-caroten și carotenoid. Beta-carotenul, are este un pigment cu proprietăți antioxidante (protejează celulele de radicalii liberi), poate fi transformat de organism în vitamina A, care, potrivit Institutelor Naționale americane de Sănătate (NIH), „este implicat în funcția imunitară, vederea, reproducerea și comunicarea celulară”. Organismul uman nu poate produce vitamina A de unul singur, deci aceasta trebuie să provină din dietă. Mai mult, un studiu (link studiu) a arătat că alimentele bogate în carotenoizi - morcovii sunt un exemplu principal aici - pot proteja împotriva degenerescenței maculare legate de vârstă. Unele soiuri de morcovi, precum morcovii albi nu conțin beta-caroten, dar toate soiurile conțin falcarinol, un nutrient care, arată un studiu (link studiu), poate avea un efect protector împotriva cancerului.
Legume crucifere
Legumele crucifere includ o gamă largă de alimente verzi, precum varza, broccoli, conopida, varza de Bruxelles, ridiche și kale. Aceste legume conțin fibre solubile (care ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge), multe vitamine (C, E, K și folat), minerale (potasiu, calciu și seleniu) și carotenoizi (luteină, beta-caroten și zeaxantină), dar și glucozinolați (care par să regleze reacția organismului la stres și inflamație; au proprietăți antimicrobiene, iar unele dintre ele sunt cercetate pentru potențialul lor anti-cancerigen), după cum arată Institutul Național american pentru Cancer.
Un studiu (link studiu) recent publicat în Neurology a arătat că alimentele cu frunze verzi, inclusiv unele crucifere, au ajutat la încetinirea declinului cognitiv. Datorită conținutului de vitamina K, kale, broccoli și varza au un efect protector asupra sănătății inimii.
Somon
Consumul de carne - în mare parte carne roșie, dar și unele tipuri de carne de pasăre - ar putea dăuna sănătății noastre pe termen lung, arată studii recente. O alternativă bună pentru proteine în acest caz este peștele, iar somonul, în special, oferă multe beneficii nutriționale. Somonul ar putea proteja sănătatea cognitivă pe termen lung (link studiu) și conține o mulțime de acizi grași omega-3, despre care se spune că sunt benefici pentru vedere (link studiu). Are, de asemenea, un conținut ridicat de potasiu și, potrivit unui studiu recent (link studiu) acesta poate preveni apariția bolilor cardiace. Este, de asemenea, bogat în seleniu mineral, ceea ce contribuie la sănătatea glandei tiroide (link studiu), are mai puține grăsimi saturate, ceea ce înseamnă că este mai sănătos și mai bun pentru gestionarea greutății.
Citrice
Citricele includ o serie de fructe care sunt acum disponibile în întreaga lume, cum ar fi portocale, grapefruit, lămâi, limes, clementine și mandarine. Au un conținut mare de vitamina C, care are proprietăți antioxidante și aduce o gamă largă de beneficii pentru sănătate (link studiu), inclusiv pentru a reduce daunele produse de inflamație și pentru a preveni infecțiile. Mai conțin zaharuri, fibre alimentare, potasiu, folat, calciu, tiamina, niacină, vitamina B-6, fosfor, magneziu, cupru, riboflavină și acid pantotenic. Nu în ultimul rând, cercetările au arătat că flavonoidele - în care citricele sunt deosebit de bogate - pot „preveni sau întârzia bolile cronice cauzate de obezitate”, inclusiv a cancerului (link studiu).
-
-
Ministerul Sănătății prezintă stocurile de vaccinuri03.11.2025, 16:39
-
-
-
7 ceaiuri care te scapă de răgușeală și tuse. Vindecă gâtul instant
6 ceaiuri care îți relaxează corpul și mintea înainte de culcare. Soluția naturală pentru insomnie
Un somn liniștit poate începe cu un simplu obicei de seară, bazat pe plante care te ajută să te relaxezi și să te eliberezi de stres.
Ceaiul care îți curăță ficatul și colonul. E cel mai bun detoxifiant de iarnă. De ce multe femei îl adoră
Te doare capul? Acest ingredient banal din bucătărie face minuni! E mai puternic decât o pastilă
Triptofanul, compusul cheie pentru un somn odihnitor. Sfaturi de la medicii specialiști
Acest aliment pe care îl mănânci dimineața, te ajută să ai un somn odihnitor. Are efect calmant.
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Ginkgo biloba poate accelera recuperarea creierului în primele săptămâni după AVC
Efectele ascunse ale cofeinei. Cât de multă cofeină îți atacă creierul
Compusul natural care previne degradarea creierului. Îi oferă un scut protector
Acest compus natural previne degradarea creierului și îi oferă un scut protector.
Kombucha din ceaiul negru reduce microbii intestinali asociați cu obezitatea
Ceaiul care curăță microbii intestinali. Topește și grăsimea abdominală.
Noni, planta tropicală cu beneficii pentru sănătate și piele
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe.
Singurul aliment care îți reglează tensiunea arterială - și NU e usturoiul!
Un singur aliment care îți reglează tensiunea – și nu, nu e usturoiul!
Algele marine, rol în alimentația viitorului. Conținut ridicat de proteine
Planta care îți poate ușura respirația și calma tusea natural
Un ingredient simplu îți poate salva mintea și corpul după 60 de ani. Fructul recomandat de experții de la Harvard
Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.
Cum influențează cafeaua diversitatea bacteriană a intestinului. Legătura dintre sănătatea intestinală și consumul moderat de cafea
Un nou studiu evidențiază legătura dintre consumul de cafea și sănătatea microbiomului intestinal, deschizând noi perspective asupra beneficiilor acestei băuturi.
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde.
Leguma care distruge cancerul și regenerează celulele. Curăță corpul de toxine
Varza murată, aliatul neașteptat al intestinului. Cum protejează fermentația împotriva inflamației
Acest aliment curăță intestinul în profunzime și reduce inflamația.
Ceaiul care protejează inima și creierul. Este consumat și de cei care vor să slăbească
Acest ceai protejează inima și creierul și este consumat și de cei care vor să slăbească.
