Alimente de evitat pe caniculă: Produc CĂLDURĂ în organism

Dana Lascu |
Data publicării:
Sunt alimente la care ar trebui să renunți pe caniculă. Foto: Pixabay
Sunt alimente la care ar trebui să renunți pe caniculă. Foto: Pixabay

Alimentele care conțin în general mai multe grăsimi, proteine și carbohidrați încălzesc organismul în timp ce acesta le digeră. Deci, iată care sunt alimentele pe care trebuie să le evităm pentru a ne menține corpul rece și sănătos pe caniculă. 

Alimentele pe care le consumăm zilnic au un impact asupra sistemului corpului nostru într-un fel sau altul, mai ales atunci când vine vorba de menținerea și reglarea căldurii în organism. 

Majoritatea alimentelor pe care tindem să le consumăm au capacitatea de a produce căldură în organism, având în vedere că e nevoie de timp ca să fie digerate. Ca să le descompună, sistemul digestiv are nevoie de mai multă energie, proces care produce în continuare căldură – proces numit termogeneză. 

Alimentele în cauză sunt cele care conțin în general mai multe grăsimi, proteine și carbohidrați. 

Spre exemplu, rădăcinoasele încălzesc organism. Aici sunt incluse legume precum cartoful, morcovul, cartoful dulce și varza. Aceste legume necesită mai multă energie în timpul procesului de digestie provocând căldură în corp. Apoi, consumul de ceapă, praz și usturoi sau piperul negru și ghimbirul generează, de asemenea, căldură în organism. La fel și spanacul, fasolea, cartofii sau broccoli.

Fructele cum ar fi mango, mere și portocale sunt considerate alimente calde; consumul excesiv al acestor fructe poate duce la iritarea stomacului.

Nutriționiștii spun însă că, chiar dacă anumite alimente produc căldură în organism nu e cazul să renunțăm complet la ele pentru că e caniculă, ci doar să le consumăm mai rar și în cantități mai mici.

Iată lista alimentelor care produc căldură: 

Banane, 
Ceapă,
Usturoi,
Mango,
Praz, 
Fistic, 
Alune
Portocale, 
Măsline, 
Piersici, 
Ardei, 
Caju, 
Morcovi, 
Migdale, 
Prune, 
Spanac (fiert), 
Carne roșie,
Pui, 
Roșii, 
Porumb, 
Fasole, 
Ouă
Vinete, 
Pește, 
Orez brun,
Ridichii, 
Linte, 
Hrișcă, 
Ardei iuți, 
Smântână, 
Brânză, 
Napi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel