Alimentele bogate în fibre eliberează hormoni intestinali care suprimă foamea și schimbă metabolismul
Impactul unei diete bogate în fibre asupra metabolismului intestinal și apetitului.
Un nou studiu publicat recent în Science Translational Medicine arată că o dietă bogată în fibre afectează metabolismul intestinului subțire, stimulând eliberarea hormonului intestinal peptide tyrosine tyrosine (PYY), cunoscut pentru rolul său de suprimare a apetitului, mai mult decât o dietă săracă în fibre.
Acest efect a fost observat indiferent de structura alimentelor.
Cercetătorii au investigat modul în care dietele cu conținut căzut și ridicat de fibre afectează eliberarea hormonilor intestinali PYY și glucagon-like peptide 1 (GLP-1). În acest scop, au fost selectați aleatoriu 10 voluntari sănătoși care au urmat una dintre cele trei diete timp de patru zile:
1. Alimente integrale bogate în fibre, cum ar fi mazărea și morcovii
2. Alimente bogate în fibre cu structura perturbată (aceleași alimente bogate în fibre, dar pasate sau blendate)
3. Alimente procesate sărace în fibre.
Fibrele sunt un tip de carbohidrați pe care organismul nu îi poate digera. Deși majoritatea carbohidraților sunt descompuși în molecule de zahăr numite glucoză, fibrele nu pot fi descompuse în molecule de zahăr și, în schimb, trec prin organism nedigerate. Fibrele ajută la reglarea utilizării de către organism a zaharurilor, contribuind la menținerea sub control a foamei și a glicemiei, potrivit Harvard University.
Copiii și adulții au nevoie de cel puțin 25 până la 35 de grame de fibre pe zi pentru o sănătate bună.
Surse importante sunt cerealele integrale, fructele și legumele integrale, leguminoasele și nucile.
Participanții au fost apoi repartizați aleatoriu la celelalte două diete, cu o perioadă de pauză de cel puțin o săptămână în care și-au reluat dieta normală între fiecare sesiune.
Dietele au fost echilibrate din punct de vedere energetic și a macronutrienților, dar doar cele două diete bogate în fibre au fost echivalente în ceea ce privește conținutul de fibre, având între 46,3 și 47,9 grame de fibre zilnic, în timp ce dieta săracă în fibre conținea doar 12,6 grame de fibre zilnic.
Concluzia studiului arată că ambele diete bogate în fibre au crescut eliberarea PYY - dar nu și GLP-1, comparati cu dieta săracă în fibre în perioada 0 - 240 minute postprandială, când alimentele se aflau predominant în intestinul subțire.
La 120 de minute, ambele diete bogate în fibre au crescut nivelul de PYY comparativ cu dieta săracă în fibre, contrazicând ipoteza cercetătorilor conform căreia structurile intacte ale alimentelor ar stimula PYY într-o măsură mai mare decât structurile perturbate.
Participanții la studiu au raportat o senzație de foame mai redusă la 120 de minute cu dietele bogate în fibre comparativ cu dieta săracă în fibre.
Dietele bogate în fibre au crescut nivelul de fluide ileale, iar dieta bogată în fibre cu structura perturbantă a crescut anumiți aminoacizi ileali.
"Dietele bogate ]n fibre, indiferent de structura alimentelor, cu crescut eliberarea PYY prin modificări ale profilului metabolic ileal. Moleculele ileale, care sunt moderate de aportul alimentar, au fost demonstrate ca jucând un rol în eliberarea PYY, ceea ce ar putea fi folosit pentru a proiecta diete care să promoveze sațietatea", au scris autorii, notează Medscape.
Tipuri de suplimente de fibre
Majoritatea nutriționiștilor sugerează obținerea fibrelor din alimente integrale, deoarece acestea sunt sănătoase și în alte moduri. Alimentele cu fibre includ fructe, legume, nuci, fasole și cereale.
Dar dacă nu obțineți suficient din dietă, suplimentele de fibre vă pot ajuta să umpleți golul. Fibrele „funcționale” sunt extrase din sursele lor naturale și apoi adăugate la suplimente sau alimente și băuturi îmbogățite pentru a crește conținutul lor de fibre. Suplimentele de fibre vin sub formă de pulberi, capsule sau gume.
Potrivit WebMD, unele dintre cele mai comune ingrediente din suplimentele cu fibre sunt:
Psyllium
Inulină
Dextrină de grâu
Gumă de salcâm
Policarbofil de calciu
Semințe de in
Metilceluloză
Arabinoxilan
Un studiu a constatat că administrarea unei cantități prea mari de inulină (30 de grame) a provocat o creștere a inflamației organismului. Cu toate acestea, un participant la studiu a raportat o scădere a inflamației la această doză mare. Se pare că oamenii pot răspunde diferit la diferite ingrediente și cantități de suplimente din fibre.
-
-
-
-
Aspirina scade riscul de cancer de colon cu până la 50%13.12.2025, 19:06
-
Șoriciul, aperitivul de sezon pe care nu trebuie să-l ratezi13.12.2025, 18:02
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Ce trebuie să știi despre postul cu apă
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
