Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Vezi și: Seleniul, compusul esențial din nucile braziliene care menține sănătatea inimii. Previne și artrita
Un studiu recent a descoperit că o dietă bogată în calorii, consumată pe o perioadă de 5 zile, a dus la acumularea de grăsime în ficat și la disfuncții ale acțiunii insulinei în creierul bărbaților cu o greutate corporală sănătoasă.
Efectele s-au menținut chiar și după revenirea la o dietă normală. Cercetătorii sugerează că sensibilitatea creierului la insulină s-ar putea adapta la schimbările din alimentație înainte de apariția creșterii în greutate, ceea ce ar putea contribui la dezvoltarea obezității.
Metodologia studiului
În organismul uman, semnalizarea insulinei în creier controlează apetitul și consumul de alimente. În cazurile de rezistență la insulină, această reglare este compromisă, ceea ce duce la acumularea de grăsime viscerală, metabolism defectuos și recâștigarea rapidă a grăsimii după schimbări de stil de viață.
Cercetătorii au examinat efectul unei intervenții alimentare de 5 zile cu un regim bogat în calorii, ce includea gustări ultraprocesate, asupra acțiunii insulinei în creier, compoziției corporale de grăsime și sensibilității periferice la insulină.
Au fost recrutați 29 de bărbați cu vârste cuprinse între 19 și 27 de ani și un indice de masă corporală între 19 și 25. 18 participanți au fost asignați grupului cu dietă bogată în calorii, iar 11 participanți au constituit grupul de control, cu o dietă obișnuită.
Participanții din grupul cu dietă bogată în calorii au consumat un surplus de 1500 kcal pe zi timp de 5 zile consecutive, iar apoi au revenit la dieta lor normală pentru încă 7 zile, înainte de a se efectua un al doilea control. Efectele asupra creierului și grăsimii hepatice au fost evaluate cu ajutorul imagisticii prin rezonanță magnetică, potrivit Medscape.

Alimente - FOTO: Freepik
Rezultatele studiului
Conținutul de grăsime din ficat a crescut semnificativ în grupul cu dietă bogată în calorii la prima vizită de follow-up (P = .005), însă nu au fost observate astfel de efecte în grupul cu dietă obișnuită. Nu s-au înregistrat diferențe semnificative în ceea ce privește greutatea corporală, sensibilitatea periferică la insulină sau markerii inflamatori între cele două grupuri.
După 5 zile de dietă bogată în calorii, participanții au avut o activitate mai mare a insulinei în anumite părți ale creierului. După o săptămână de dietă normală, aceleași persoane au avut o activitate mai scăzută a insulinei în alte zone ale creierului.
Scăderea sensibilității la insulină în aceste zone a fost legată de ce au mâncat, în special de carbohidrați, grăsimi și acizi grași.
De asemenea, cei care au consumat mai multe gustări ultraprocesate au avut o reacție mai scăzută la recompense și o reacție mai mare la pedepse, în comparație cu cei care nu au consumat astfel de gustări.
"Arătăm că supraalimentarea pe termen scurt cu gustări ultraprocesate și bogate în calorii poate declanșa acumularea de grăsime în ficat și disfuncții temporare ale acțiunii insulinei în creier, efecte care persistă și după perioada de dietă cu calorii mari", au declarat autorii studiului.
Limitările studiului
Una dintre limitările majore ale acestui studiu a fost dimensiunea mică a eșantionului. Sensibilitatea insulinei la nivelul întregului corp nu a fost evaluată prin metoda de referință (clampă euglicemică hiperinsulinemică).
De asemenea, studiul a inclus doar participanți de sex masculin, ceea ce face neclară extinderea acestor rezultate asupra femeilor, având în vedere diferențele de sex în ceea ce privește acțiunea insulinei asupra apetitului, metabolismului și memoriei, care depind parțial de ciclul menstrual.
-
De ce să nu dezgheți alimentele la temperatura camerei25.12.2025, 20:50
-
De ce trece sughițul dacă luăm puțină lămâie?25.12.2025, 17:54
-
6 remedii naturale pentru durerile de stomac25.12.2025, 16:05
-
EXCLUSIV Dr. Doru Negru demontează pâinea: Te-ai "spurcat" o dată?25.12.2025, 14:59
-
Primul semn că nivelul tău de stres e prea mare25.12.2025, 12:20
Alimentele care ar putea preveni cancerul. Carnea, în prim-plan
Infecția comună care duce la cancer. Milioane de oameni, în pericol
E. coli, impact grav asupra intestinului. Bacteriile blochează apărarea naturală și se răspândesc rapid
Legătura dintre bacteriile orale și riscul de cancer colorectal în funcție de localizare. Două bacterii cresc riscul de cancer colorectal
Aceste două bacterii localizate în cavitatea bucală cresc semnificativ riscul de cancer colorectal.
UDCA, suplimentul dietetic în tratamentul cancerului hepatic. Modifică mediul imun
Statinele, efect în boala hepatică cronică. Ar putea fi utilizate împotriva cancerului hepatocelular și progresiei fibrozei hepatice
Statinele au un efect major asupra ficatului. Pot vindeca o boală gravă.
Intoleranța la gluten și boala celiacă: semnul care face diferența. Nu-l mai ignora!
Cancerul pancreatic, semnele de avertizare care apar în ochi
Acesta este semnul banal al unui cancer devastator care apare în ochi.
Grăsimile saturate atacă intestinul în doar două zile
Alimentele care îți atacă intestinul. În doar două zile îl afectează complet.
De ce apare refluxul gastroesofagian. Explicații simple pe care trebuie să le știi
De ce simți că ai gaze, dar nu le poți elimina. Cât de grav este
Pilula contraceptivă nu crește riscul de cancer hepatic, arată un studiu amplu
Cancerul care se răspândește alarmant. Nu există niciun avertisment.
Cinci obiceiuri zilnice care dăunează pancreasului
Cea mai răspândită boală a ficatului care ucide în tăcere. 3 riscuri ascunse îți pot grăbi moartea
Un simptom frecvent după masă poate semnala risc crescut de cancer mortal
Trei semne care pot indica boala ficatului gras. Fii atent la piele
Aceste trei semen care apar pe piele pot indica boala ficatului gras.
Primul semn al cancerului de colon. Dr. Oana Dolofan: Faci și ocluzie intestinală
Ce spun arsurile la stomac despre sănătatea ta și când devin un semnal de alarmă
4 semne cheie că ficatul tău este în pericol
Problemele de la toaletă care pot afecta grav sănătatea
Virusul Epstein-Barr (EBV) provoacă boala Crohn. Persoanele infectate au de 3 ori mai multe șanse să facă această boală a intestinului
Cel mai simplu truc pentru a scăpa de balonare în 10 minute
Cel mai simplu truc pentru a scăpa de balonare în 10 minute. De ce trebuie să ții cont.
Vitamina B12, asociată cu prevenția pancreatitei acute
Această vitamină regenerează pancreasul în profunzime. Combate și o afecțiune digestivă gravă și frecvent întâlnită.
