Ce mâncăm la plajă. Alimentele care protejează pielea de radiațiile solare
Protejarea pielii de soare este importantă tot timpul anului, dar mai ales în timpul verii. Razele soarelui pot deteriora pielea și pot provoca îmbătrânirea acesteia sau chiar...
Potrivit Academiei Americane de Dermatologie (AAD), una din cinci persoane va fi diagnosticată cu cancer de piele pe parcursul vieții. Așadar, utilizarea unei protecții solare este extrem de necesară pentru toată lumea.
Deși cremele de protecție solară sunt considerate prima linie în protecția pielii, există multe produse naturale - atât orale, cât și externe - care s-au dovedit eficiente în protejarea pielii de soare.
Alge
Cercetătorii japonezi au găsit dovezi că antioxidanții din unele alge marine pot protejarea pielea împotriva dezvoltării ridurilor după expunerea la lumina ultravioletă B (UVB). Radiația UVB este frecvența de undă care determină înroșirea pielii și arsurile solare.
Un studiu (link direct) realizat pe 2011 sugerează că folosirea unui antioxidant numit fucoxantină, derivat din alge brune, a redus în local markeri cauzatori de cancer. Deoarece algele marine protejează efectele radiațiilor UV pe măsură ce cresc, cercetătorii consideră că această protecție se poate transfera la persoanele care le consumă sau le folosesc extern, aplicate pe piele.
Roșiile
Roșiile conțin antioxidanți din familia carotenoidelor. Cercetătorii numesc carotenoizi "fotoprotectori", ceea ce înseamnă că au un compus care ajută organismele vii să combată daunele cauzate de lumina solară. De asemenea, potrivit studiilor, roșiile furnizează antioxidantul licopen, care a fost legat de protecția pielii împotriva daunelor UV.
Beta-caroten
Beta-carotenul este un compus care se găsește în legumele portocalii precum dovleacul, dovlecelul și cartoful dulce și fructe precum caisul și pepenele galben. Sprijină sistemul imunitar și ochii, dar, de asemenea, studiile au demonstrat că protejează pielea de roșeață și de îmbătrânirea prematură dar poate oferi și protecție împotriva radiațiilor solare.
Rețineți că studiile nu au arătat niciun beneficiu în prevenirea cancerului de piele, așa că veți avea în continuare nevoie de protecție solară suplimentară, precum protecția solară și îmbrăcămintea.
Plante
Plantele se pot proteja de daunele solare UV prin prezența antioxidanților, în special a vitaminelor C și E care se găsesc în frunze și tulpini. Un studiu din 2003, realizat de Journal of the American Academy of Dermatology, a descoperit că o combinație a acestor vitamine oferă o anumită protecție împotriva roșeței și daunelor provocate de expunerea la soare.
În plus, vitamina C, utilizată topic cu vitamina E și melatonină, a avut rezultate pozitive similare atunci când a fost aplicată înainte de expunerea la UV (dar nu în timpul sau după). Puteți obțin un aport semnificativ de vitamina C, consumând ardei roșii, căpșuni, broccoli, papaya și ananas. Semințele de floarea-soarelui, migdalele, spanacul și avocado sunt surse bune de vitamina E.
-
-
Izolarea socială, factor de risc pentru demență14.12.2025, 08:45
-
-
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
EXCLUSIV Dieta care reglează colesterolul. Dr. Lygia Alexandrescu: Curăță arterele
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Adevărul șocant despre dietele antiinflamatorii. Ce funcționează cu adevărat
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Adevărul despre micul dejun. Mitul care a rezistat zeci de ani, spulberat de știință
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
La ce oră ar trebui să luăm cina pe timpul iernii
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
