Ce mâncăm la plajă. Alimentele care protejează pielea de radiațiile solare
Protejarea pielii de soare este importantă tot timpul anului, dar mai ales în timpul verii. Razele soarelui pot deteriora pielea și pot provoca îmbătrânirea acesteia sau chiar...
Potrivit Academiei Americane de Dermatologie (AAD), una din cinci persoane va fi diagnosticată cu cancer de piele pe parcursul vieții. Așadar, utilizarea unei protecții solare este extrem de necesară pentru toată lumea.
Deși cremele de protecție solară sunt considerate prima linie în protecția pielii, există multe produse naturale - atât orale, cât și externe - care s-au dovedit eficiente în protejarea pielii de soare.
Alge
Cercetătorii japonezi au găsit dovezi că antioxidanții din unele alge marine pot protejarea pielea împotriva dezvoltării ridurilor după expunerea la lumina ultravioletă B (UVB). Radiația UVB este frecvența de undă care determină înroșirea pielii și arsurile solare.
Un studiu (link direct) realizat pe 2011 sugerează că folosirea unui antioxidant numit fucoxantină, derivat din alge brune, a redus în local markeri cauzatori de cancer. Deoarece algele marine protejează efectele radiațiilor UV pe măsură ce cresc, cercetătorii consideră că această protecție se poate transfera la persoanele care le consumă sau le folosesc extern, aplicate pe piele.
Roșiile
Roșiile conțin antioxidanți din familia carotenoidelor. Cercetătorii numesc carotenoizi "fotoprotectori", ceea ce înseamnă că au un compus care ajută organismele vii să combată daunele cauzate de lumina solară. De asemenea, potrivit studiilor, roșiile furnizează antioxidantul licopen, care a fost legat de protecția pielii împotriva daunelor UV.
Beta-caroten
Beta-carotenul este un compus care se găsește în legumele portocalii precum dovleacul, dovlecelul și cartoful dulce și fructe precum caisul și pepenele galben. Sprijină sistemul imunitar și ochii, dar, de asemenea, studiile au demonstrat că protejează pielea de roșeață și de îmbătrânirea prematură dar poate oferi și protecție împotriva radiațiilor solare.
Rețineți că studiile nu au arătat niciun beneficiu în prevenirea cancerului de piele, așa că veți avea în continuare nevoie de protecție solară suplimentară, precum protecția solară și îmbrăcămintea.
Plante
Plantele se pot proteja de daunele solare UV prin prezența antioxidanților, în special a vitaminelor C și E care se găsesc în frunze și tulpini. Un studiu din 2003, realizat de Journal of the American Academy of Dermatology, a descoperit că o combinație a acestor vitamine oferă o anumită protecție împotriva roșeței și daunelor provocate de expunerea la soare.
În plus, vitamina C, utilizată topic cu vitamina E și melatonină, a avut rezultate pozitive similare atunci când a fost aplicată înainte de expunerea la UV (dar nu în timpul sau după). Puteți obțin un aport semnificativ de vitamina C, consumând ardei roșii, căpșuni, broccoli, papaya și ananas. Semințele de floarea-soarelui, migdalele, spanacul și avocado sunt surse bune de vitamina E.
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Cum scap de pofta de dulce
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
