Alimentele gătite sau crude, care sunt mai bune pentru sănătatea intestinală

Noile cercetări ale oamenilor de știință de la UC San Francisco și Universitatea Harvard au dezvăluit că microbiomul nostru răspunde dinamic în moduri diferite la aceleași alimente, dacă sunt consumate...
„Laboratorul nostru și alții cercetători au studiat modul în care diferitele tipuri de dietă - cum ar fi dietele vegetariene și cele bazate pe carne - au impact asupra microbiomului", explică Peter Turnbaugh, autorul principal al noii cercetări. „Am fost surprinși să descoperim că nimeni nu a studiat problema fundamentală a modului în care gătitul în sine modifică compoziția ecosistemelor microbiene din intestinul nostru."
Noua cercetare a început prin studierea efectului alimentelor gătite vs crude asupra microbiomului șoarecilor. Carnea slabă și cartofii dulci au fost alimentele inițiale și, în mod interesant, s-a observat un efect mic asupra microbiomului animalului între carnea gătită și cea brută. Cartofii dulci, pe de altă parte, au oferit rezultate dramatic diferite, cu modificări semnificative în răspunsurile microbiomului în comparație cu mâncarea gătită și cea crudă, notează NewAtlas.
Cartoful dulce gătit le-a oferit animalelor un metabolism mai mare de carbohidrați, în principal datorită modului în care amidonul devine mai digerabil atunci când este încălzit. Cu toate acestea, o observație neașteptată a fost felul în care cartoful dulce crud părea să dăuneze activ anumitor microbi intestinali. S-a descoperit că anumiți compuși antimicrobieni, în general distruși prin actul de gătit, ajungeau la stomac intact atunci când se mâncau crud.
„Am fost surprinși să vedem că diferențele nu s-au datorat numai schimbării metabolismului carbohidraților, dar pot fi determinate și de substanțele chimice găsite în plante", spune Turnbaugh. „Pentru mine, acest lucru evidențiază cu adevărat importanța luării în considerare a celorlalte componente ale dietei noastre și a impactului asupra bacteriilor intestinale."
Experimentele au fost repetate cu cartof alb, porumb, mazăre, morcovi și sfeclă. Efectele microbiomului au fost diferite de la alimente la alimente, cu cele mai notabile schimbări între gătite și crude observate în legumele cele mai amidonice. Sfecla și morcovii, de exemplu, nu păreau să provoace la fel de multe diferențe de microbiom fierte și brute în comparație cu cartoful dulce.
Cercetătorii au efectuat, de asemenea, un mic studiu uman pentru a examina dacă acest efect brut sau gătit ar putea fi detectat în microbiomul uman. Un grup mic de subiecți au mâncat meniuri crude sau gătite comparabile timp de trei zile, oferind probe fecale pe parcurs. Experimentul uman a fost, evident, prea scurt pentru a examina orice efect asupra unor factori precum greutatea, dar au fost observate modificări notabile în diversitatea bacteriilor intestinale.
„A fost interesant să observăm că impactul gătitului pe care îl vedem la rozătoare este relevant și pentru oameni, deși interesant, specificul modului în care microbiomul a fost afectat diferă între cele două specii", spune Turnbaugh.
Cercetarea ridică cu siguranță o serie întreagă de întrebări fără răspuns, cum ar fi ce alimente trebuie evitate în forme brute și care oferă beneficii nutritive specifice atunci când sunt gătite. Din perspectiva microbiomului, se pare că populația noastră de bacterii intestinale a evoluat pentru a se adapta la o dietă cu mâncare gătită, ceea ce sugerează că consumul exclusiv de alimente crude nu este neapărat o opțiune mai sănătoasă.
„Ne este foarte interesat să facem studii de intervenție și observație mai mari și mai lungi la om, pentru a înțelege impactul schimbărilor alimentare pe termen lung", adaugă Turnbaugh.
Noul studiu a fost publicat în revista Nature Microbiology.
-
Medicament experimental promițător pentru recuperarea după un AVC18.10.2025, 20:30
-
-
Idei geniale de a refolosi sticlele de medicamente pe care le arunci18.10.2025, 15:30
-
-
Cea mai răspândită boală a ficatului care ucide în tăcere. 3 riscuri ascunse îți pot grăbi moartea
Colica biliară: simptome și cauze. Alimentele care o provoacă. Dr. Oana Dolofan: Durerea iradiază în umăr sau în spate
Alimentația modernă și microplasticele, factori declanșatori în bolile digestive. Dr. Răzvan Iacob: Unul din triggerii importanți
Mâncăm boala cu lingura. Alimentația care ne distruge sistemul digestiv.
Ulcerul gastric: primele simptome și pericolele pe care nu trebuie să le ignori
Ulcerul gastric este o afecțiune comună care afectează mucoasa stomacului, dar cu un tratament adecvat poate fi prevenit și vindecat eficient.
Trei semne care pot indica boala ficatului gras. Fii atent la piele
Aceste trei semen care apar pe piele pot indica boala ficatului gras.
Colonoscopia, recomandată în funcție de istoricul familial. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Se consideră primele două generații
Acest tip de cancer se poate moșteni. Primele două generații sunt cele mai afectate.
Cum poate dieta mediteraneană să ajute în gestionarea bolii inflamatorii intestinale. Reducerea inflamației intestinale printr-o alimentație corectă
Cancerul de stomac formează circuite electrice. Stimulează creșterea celulelor canceroase
Circuitul mortal prin care tumorile își alimentează creșterea. Duce la extinderea necontrolată a celulelor.
Mircea Diaconu a avut cancer de pancreas, la fel ca Steve Jobs. Cine face cancer de pancreas, boala greu de diagnosticat
Mircea Diaconu și Steve Jobs au fost diagnosticați cu aceeași boală: cancerul de pancreas. Este una dintre cele mai agresive forme de cancer.
Medicamentul care îți distruge ficatul. Medicii, avertisment
Medicamentul care îți distruge ficatul. Medicii au lansat un avertisment.
Statinele, efect în boala hepatică cronică. Ar putea fi utilizate împotriva cancerului hepatocelular și progresiei fibrozei hepatice
Statinele au un efect major asupra ficatului. Pot vindeca o boală gravă.
"Există și colonoscopie virtuală". Dr. Eduard Dănăilă: Se administrează aer. Colonul se vede aproape în totalitate
Un simplu test poate preveni unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer. "E mai puțină durere, mai puțin stres, mai puțină implicare emoțională".
Asta îți schimbă totul în sănătatea intestinului. Reface flora intestinală
Asta îți schimbă totul în sănătatea intestinului. Descoperirea care te va surprinde complet. Reface flora intestinală.
Ce faci dacă te doare stomacul din senin. 4 cauze pe care să nu le ignori niciodată
Grăsimile saturate atacă intestinul în doar două zile
Alimentele care îți atacă intestinul. În doar două zile îl afectează complet.
Virusul Epstein-Barr (EBV) provoacă boala Crohn. Persoanele infectate au de 3 ori mai multe șanse să facă această boală a intestinului
Cancerul colorectal în rândul tinerilor, semnele care pot salva vieți. Detaliile care nu trebuie ignorate
Cancerul colorectal lovește tot mai mulți tineri sub 50 de ani, iar simptomele timpurii pot fi fatale dacă sunt ignorate.
Cancerul care omoară cei mai mulți români. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Principala cauză de deces
Vitamina B12, asociată cu prevenția pancreatitei acute
Această vitamină regenerează pancreasul în profunzime. Combate și o afecțiune digestivă gravă și frecvent întâlnită.
Cancerul pancreatic, subdiagnosticat. Simptomele la care să fii atent
Acest tip de cancer, denumit și cancerul tăcut, este deseori diagnosticat greșit.
Bolile inflamatorii intestinale, tot mai frecvente. Dr. Răzvan Iacob: Extrem de important să le putem diagnostica corespunzător
Dieta care alimentează cancerul. E un trio periculos care duce la apariția cancerului
Această dietă alimentează cancerul. Afectează grav sănătatea intestinului. În plus, în combinație cu o bacterie are efecte catastrofale.