Alimentele gătite sau crude, care sunt mai bune pentru sănătatea intestinală
Noile cercetări ale oamenilor de știință de la UC San Francisco și Universitatea Harvard au dezvăluit că microbiomul nostru răspunde dinamic în moduri diferite la aceleași alimente, dacă sunt consumate...
„Laboratorul nostru și alții cercetători au studiat modul în care diferitele tipuri de dietă - cum ar fi dietele vegetariene și cele bazate pe carne - au impact asupra microbiomului", explică Peter Turnbaugh, autorul principal al noii cercetări. „Am fost surprinși să descoperim că nimeni nu a studiat problema fundamentală a modului în care gătitul în sine modifică compoziția ecosistemelor microbiene din intestinul nostru."
Noua cercetare a început prin studierea efectului alimentelor gătite vs crude asupra microbiomului șoarecilor. Carnea slabă și cartofii dulci au fost alimentele inițiale și, în mod interesant, s-a observat un efect mic asupra microbiomului animalului între carnea gătită și cea brută. Cartofii dulci, pe de altă parte, au oferit rezultate dramatic diferite, cu modificări semnificative în răspunsurile microbiomului în comparație cu mâncarea gătită și cea crudă, notează NewAtlas.
Cartoful dulce gătit le-a oferit animalelor un metabolism mai mare de carbohidrați, în principal datorită modului în care amidonul devine mai digerabil atunci când este încălzit. Cu toate acestea, o observație neașteptată a fost felul în care cartoful dulce crud părea să dăuneze activ anumitor microbi intestinali. S-a descoperit că anumiți compuși antimicrobieni, în general distruși prin actul de gătit, ajungeau la stomac intact atunci când se mâncau crud.
„Am fost surprinși să vedem că diferențele nu s-au datorat numai schimbării metabolismului carbohidraților, dar pot fi determinate și de substanțele chimice găsite în plante", spune Turnbaugh. „Pentru mine, acest lucru evidențiază cu adevărat importanța luării în considerare a celorlalte componente ale dietei noastre și a impactului asupra bacteriilor intestinale."
Experimentele au fost repetate cu cartof alb, porumb, mazăre, morcovi și sfeclă. Efectele microbiomului au fost diferite de la alimente la alimente, cu cele mai notabile schimbări între gătite și crude observate în legumele cele mai amidonice. Sfecla și morcovii, de exemplu, nu păreau să provoace la fel de multe diferențe de microbiom fierte și brute în comparație cu cartoful dulce.
Cercetătorii au efectuat, de asemenea, un mic studiu uman pentru a examina dacă acest efect brut sau gătit ar putea fi detectat în microbiomul uman. Un grup mic de subiecți au mâncat meniuri crude sau gătite comparabile timp de trei zile, oferind probe fecale pe parcurs. Experimentul uman a fost, evident, prea scurt pentru a examina orice efect asupra unor factori precum greutatea, dar au fost observate modificări notabile în diversitatea bacteriilor intestinale.
„A fost interesant să observăm că impactul gătitului pe care îl vedem la rozătoare este relevant și pentru oameni, deși interesant, specificul modului în care microbiomul a fost afectat diferă între cele două specii", spune Turnbaugh.
Cercetarea ridică cu siguranță o serie întreagă de întrebări fără răspuns, cum ar fi ce alimente trebuie evitate în forme brute și care oferă beneficii nutritive specifice atunci când sunt gătite. Din perspectiva microbiomului, se pare că populația noastră de bacterii intestinale a evoluat pentru a se adapta la o dietă cu mâncare gătită, ceea ce sugerează că consumul exclusiv de alimente crude nu este neapărat o opțiune mai sănătoasă.
„Ne este foarte interesat să facem studii de intervenție și observație mai mari și mai lungi la om, pentru a înțelege impactul schimbărilor alimentare pe termen lung", adaugă Turnbaugh.
Noul studiu a fost publicat în revista Nature Microbiology.
EXCLUSIV Chisturile pancreatice, preocupare în gastroenterologie. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Se malignizează. Nu toate trebuie operate
Aceste chisturi se pot transforma în cancer. Sunt o amenințare reală.
EXCLUSIV Videocapsula digestivă, investigație modernă, dar cu indicații limitate. Dr. Răzvan Iacob: Trebuie administrată cu mult discernământ
Grăsimile saturate atacă intestinul în doar două zile
Alimentele care îți atacă intestinul. În doar două zile îl afectează complet.
Suplimentele alimentare, asociate cu riscuri hepatice. Pot duce la mari probleme de sănătate
Suplimentele alimentare sunt asociate cu riscuri hepatice.
Medicamentul care îți distruge ficatul. Medicii, avertisment
Medicamentul care îți distruge ficatul. Medicii au lansat un avertisment.
De ce apare refluxul gastroesofagian. Explicații simple pe care trebuie să le știi
Cel mai simplu truc pentru a scăpa de balonare în 10 minute
Cel mai simplu truc pentru a scăpa de balonare în 10 minute. De ce trebuie să ții cont.
Ce spun arsurile la stomac despre sănătatea ta și când devin un semnal de alarmă
De ce ai nevoie să mergi la baie de fiecare dată când ieși din casă
Alimentele care cresc riscul de polipi intestinali la femeile sub 50 de ani
Cancerul pancreatic, semnele de avertizare care apar în ochi
Acesta este semnul banal al unui cancer devastator care apare în ochi.
EXCLUSIV Cât de periculoși sunt polipii de pe colon. Dr. Gabriela Lamatic: Nu resimte durere
Pilula contraceptivă nu crește riscul de cancer hepatic, arată un studiu amplu
Cancerul care se răspândește alarmant. Nu există niciun avertisment.
Combinația letală care îți distruge ficatul
Ce se întâmplă dacă nu tratezi refluxul gastric
Diabetul, hipertensiunea și obezitatea, impact asupra riscului de boli hepatice cauzate de alcool
De ce unii consumatori de alcool suferă leziuni hepatice grave, iar alții nu? Ce se petrece, de fapt în ficat.
Nu vei crede ce se întâmplă cu ficatul tău dacă renunți la zahăr doar 9 zile
Virusul Epstein-Barr (EBV) provoacă boala Crohn. Persoanele infectate au de 3 ori mai multe șanse să facă această boală a intestinului
Trei semne de pe mână care îți arată că ai probleme cu ficatul. Indică o degradare severă
Aceste trei semne banale de pe mână îți arată că ai probleme grave cu ficatul. Indică o degradare severă a acestuia.
Semnele pe care le ignori și care arată că ficatul tău cedează încet
EXCLUSIV Cancerul care omoară cei mai mulți români. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Principala cauză de deces
De ce unele gaze intestinale miros mai rău decât altele. Ce se întâmplă, de fapt, cu alimentele când ajung în stomac
De ce unele gaze intestinale miros mai rău decât altele. De ce este un semn bun când gazele intestinale au un miros puternic.
Cancerul colorectal în rândul tinerilor, semnele care pot salva vieți. Detaliile care nu trebuie ignorate
Cancerul colorectal lovește tot mai mulți tineri sub 50 de ani, iar simptomele timpurii pot fi fatale dacă sunt ignorate.
